1,199    15    0  

Kondens/vann på asfaltpapp yttervegg

 52     0
Hei,

Jeg driver for tiden med etterisolering av 1.etg der halve bygget har støpt vegg som ligger under planert nivå. Mine ambisjoner var å etterisolere den delen som ikke hadde støp, da jeg er litt skeptisk til isolasjon rundt støpte vegger mtp kondenseringspunkt... Da jeg tok hånden inn bak isolasjonen på den støpte veggen fikk jeg selvfølgelig kjenne det jeg absolutt ikke ønsker, det var vått.

Kondens/vann på asfaltpapp yttervegg - IMG_2058.JPG - Vbratt

Kondens/vann på asfaltpapp yttervegg - IMG_2060.JPG - Vbratt

Info om vegg; Ikke isolert på utside med det er knotteplast mot terreng. Usikker på støpens tykkelse, men det er støp med asfaltpapp, og 10 cm isolasjon og dampsperre mot innervegg.

Jeg regner med at dette ikke blir forsikringssak og vil derfor bare starte med å finne en løsning. Er det noen som kunne gitt meg noen gode tips og pekt meg i riktig retning? Jeg kan gjerne rive mer eller ta bilder dersom det er nødvendig.





 

HSt
   #1
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Du demonstrerer problemet med isolasjon på innsiden.  Siden det mangler isolasjon på utsiden så blir veggen kald, når isolasjon kommer på innsiden så blir veggen enda kaldere og på et tidspunkt kondenserer fukt. Nå er det kanskje enda verre med pappen mot muren for ellers kunne muren absorbere litt av fukten (og tørke opp senere).  Under terreng er det vanligvis ikke anbefalt å ha dampsperre fordi det vil hjelpe mot fuktig luft innenifra, men fukt som kommer gjennom vil aldri kunne tørke opp igjen.

Hvis en skal isolere inne (mot anbefalingene) så er kanskje XPS plater limt på veggen ett av de bedre alternativer.

Jo mindre isolasjonseffekt veggen i seg selv har jo verre blir det så en støpt vegg er mye verre enn en vegg i f.eks. Leca.

For trevegger (over terreng) så er det normale at en legger i isolasjon før en legger på dampsperre. Dette gjøres før en varmer opp inne for ikke å få kondens på innsiden av vindsperren.  Å arbeide med yttervegger i et hus kan derfor være et problem når det er kaldt.  Litt fukt i en slik konstruksjon skal normalt kunne tørke ut utover gjennom vindsperren.
  (trådstarter)
   #2
 52     0
Hei og takk for svar!

Da tenker jeg at første grep blir å rive lettveggen som dekker muren.. Dette kan se ut til å ha vært et langvarig problem da det noen plasser ligger sagspon bak bunnsvillen til lettveggen, og noen plasser ligger det "jord".

Jeg satt også å grublet litt på dreneringen til huset, men la merke til at det var et ganske markant skille mellom "trevegg" og støpt vegg. Dette er en del av støpen som ikke ligger under terrenget. Kan dette være en indikasjon på at det er kondens og ikke drenering som er problemet?

Kondens/vann på asfaltpapp yttervegg - Tre og støpt.JPG - Vbratt

Jeg la også merke til at bærende konstruksjon var plassert mot en våte betongveggen.. Her er det hverken brukt svillemembran mot betonggulv eller noe form for beskyttelse mot støpt vegg. Burde jeg gjøre tiltak på dette? (Her regner jeg med at et firma må inn i så tilfelle).

Kondens/vann på asfaltpapp yttervegg - IMG_2062.JPG - Vbratt

Til slutt, du nevner at man i enkelte tilfeller bør sløyfe isolasjon mot støpt vegg under terreng (evt XPS). Bygger man da bare en lettvegg med tomt luftrom mot den støpte veggen?

På forhånd takk



HSt
   #3
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Med din ekte betongvegg så bør den egentlig ikke være kledd inn i det hele tatt ...

Lokale forhold betyr mye her, jeg antar du kjenner at muren er kald ? Det som overrasker meg er at det virker som betongfeltet er så smalt, det er jo en stender inntil betongen på venstre side av bildet også, hva er egentlig dette for en veggkonstruksjon ?

Kan du ikke klare å få isolert denne ute til sommeren ?
  (trådstarter)
   #4
 52     0
Veggen er kjølig men ikke iskald. Det skille er i overgang mellom støpt vegg og trevegg. Det er denne overgangen du ser ved stenderen til venstre. Hvis jeg skal isolere ute så vil det nok kreve mye arbeid (og rivingen av terrassen jeg bygde i fjor...), så jeg hadde håpet å unngå det. Det som er så forunderlig er at det ikke er terreng bak den støpte veggen jeg har på bilde. Kan kondens virkelig skape så fuktig betong?
  (trådstarter)
   #5
 52     0
Og merk at betong feltet strekker seg videre til høyre for bærebjelken merket med rødt. Så den støpte veggen går 4 meter videre
HSt
   #6
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Er veggen helt åpen ute ? Tenk på temperaturen i bakken på 6-8 grader, du bytter den nå ut med uteluft på -5C, muren blir enda kaldere. Tenk på hva som skjer på bakveggen i kjøleskapet ditt, det er vanndråper på veggen. Står kjøleskapdøren oppe så er det et tykt rimlag der. Med muren fri på utsiden så sier nok noen at du kan ha plast, men jeg tror det er lett å få fukt inn der alikevel.
  (trådstarter)
   #7
 52     0
Hei,

Legger ved en illustrasjon av veggen sett utenfra. Den grønne pilen viser plassen hvor man tydelig ser skille mellom tørt og vått betong-gulv. Veggen er her altså helt åpen.

Kondens/vann på asfaltpapp yttervegg - Hus.png - Vbratt
Jeg er helt med på at det fint kan komme fukt bak knotteplasten. Det skal jo ganske mye til for at den er like god etter snart 30 år (hus fra 1988). Men finnes det absolutt ingen andre smart løsninger enn å grave opp å legge ny isolasjon. Dette er jo en utbedring i hundretusen kroners klassen, og jeg vil se for meg at det må være ganske normalt å ha en slik støpt mur dersom man har et hus fra 80 - 90 tallet, eller tar jeg feil?

HSt
   #8
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det er sjeldent en har ren betongmur, en lecamur har en viss isolasjonseffekt. Hvor startet denne terassen din ?
  (trådstarter)
   #9
 52     0
Terrassen ligger fra venstre siden av huset (på tegningen) til der den planerte massen er lagt skrått nedover (rett under "t"-en i støpt på illustrasjonsbildet).

Jeg vil anta at det er en ren betongmur da jeg kan se spor etter stagene og et lite utstikk av armeringen på innerveggen.

Har også kikket litt videre og kom over Sintef sin "Unngå Byggskader". Jeg forstår det slik at 50mm mineralull, og 48mm "luftrom" mellom mineralull og innervegg skal være en måte å gjøre det på ved uisolert yttervegg. Det skrives også at ekstra fuktsikring kan oppnås ved å legge en grunnmursplate mellom isolasjonen og betongveggen.

Kondens/vann på asfaltpapp yttervegg - Byggforsk.png - Vbratt

Kan dette være en aktuell metode?
HSt
   #10
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Jeg tror veggen din er for kald til at det går bra. Hvis du ser på hvordan veggen er der den er under terrenget er det mindre kondens ? Jeg ville satset på å isolere muren ute så får du evt ta sjansen på å ikke gjøre det under terrenget der terassen er, evt grave under slik jeg har gjort en gang. Du kan avslutte mot panel med et vindusbrett med beslag.