1,631    11    0  

Fra uisolert kjeller til kjellerstue, anbefalt fremgangsmåte?

 2,384     0
På siden av prosjekt vaskerom tenker jeg å gjøre noe med kjellerstuen som ligger i samme etasje. Det er i dag kaldt der og ikke egnet til noe mer enn oppbevaring av diverse. Håpet er å få til en plass de to minste kan ha en lekekrok når de har besøk, og samtidig skille 6-åringene fra tenåringene så det blir litt fred i huset Grin

Fikk masse god hjelp når det kom til planlegging av vaskerommet, men nå lurer jeg altså på forskjell på hvordan en kjellerstue bør bygges opp sammenlignet med vaskerommet.

Kjellerstue vil grense mot bad, nabo sin kjeller, en uinnredet råkjeller og muligens en kald uisolert bod. Alle vegger i betong/leca bortsett fra vegg mot bod som er av panel. Gulv er også støpt, og en har takhøyde til å bygge opp en del i gulv.

Basert på tipsene jeg fikk i den andre tråden vil det bli 2 lag med 50 mm xps s250 på utsiden av kjellerstuen, på vegg i råkjeller. På vaskerommet vil det bli 50mm tettiplater på innsiden, men hva bør en her velge på innside i kjellerstuen?

Vil det være nok å lekte ut med 2 cm klaring fra mur, isolere med 50/70mm rockwool/glava og gips/mdf plater? Dampsperre på alle vegger, eller må en velge andre løsninger siden det er snakk om kjeller?

Gulv tenkte jeg 50mm xps, radonsperre/fuktsperre og nye 50mm xps. Så for meg at dette var et greit valg og gir meg 100mm isolasjon, men så leste jeg at det ikke var anbefalt med mer enn 50mm isolasjon grunnet fare for kondens dersom eksisterende gulv ikke er isolert fra undersiden.

Naboen har en krypkjeller under der jeg har kjeller, her er det da asbestplater i taket på råkjeller, så jeg kan gjerne anta at det er det samme på undersiden av mitt kjellergulv?

Legger med ett bilde etter at rørlegger var innom og gulv ble pigget opp i forbindelse med rørinspeksjon i borettslaget. Da ser en oppbygging av kjellergulv som kanskje noen smartinger kan tolke om det er greit med 100mm isolasjon eller om 50 er maks på topp av gulvet.

Om det blir betongdekke med varmekabler eller om det blir flytende gulv med sponplater eller lignende har vi ikke bestemt oss for enda. Spørs litt på hvor mye bad/vaskerom koster. Uansett så burde vel begge løsningene gi kjellerstuen mer nytteverdi enn dagens løsning vil jeg tro.

Det vil bli montert en avtrekksvifte i kjellerstuen, enten en som går konstant på lav hastighet eller en som fuktstyrt som har avtrekk ut til råkjeller. Av oppvarming så er der vedovn i kjellerstuen i dag som vi ønsker å beholde, og som alt nevnt så blir det muligens varmekabler dersom en får isolert godt nok i gulv til at dette blir forsvarlig og ikke all varme forsvinner ut.

Fra uisolert kjeller til kjellerstue, anbefalt fremgangsmåte? - kjellergulv.jpg - ProphetSe7en

   #1
 764     0
Ser ihvertfall ut som at du har funnet en eternitt kanal = asbest. Ta forhåndsregler ved fjerning av denne.
  (trådstarter)
   #2
 2,384     0
Hadde ikke tenkt å fjerne denne. Dette er under kjellergulvet hvor jeg i utgangspunktet ikke har tilgang uten å pigge opp hele kjelleren. Bildet er tatt fra en liten åpning i gulvet der rørlegger måtte ha tilkomst for rørinspeksjon i borettslaget. Åpningen her vil bli dekket igjen med en skikkelig luke når jeg går i gang i kjelleren slik at det fortsatt vil være tilkomst til nødvendige rør i fremtiden.

De utgjør vel ingen fare så lenge ingen har tilgang til de og de er godt gjemt under kjellergulvet?

Bildet ble tatt for å vise hvordan gulvet er bygd opp for å få en vurdering på hva jeg kan gjøre med videre oppbygging av gulvet for å unngå fukt og få isolert riktig.

Synes dette med kjeller er et vanskelig tema. Finnes jo så mange ulike beskrivelser på hvordan det bør gjøres. Noen anbefaler isolasjon helt inntil mur, andre sier dette vil gi fukt og sopp i isolasjonen. Noen sier at en kun skal isolere utvendig, mens andre sier at 1/3 skal innvendig. Noen sier dampsperre, andre sier dette skal en holde seg unna. 100mm i gulv er ok, mens andre steder står det maks 50mm om det ikke er isolert utvendig. Jo mer jeg leser om tema, jo mer usikker blir jeg.
   #3
 764     0
Nei skal du ikke rote med den er det bare å la det ligge. Værer nok evig.

Ja isolering av murveggen ser det ut som at det er mange meninger om.. 1/3 på innsiden kan visst og være for mye hvis muren ikke er tett på utsiden da du flytter nullpunkt i veggen utover og vann i mur kan fryse og du får frostspregning i veggen.

Jeg gikk for å sette opp lettvegg 5 cm fra mur og isolerte med 50mm. Ser ikke ut til at det er noe problemer med det. Ingen dampsperre.

Gulvet er det vel bare å isolere som du måtte ønske? Kan ikke se at det byr på så mange problemer?
   #5
 2,044     0
Bruk heller EPS eller XPS. XPS er mer trykkfast (og dyrere), men så lenge du ikke skal kjøre lastebil over gulvet holder det med EPS. Har nå brukt EPS i 3 kjellerom, med flytende gulv av sponplater oppå, og det finns ikke antydning til svikt. 50 mm-regelen gjelder kun når du lager tilfarergulv av tre og bruker Glava, Rockwool og lignende isolasjon på markedet.

Det skal være dampsperre mellom isopor og gulvsponplate, ikke bare for fukt, men for å minske friksjonen når platene utvider og trekker seg sammen ved endring av luftfuktighet.
   #6
 8,022     Bærum     0
Stiller meg skeptisk til å legge flytende spongulv rett oppå XPS. Dette vil jo garantert ikke ligge stabilt - med mindre den opprinnelige plata er perfekt flat, og xps blir limt med perfekt dekning flislim over alt. I praksis er det umulig.

Skal man først gjøre dette, så gjør man det ordentlig og støper/avretter på toppen.
   #7
 2,044     0
Jeg har vært inne på tanken at XPS kan bli for stivt, slik at hver plate nærmest lever sitt eget liv, og at EPS former seg mer etter undergulvet. Men har aldri brukt XPS selv. Har forøvrig liten tro på å bruke tynnere sponplate enn 22mm. "Problemet" med avretting er at ikke alle ønsker varmekabler, meg selv innkludert.

   #8
 4,110     Akershus (Follo)     0
I følge glava skal det ikke isoleres med mer enn 50mm i gulvet om det ikke er isolert under gulvet, om jeg forstår artikkelen her rett.

Jeg tolker den som at det beskriver løsningen med tilfarere og glassvatt.
Hos meg isolerte jeg betonggulvet med EPS og støpte med varmekabler over. Under betonggulvet er det ingen isoalsjon, bare leiregrunn. Dette ble gjort i 1986 og det er ingen fuktproblemer der. Nå ligger dreneringen et godt stykke lavere enn opprinnelig gulvoverflate her. Det anser jeg som en forutsetning.
Signatur
HSt
   #9
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det er riktig som et par påpeker her at det er ved tilfarergulv at Glava spesifiserer at det en skal være forsiktig med tykkelsen. Med flytende gulv ser vi at det er minimum EPS150 som gjelder eller bedre bruke XPS. Det finnes tørravretting som burde kunne brukes under XPS. Frykten for at en ikke skal få dette flatt og ligge  uten svikt er overdrevet, men en må jo gjøre jobben nøye. En trenger ikke å lime platene 

Det er faktisk lov å bruke flytende gulv løsningen også rett på pukkkaget (da avrettet med f.eks singel). Jeg har også løs leca i et gulv der la jeg en fiberduk og et tynt lag singel for å få bæring og jevnet ut gulvet før jeg la XPS.

Merk kravet til dampsperre (evt Radon membran istedet) sørg for at denne fugetettes mot vegg, bruk egnet klemlist