807    19    3  

Ståldrager på varm eller kald side?

 94     0
Heisann 
Fikk vite av selger at det kun skulle leveres limtre, og at fordelen var at det var tryggere ved brann (mindre vekt) og at det med ståldrager kan bli problemer med kondens. 

Men den ene drageren ble likevel i stål. 
Da er spørsmålet: Er det tryggest å ha den på varm eller kald side av plasten? 
Konstruksjonen er litt spesiell, siden underetasjen går lenger ut enn overetasjen, så det blir et lite tak i fronten av huset. Veggen over drageren er altså ytterveggen til etasjen over. 
Ståldrager på varm eller kald side? - IMG_0605.JPG - Danieluh

   #1
 4 113     Akershus (Follo)     0
Mine ståldragere ligger innenfor plasten med unntak av de ytre 20cm eller så. Det var en utfordring å få plasten tett der drageren bryter plasten. Jeg har ikke sett antydning til kondens. Men det er noe isolasjon utenfor endene som stikker utenfor plasten, så jeg antar den leder varme ut i disse endene og dermed holder dem over duggpunkt. De bryter da selvfølgelig ikke vindsperren (Tyvek).

Varmekamera viser at drageren holder ca 1C under hva veggen er der den forsvinner inn i veggen. Da ser jeg ikke muligheten av at den vil bli kald nok til å kondensere inne i veggen med såpass god varmeledning som stål har.

Kortversjon: Hold så mye som mulig av den innenfor plasten og tett godt om den må bryte plasten.
Signatur
   #2
 15 183     Akershus     2
Stusser litt over bæringen her. Oppå ståldrageren ligger "restene" av en I-bjelke i tre. (Ranti?). Er dette opplegget i henhold?
Signatur
HSt
   #3
 16 024     Sørum     0
KjellG tenker vel på manglende stegforsterkning i enden ? Er stål bjelken bred nok til kanskje ikke å kreve dette ? Jeg er ikke sikker, Ranti har jeg ikke bygd med.

Mht fuktsperre så legges det noen steder inn en remse under/over opplegget som brukes til skjøting/tetting anpå om dette skal gå over eller under.
  (trådstarter)
   #4
 94     0
Einar_S: Takk for nyttig info. Da tar jeg den på innsiden av plasten. Bør jeg ha isolasjon mellom drageren og plasten? Eller holder det med masse isolasjon på utsiden av plasten, og at plasten ligger inntil drageren?

KjellG: Jeg har også stussa over løsningen, men huset er altså tegna med disse korte I-bjelkene på tvers av de lange, ut mot bjelken. I-bjelken er Hunton, og det er de som har tegna bjelkelaget. Tømrer'n har over 40 års erfaring og er veldig flink, så vil tro det er innafor, selv om jeg ville gjort det annerledes om jeg skulle gjort det uten å spørre fagfolk. Wink
Ståldrager på varm eller kald side? - IMG_0665.JPG - Danieluh
   #5
 2 542     OSLO     0
Denne drageren bærer jo ingen ting pr nå??
hvis denne skal bære ytterveggen til 2etg som står på denne (skulle ha gjort...) så burde det vært lagt en feks 2"x6" på flasken, mellom stål og spon.
De er kanskje ikke ferdig og skal legge inn noen biter på flasken som støtte mellom spon og stål?
HSt
   #6
 16 024     Sørum     0
Etter avkapp i kanten nede så er jeg virkelig forundret, her må det da noe stegforsterkning til hvis dette skal bære noe. Eller er det bare noen korte stumper som ender utpå her (at vi ikke helt skjønner konstruksjonen) ?

For å unngå knirk så er det jo vanlig å bære kun på nedre flate, men da henger jo ikke resten i lufta.

Edit: ser det øvre bildet på nytt, det ligger da last oppå disse. Selv om bjelkestubbene er korte så er det jo steget som er kappet bort som bærer her.
   #7
 15 183     Akershus     0
Synes ikke å være bærende dette.
Dersom det er ment å bære, hvorfor brukte en ikke heller 2-3 Rantibjelker i parallell? Klønete å kle slikt som dette.
Signatur

HSt
   #8
 16 024     Sørum     0
Det bærer da konstruksjonen til venstre (skrå tak eller hva det er). Hvis det ikke bærer hvorfor da ståldrager i det hele tatt ?
   #9
 2 542     OSLO     0
Det bærer da konstruksjonen til venstre (skrå tak eller hva det er). Hvis det ikke bærer hvorfor da ståldrager i det hele tatt ?

merkelig konstruksjon ja

TS skriver også at den bærer ytterveggen til 2 etg (da 1etg går lengre ut enn 2etg.)

HSt
   #10
 16 024     Sørum     0
Ja, det er jo øvre del av Ranien som tar opp alle disse kreftene og de må jo ned gjennom steget som nesten er kappet bort før de kommer på opplegget der de har kappet bort 1/2 part av tykkelsen. Den skulle da ligget oppå, uten hakk og så lektet ned taket under stålet senere ?