587    5    2  

Legge markplater XPS (ekstrudert polystyren) ved flomutsatt område

 68     0
Jeg planlegger å sette opp en småhytte (byggesett) på 15 m2 nær strandlinjen til et innlandsvann i indre Telemark ca 300 meter over havet. Byggetillatelse er gitt, så alt er i orden på det området.


Det er veldig stor forskjell på høy og lavvann i dette vannet på grunn av trangt utløp, så jeg må sette bygningen ganske høyt over bakken. Jeg anser da ringmur med krypkjeller som en dårlig løsning, da den da av og til vil bli fylt med flomvann. Derfor planlegger jeg å sette opp bygningen på søyler med søyleblokk / pilarblokk slik at det kan bli god lufting under bygningen etter en flom, og legge xps-plater under søylene for å hindre telehiv.


Det er telefarlige masser der jeg planlegger å sette opp hytta (fin sand iblandet noe som gjør at den støver veldig når den blir tørr). Jeg vil ha adkomst til hytta fra en fjellknaus som stikker opp på den ene siden der jeg skal sette opp hytta (en slags landgang til hytta eller noe).


Telen kan i visse tilfeller også gripe tak i søyler på sidene, og løfte dem opp på den måten, har jeg lest et sted, men er det noe å bekymre seg for hvis søylene stikker maksimalt en meter ned i bakken, og den overliggende konstruksjonen har en viss tyngde? For frosten kommer jo ovenfra, og da hjelper det jo lite hvis jeg har XPS-plater direkte under søylene hvis frosten begynner å gripe tak i søylene på sidene, over XPS-platene, og løfter dem opp derifra.


Dette nevner jeg spesielt i dette tilfellet, fordi man kan anta at de øvre jordlag under hytta vil bli helt vannmettet ved flom. Ved for eksempel flom sent på høsten, og deretter frost, så kan de øvre jordlag, over XPS-isolasjonen, plutselig fryse til en skikkelig iskake vil jeg anta.


Nå virker det heldigvis som om det normalt er minimalt med overflate-vanntilsig der jeg skal sette opp hytta (men det hjelper jo ikke ved flom), og hytta vil jo for en stor del fungere som en paraply mot overflatevann hvis jeg monterer takrenner med avløp som går et stykke vekk. Men er det egentlig nødvendig, for XPS-plater skal visstnok suge minimalt med vann? Men jeg antar allikevel at platene begynner å suge vesentlige mengder med vann hvis de for eksempel ligger flere år under vann.


Planen er å grave ut en grop under hele området der hytta skal stå, pluss en meter ut på sidene, og avrette gropa vannrett med et lag singel. Deretter dekke hele gropa med XPS-plater. Videre montere søylene direkte oppå XPS-platene. Deretter fylle opp igjen gropa med stedlige masser til dagens nivå.


Jeg ser at lagerført tykkelse på XPS-plater i de byggevareforretningene jeg har vært i stort sett er 5 og 10 cm. Kan jeg stort sett være garantert mot frostgjennomgang ved bruk av 10 cm plater hvis jeg strekker platene en meter utenfor konstruksjonen?


Eventuelt er det greit å legge et dobbelt lag med for eksempel 10 cm plater? Greit i forhold til trykkfasthet, eventuelt forskyvning av platene, mm. Bør platene da i tilfelle legges med overlapp eller ikke? Jeg vil jo anta at legging med overlapp vil medføre at eventuelle vannmasser som legger seg over platene vil ha vanskeligere for å drenere seg vekk mellom platene.


Jeg har søkt mye på nettet for å finne info om dette, men jeg har funnet lite detaljspesifikk informasjon som kan passe til min situasjon, så jeg håper derfor nå å finne noen her som har «forsket» litt på denne problematikken, eller eventuelt noen som har god erfaring, i praktisk arbeid, med denne problematikken. Jeg ønsker å legge inn et godt slingringsmonn i byggingen av dette slik at jeg ikke senere blir overrumplet av dårlig grunnarbeid.

HSt
   #1
 36,582     Lillestrøm kommune     1
EPS vil suge vann XPS gjør det ikke. Jeg ville lagt isolasjon under og rundt søylene og fylt med singel rundt disse. Skal mye til at telen da løfter i kanten på søylen mener jeg. Men ha nok singel over så isolasjonen ikke får oppdrift.
  (trådstarter)
   #2
 68     0
Det var et interessant tips du kom med der HSt. Det høres logisk ut og også isolere søylene oppover. Mener du da det bør holde å isolere søylene opp til bakkeplan, eller bør jeg isolere dem helt opp til bjelkelaget i hytta?


Jeg har også hørt et tips om å kle søylene med knasteplast med knastene inn slik at telen ikke får tak, men hvis hele bakken da er vannmettet, så ligger det jo da også vann på innsiden av knasteplasten, og da tror jeg telen vil kunne løfte det hele opp som en samlet kake uansett. Eller kanskje jeg tar feil?


HSt
   #3
 36,582     Lillestrøm kommune     1
Jeg tenkte egentlig litt nedi bakken for å få litt singel e.l over dom demper oppdrift. Legg gjerne på grunnmursplasten din også. Jeg ville egentlig tro at det da er for mange overganger som skal holde før den løfter stolpen.
   #4
 1     0
en gylden regel er at man skal grave ca 50cm dypt og minimum 120cmx120cm (avhenging hvor i landet), legge ut markduk for å skille massene. fyll på med 10 cm drenerende masse, legge ut 50 mm mark-isolasjon som du kan ha støpe-rør eller pilarer på. fyll på med drenerende masse over markplaten
se for øvrig https://www.jackon.no/assets/FileUploads/Jackon-Isolasjon-i-grunnen-brosjyre-07-2015.pdf eller søke opp info hos rockwool, Glava eller google "telesikring av søyler og pilarer"
HSt
   #5
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det er vel vanlig med markisolasjon 1.1-1.2m  ut fra et hjørne på et hus så i praksis når en tekesikrer enkeltpunkter så kan en fort ende opp med å telesikre hele flaten. Da burde TS kunne redusere gravearbeidet i forhold til det som beskrives over