2,751    8    1  

Utbedre kjellervegger

jlr
 137     Oslo     0
Vi har et hus fra slutten av 50-tallet, med en kjeller som har vært litt småfuktig (saltutslag og løs puss nederst på veggene). Etter at vi kjøpte og tok over huset for halvannet år siden har vi drenert rundt huset, og etterisolert utvendig.

Grunnmuren utvendig virker hel og fin, og klimaet i kjelleren virker tørt og greit nå.

Grunnmuren ble opprinnelig kledd innvendig med 5 cm treullsement-plater. Noen steder (som nevnt over) er både pussen utenpå disse platene og litt av platene skadet av tidligere fukt (ikke noe dramatisk).

Nå skal vi i gang med å pusse opp kjelleren, og vil gjerne ha noen anbefalinger til hvordan dette kan gjøres. Vil aller helst slippe å meisle av treullsement-platene.. Og jeg vil gjerne slippe å lekte ut, da det stjeler en del plass fra en kjeller som ikke er altfor stor. Og selv om kjelleren virker tørr i dag, er jeg opptatt av at løsningen ikke må forutsette 100 % tørre vegger, for det tror jeg ikke vi har i et gammel hus.

Hvilke alternativer har jeg?

  • Murpuss rett oppå eksisterende vegger? Er dette noe man kan gjøre oppå treull-platene og eksisterende malinglag?



  • Har hørt noen snakke om å lime på gipsplater rett på muren med flislim, men er litt skeptisk til løsningen mtp. evt. fukt. Erfaringer?



  • Lekte ut - med fuktsperre, isolasjon, osv.?



Innspill og beskrivelser av hvordan andre har løst dette mottas med takk Smile
Utbedre kjellervegger - IMG_2241.JPG - jlr

jlr
  (trådstarter)
   #2
 137     Oslo     0
Det er drenert utvendig med 50mm xps med dreneringsriller og pålimt filterduk. Ikke knotteplast.
   #3
 90     0
Jeg er stor tilhenger å la mur i gamle hus puste fritt.
Da slipper du leve i uvisshet om hva som skjer inne i veggen.

Derfor vill jeg bare slemmet/pusset på innsiden - det som kan være ett problem er malingen som sitter på i dag - ettersom du sier den har løsnet så kan det være at malingen er for tett og bør fjernes først.

Som sluttbehandling ville jeg brukt en veldig diffusjonsåpen maling som f.eks kalkmaling, da vil evt fukt få tørke ut gjennom malingslaget. eks: http://heydi.no/produkt.asp?VdaID=102

50 mm XPS kan gjøre at du må fyre litt ekstra på vinteren - samtidig vil du få en sval og god kjeller når sommeren er på sitt varmeste(ikke få tropenetter jeg har ligget nede i min kjeller) jeg ville dog ikke satt møbler og skap helt inn til ytterveggen mtp fare for kondensering - en glippe på 5cm burde holde.


Jeg har en kjeller bygd på 40-50 tallet selv - hvor jeg har pigget opp gulv og drenert på utsiden, og isolert med 5-15cm utvendig og under gulv.. men veggene står fortsatt fundamentert i leire og trekker sikkert noe fukt. Har derfor bare pusset vegg og malt over med kalkmaling - er man nøye så står ikke en pusset og malt mur noe særlig tilbake i forhold til slette gipsvegger etter min mening.
   #4
 1,459     Trondheim     0
Vask og prime eksisterende vegg etterfulgt av egnet puss og maling så burde dette bli bra.
Signatur
   #5
 8,022     Bærum     0
Jeg hadde limt 50mm xps plater på innvendig vegg med flislim, og lagt gips utenpå. At veggen må få "puste" har jeg ingen spesiell tro på. Betong tåler å være våt. Treull-sement tåler også å være våt, uten å utvikle mugg og sopp ettersom trefibrene er enkapsulert i sement.
jlr
  (trådstarter)
   #6
 137     Oslo     0
Takk for svar alle sammen!

Jeg vil helst slippe å isolere innvendig - da det blir litt trangt hvis vi stjeler en 5-6 cm av ytterveggene - trappen går ned mot en yttervegg hvor det allerede i dag er litt trangt.

Gitt at vi da velger å pusse rett på veggene og male med en type kalkmaling eller noe annet diffusjonsåpent produkt:

En av kommentarene her gikk på om de gamle malinglagene som er på veggen er åpne nok, eller om malingen bør fjernes. Er det noe som kan by på problemer, eller er det ikke så farlig? Hvor sannsynlig er det at et par tre lag med innendørs-maling blir helt tett? Og er det mulig å kunne vurdere om noe sånt er diffusjonsåpent?
   #7
 204     Oslo - Landsdekkende     1
Leser at du har maling som slipper og også har hatt/har saltutsalg.
Dette er typiske tegn på at du har eller har hatt opptrekk av fukt fra grunnen/fuktvandring.

Du har også drenert, og det pleier hvis ikke huset står med "beina" i vann. Da kan vår løsning være det riktige.

Dette bør du sjekke før du evt maler eller kler inn veggene.

Har også samlet inn noen linker fra Byggforsk, Rockwool/Glava her vedr utlekting samt informasjon om diffusjonsåpen maling her
Signatur

jlr
  (trådstarter)
   #8
 137     Oslo     0
Vi kommer til å overflatebehandle veggene slik de er uten innvendig isolering. Maleren vår foreslo å bruke et gipsbasert produkt som heter Rotband, som vistnok er lettere å jobbe med enn tradisjonell murpuss.

Hva tenker dere om et slikt produkt på en kjellervegg som man ikke kan garantere er 100 % tørr? Jeg har jo bl.a. skjønt at gipsplater og fukt er en dårlig kombo, og var derfor litt skeptisk..

Jeg spurte Norgips om dette, og fikk dette svaret:

Bruk av Rotband er ikke noe problem.
Hvor åpen du ønsker den har med overflatebehandlingen å gjøre. Vanlig maling blir for tett. Åpne mineralske produkter er best i en slik kjeller

Når det gjelder mugning av gipsplater kan ikke det sammenlignes med puss.

Det som mugner på en gipsplate er kartongen. Skjer det noe med gipskjernen er platen så deformert og nedfuktet over lang tid.

Er det noen som har en second opinion ift. bruk av Rotband?