10,314    3    1  

Isolasjon bak stenderverket i kjeller

 291     0
Hei!

Jeg har en kjeller med beongvegger som jeg har foret ut slik at det er plass til 100mm isolasjon. Stenderverket er trukket ca. 30mm ut fra beongveggen. Bør jeg isolere mellom stenderverk og betong siden det blir enn 30mm spalt her?

Mellom topp-/bunnsvill og betong blir det også en spalt, bør denne isoleres?

Dersom disse spaltene bør isoleres hva slags isolasjon anbefales, Rockwoll eller kan man benytte skum?

   #1
 14     0
du skal IKKE isolere den 30mm glippen. Du skal også kun bruke 50mm glava/rockwool til isolasjon. Dette for å unngå kondenes. Dette er veldig godt beskrevet i en liten håndbok fra Sintef Byggforsk som heter "Lag rom i kjelleren".

I grove trekk; jo mindre du isolerere, jo mer puster veggen din som sørger for mindre kondenes. Og husk å lage ventiler på hvert rom, helst 2 ventiler slik at du får en luftsirkulasjon i rommet, det er også med på å hindre kondens.  Men det aller viktigste; sørg for at dreneringen er god.  Må du drenere, kan du også isolere grunnmuren utvendig.

Som sagt; den boken jeg referer til hjalp meg MEGET da jeg bygde om min råkjeller til 2 hybler med kjøkken/bad.

Ikke la gamle tømrer som sier minst 30cm isolasjon lure deg, det er MAKS 50mm som skal brukes på vegg som befinner seg under bakenivå, du kan godt isolere med 75mm når du er høyere enn bakkenivå.

Lykke til Smile
  (trådstarter)
   #2
 291     0
Dreneringen og betongveggen er ny (2004) og med utvendig isolering. I henhold til glava, rockwool og byggforsk er det ikke noe problem å benytte 100mm isolasjon på innsiden  så lenge 1/3 av isolasjonen er på utsiden.

Det var denne spalten jeg lurte på, hvorfor skal ikke den isoleres?

Etter å ha kikket litt rundt på sidene til Rockwool og Glava sier de at det skal isoleres bak sviller og stendere, Hva er det som er korrekt/ vanlig?

http://www.glava.no/default.asp?page=796
http://www.rockwool.no/sw7321.asp
   #3
 318     1
Det er mange oppfatninger om hva som er korrekt måte å isolere en kjeller på, men valg av løsninger avhenger av alder på huset, konstruksjon av kjellervegger, terreng utenfor/under kjelleren, fuktsikringstiltak/drenering, innvendig kledning, bruk av kjeller, m.m. Det ideelle er å legge mest mulig av isolasjonen utvendig, minst 1/3 del av isolasjonstykkelsen utvendig.

Såfremt muren er tørr og fin og det er god drenering/fuktsikring utvendig (nytt hus), så kan man isolere helt inntil muren med f.eks Rockwool mark/lydplater etc, da Rockwool ikke er et organisk materiale som kan råtne dersom det likevel skulle oppstå fukt. Det viktigste er å unngå kontakt mellom treverk og betong. Imidlertid skal man bestandig ta høyde for at det før eller senere KAN oppstå fuktighet i en kjeller..

Sitat fra Rockwool:

Etterisolering av relverksverksvegger

Som hovedregel bør min. 1/3 av isolasjonen på kjellervegger ligge på utsiden. Har kjellerveggen fuktskader må det graves opp utvendig. Drenering må etableres og veggen isoleres utvendig med Rockwool Drensplate.

Ved kun innvendig isolering bør ikke isolasjonstykkelsen overstige 50 mm på betongvegger og 100 mm på Lecavegger. Stenderverket trekkes min. 30 mm fra kjellervegg slik at det kan legges en isolasjonsplate av Rockwool der. Rockwool Flexi A-plate kan legges imellom stenderne, som kan være 48 x 73 mm eventuelt 48 x 48 mm lekter som festes til bakvegg med distanseskruer. Plastfolie skal ikke benyttes innvendig, dersom mer enn halve høyden av kjellerveggen er under terreng.

Eventuellt kan Rockwool Vindsperre benyttes bak innvendig kledning for å skape et lufttett sjikt på innsiden av isolasjonen. Under bunnsvillen bør det legges en stripe med grunnmurspapp. Det er viktig at det ikke benyttes papp eller andre organiske materialer mot kjellerveggen! Tett eventuelle sprekker ved overgang gulv og vegg for å unngå at fuktig luft fra grunnen kondenserer mot murvegg.

God ventilasjon og oppvarming av kjeller reduserer risikoen for fuktskader. Det bør være friskluftventiler i vegger eller vinduer, samt avtrekk over tak.

Se forøvrig U-verdi tabellene hvor kjelleryttervegger av lettklinkervegger og betongvegger er beskrevet.


http://www.rockwool.dk/sw101247.asp