7 950    19    0  

Etterisolering av loft

 194     øst     0
Har et eldre hus fra begynnelsen av 60-tallet, med hjemmelagde takstoler 2x6.
Det ligger i dag 10cm, virker som det er glava av nyere dato.(har nok byttet engang i tiden)

Det ble jo ikke brukt plast den gangen, så spørsmålet er jo da om jeg må plaste og om jeg må kan det gjøres ovenfra(vet det er god jobb). Tenkte å legge 15cm mellom takstolene og 15cm kryss.

Hvordan lager lufte "spalter" de påkrevde 5 cm til overtaket, det er varierende bredde mellom takstolene?

Også ikke minst det ende tetting av isolasjonen..

Noen som har noen gode råd.... Tongue

   #1
 136     Oslo     0
Hvordan lager lufte "spalter" de påkrevde 5 cm til overtaket, det er varierende bredde mellom takstolene?


Som jeg gjør, ved å legge 48mm lekter mot undertaket (spikre fast i takstolene) og spenne vindsperre mot disse?
Ebe
   #2
 3 876     Vestlandet     0
Plast må ligge helt mot varm side, altså innsiden. Er ikke dette mulig, dropper du plasten.

Til endetetting finnes det egne papplater som kan brettes til, og enkelt skjæres der det trengs. Legg disse under, opp langs kortsiden og videre oppover langs undertaket. Så dytter du isolasjonen inntil disse slik at det ikke blåser inn i kortenden på isolasjonen.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 194     øst     0
Takker for gode svar! Men om jeg tar opp isolasjonen og legger plast ovenfra(altså under isolasjonen ned mot tre taket) også isolasjon, da vil det jo ligge på den varme siden????? Er ikke det bedre enn ikke noe plast?

Pratet med lokale Monter, han jeg pratet med mente jeg burde få blåst i stedet for å rulle ut på vanlig måtte. Han sa resultatet ble bedre.. Noen som har noe innspill på dette?
Siste redigering: 26. september 2011 15:02:24 av noname
Ebe
   #4
 3 876     Vestlandet     0
Så lenge plasten ligge på den varme siden og er tett, så spiller det ingen trillerolle hvordan du fikk den på plass.  ;)

Ang. blåsing så er dette i svært liten grad brukt i Norge. Men ser du til f.eks Sverige og Danmark så blåser de utrolig mye mer enn oss her på bjerget. Snakket med en som jobber i blåsebransjen (så ta det litt med en klype salt) at en god blåst isolasjon i en konstruksjon er bedre ved termofotografering enn ved  standard isolasjon. Jeg tror personlig det er bare oss nordmenn som er litt sære og vil ha det på den "skikkelige" (les: gamle) måten. Og jeg tror vi vil få se mer av dette i fremtiden... Sjekk det ut i allefall, både pris og muligheter. Jeg tror absolutt ikke det blir noe dårligere resultat i allefall!

Smile
Signatur
   #5
 1 385     Oppland     0

Hvordan lager lufte "spalter" de påkrevde 5 cm til overtaket, det er varierende bredde mellom takstolene?


Som jeg gjør, ved å legge 48mm lekter mot undertaket (spikre fast i takstolene) og spenne vindsperre mot disse?


veldig lett om du gjør det på denne måten, om du bruker hunton vindtett plate, mye lettere og jobbe med, synes jeg i hvertfall
   #6
 344     Rælingen     0
Jeg fikk blåst inn 25cm isolasjon på loftet (105 m2) forrige fredag. Har nå totalt 40 cm isolasjon på loftet. Merket forskjell allerede første kvelden og natten. Det tok mange flere timer før temperaturen sank til det den gjorde før innblåsing. Merker også at varmepumpa jobber mindre enn før.
Kostet kr. 18.150,- inkl mva og rigg drift. Jeg er sålangt veldig fornøyd...
Venter også på nye 3-lags energivinduer + dobbel balkongdør fra Gilje, så etter vindusbytte bør det begynne å hjelpe...
Signatur

  (trådstarter)
   #7
 194     øst     0
Sendte en mail til Enova om det med plast/ikke plast og fikk dette til svar:

Hei!På deg virker som om det ikke har vært problemer med fukt fram til nå. Det er vanskelig å si hvor mye isolasjon du kan legge på her uten at det oppstår fukt.For at det ikke skal oppstå fuktproblemer bør dampsperren ligge på den varme siden av isolasjonen. Ved inntrukket dampsperre kan man bruke en tommelfingerregel som sier at minst 2/3 av isolasjonstykkelsen bør ligge på den kalde siden av isolasjonen. Det er muligheter for å legge plast fra oversiden. Enten oppå eller under eksisterende isolasjon. Ved å legge dampsperren oppå isolasjonen må det legges et tykt lag med isolasjon over dampsperren for å unngå fuktproblemer. Ved å fjerne eksisterende isolasjon og legge dampsperren så nært himlingen som mulig vil du få all isolasjon på den kalde siden av dampsperren.

Utfordringene med disse løsningene er den praktiske utførelsen. Her bør dampsperren legges så tett som mulig, tape alle skjøter og unngå perforering, dette for å unngå luftlekkasjer ut i isolasjonen.Her må det også tas hensyn til luftingen mot undertak, luftingen må ikke tettes med isolasjon. Selv om det ikke er luftet tak bør isolasjonen legges slik at den ikke berører undertaket, her må det være fri passasje for luft.For alle typer etterisolering bør utførelse konfereres med fagpersonale eller SINTEF Byggforsks byggdetaljer.Ha en fin dag!


  (trådstarter)
   #8
 194     øst     0
Stilte noe spørsmål til sintef:

Hei!Har et gammelt hus fra begynnelsen av 60 tallet som jeg har tenkt å etterisolere, men siden det er et gammelt hus er ingenting standard.

Det ligger i dag 10cm glava der(har nok blitt byttet en gang i tiden), tak stolene er hjemme lagde av 2x6 så har plass til 15cm mellom takstolene + 15cm kryss på topp.Men så kommer problemet, ingen av takstolene står med standard avstand i mellom og det er jo ikke noe plast/fuktsperre.

Så da er spørsmålene mine:Hva kan jeg bruke til å lage raftepapp som jeg må tilpasse selv? Det mest nærliggende er vel å bruke slik raftepapp som er vanlig handelsvare og tilpasse disse til aktuell takstolavstand, hvis mulig.Kan jeg legge 30cm uten plast? Nei. Det må være dampsperre av plast i takOm nei, kan jeg plaste fra oversiden. Fjerne gammel isolasjon, bruke små lekter og skyte fast lektene som presser plasten til takstolen? Dette er svært arbeidskrevende og bortimot umulig å få tilstrekkelig tett. Vi anbefale derfor å montere dampsperre av plast fra undersiden, bak himlingsplatene.Hva er også å anbefale rulle ut eller sprøyte? (også mange meninger rundt det tema) Dette har vi ikke noe klart svar på.Håper noen kan gi meg et klart svar på dette, har spurt mye rundt og det er mange meninger om dette!På forhånd takk….


Kan ikke si jeg ble kjempe imponert, synes jeg får bedre svar her. (kanskje jeg som er sær/vanskelig)
   #9
 642     Trøndelag     0
Husk at folk overlevde i jordgammer også...

Her i huset, nettopp restaurert, fins ikke snev av plast!
   #10
 17     ved havet     0
Hei!

Skal snart isolere hos meg også og sliter med dette plast problemet.

Har ikke så mye peiling på dette området, men hva med å smøre på smøremembran slik som brukes på baderom?

(legger ved en tegning)

Bare en tanke Smile
etterisolering loft. what to do... - Isola.jpg - mintio