2,343    33    1  

Har kjøpt DAIKIN til nybygg, men rørlegger vil no trekke seg på installasjonen

 98     0
Hei,
Har fått ein liten case med rørleggeren vår når vi bygger hus. Vi har i utgangspunktet gått for væske/vann Daikin Altherma GS med golvvarme i "alle" rom. Huset står 190m frå sjøen (35 høgdemeter) og rørlegger har gitt pris og fått jobben. No meiner han at dette ikkje vil fungere likevel. Meiner at vi heller bør gå for luft/vatn. Og at virkningsgraden der er like bra eller bedre med det enn for borehol. Meiner vi må inn med 1kw sirkulasjonspumpe for kollektorslangen vår siden den er så lang og at det blir eit kjempe tapsprosjekt effektmessig. Eg har foreslått å øke til DN50 PN-rør for å redusere motstanden, men han seier det har lite å sei.

Fryktelig frustrerande då eg sjekka dette med rørlegger før han fekk jobben og ivertfall før vi brukte dagesvis på å legge ned trekkerør til sjøen for trekking av kollektorslange. Har brukt masse tid og energi på å sleppe å ha ein utedel og så får vi plutselig dette no. Nokon som veit om 190m til sjøen + evt kollektorslangelengde + 190m tilbake skal vere spikeren i kista for dette sjøkollektorprosjektet?

Sett pris på alle erfaringar og innspel!!

   #1
 1,728     0
Hei,
Hvis det er 32mm pe som er tiltenkt, så er det nesten 1 kubikk(1000 kilo)som skal pumpes rundt og opp 35 meter. I tillegg kommer kollektorslangen. Kanskje rørleggeren er inne på noe ? Uansett litt kinkig situasjon. Håper dere kommer til en løsning.
  (trådstarter)
   #2
 98     0
Det var tenkt 40mm. Men høgda skal ikkje vere nokon problem. Det er eit lukka system så det er å holde det i sirkulasjon og det er antagelegvis lengda på sløyfa som er problemet. Normalt er det visst 2x150m, men her blir det 2x150 + 400 = 700m.

Vi har også muligheit til å gå opp til DN50.
KE
   #3
 3,673     Hordaland     0
Nibe sine bergvarmepumper er oppgitt til maks 200m borrehull med innebygget sirkulasjonspumpe, kan ikke huske at det var oppgitt lengde på tilførselrør. 700M høres veldig langt ut spør du meg.
Hva med borrehull da? Det er ikke gratis å legge sløyfe i sjøen, ett borrehull på 150m med kollektor ender vel på rundt 75k. Da kan du borre i starten av traseen du har tilrettelagt. Grenser du til sjøen er jo ikke trasen bortkastet nødvendigvis, du kan jo legge klart både vann og strøm til fremtidige prosjekter i sjøkanten...
Sjøkollektor er forresten mer utsatt enn brønn, og er man riktig uheldig er det en luring som hiver dreggen der...

Ikke hør på rørleggeren iallefall, kontakt importør for vurdering og hør gjerne om pris på borrehull direkte med brønnborer. Tror ikke det blir så mye dyrere pluss at du kanskje får ett mer effektiv pumpe med brønn på vinterstid.
pwb
   #4
 2,283     Ski     0
Det er jo ikke vanskelig å finne ut hva du trenger av sirkulasjonspumpe, en seriøs rørlegger/leverandør kan jo fort finne ut det. Grundfoss har jo online kalkulatorer til dette til og med.
HSt
   #5
 36,579     Lillestrøm kommune     0
Virker jo som TS alt har lagt sløyfen i sjøen hvis jeg ikke har misforstått
jaf
   #7
 6,305     tromsø     0
Sikkert ikke et svar du vil høre. Nå kan jeg ikke mye om varmepumper. Men blir det ikke mye varmetap på en slynge som ligger 500 meter, nær overflaten ? Når det er vinter og -15 grader ute ?Havet er vel bare 2-3 grader om vinteren? For å kompansere må du gjerne kjøre dobbel effekt på pumpa (2kw?). Forstår rørlegger litt. Det er risikabelt å bygge noe som ikke fungerer. Om det er hus eller isolering...Det kan bli rettsak av det, når du er fagperson. Uansett om en kunde bestilller det, så er mye ansvar hos utførende. Selv om det er 35 meter opp, så vil vel vekten av vannet ned dra med seg vannet med egenvekt.Det er like mye vann som skal ned som det blir pumpet opp.  Det blir vel som en heis med motvekter ? Så lenge sløyfen/ røret er lukket. Et borehull er jo 150 meter rett ned ?

KE
   #8
 3,673     Hordaland     0
Jeg fikk inntrykk av at TS har lagt ned trekkerør til sjøen men ikke selve kollektoren eller tilførselrørene.
Mitt inntrykk er at rørleggerer og lokale forhandlere ønsker å gjøre det som er enklest, ikke nødvendigvis det som er best. Hadde flere på befaring hos meg vedrørene bergvarmepumpe men flere av de var mer interresert i å selge luft/vann pumpe og jeg måtte stadig repetere "med jeg skal jo ikke ha l/v pumpe".
pwb
   #9
 2,283     Ski     0
Selv om det er 35 meter opp, så vil vel vekten av vannet ned dra med seg vannet med egenvekt.Det er like mye vann som skal ned som det blir pumpet opp. Det blir vel som en heis med motvekter ? Så lenge sløyfen/ røret er lukket. Et borehull er jo 150 meter rett ned ?

Helt riktig, høydemeter har ingen ting å si så lenge det er ett lukket system. Det er lengden på røra som spiller inn.
  (trådstarter)
   #10
 98     0
Hei, skal prøve å komme med litt supplerende informasjon.
Vi bygger hus 190m frå sjøen (rørtrasè). 35moh. Vi har lagt ned 90mm trekkerør for å komme oss til sjøen med kollektorslange. Vi har ikkje lagt kollektorslange.

Rørlegger har vore kjent med dei fysiske forholda, dei var beskrive i forespørselen og er det vi har fått tilbud på. No får vi beskjed om at dette ikkje vil fungere og har fått beskjed om at det bør monteres luft/vatn i stedet og at vi får bedre virkningsgrad av det. Eg vil ikkje ha det og vi har arbeidd mykje med å få dette til.

Det angivelige problemet er ikkje 35moh, det er ikkje varmetap, men det LENGDE på sløyfe. Normalt er det 300-400m kollektorslange som leggast i sjø eller brønn. kanskje også opp mot 500m. Vi får 190m transportetappe ned til sjøen og opp igjen, pluss 300m sløyfe, det blir 700m. Eg forstår ikkje at det skal øydelegge heile opplegget. 

Vi bur ved kysten på vestlandet og har vel igrunn aldri under 5 minus.