KE
  (trådstarter)
   #221
 3,673     Hordaland     0
Takk for id, jeg har ikke letet etter den men du har nok rett. Så da kan man forsøke å lage en ekstern regulator som forutsetter at id 43086 har verdien 30, hvis ikke skal den ikke sende noe til varmepumpen. Spørsmålet blir jo om den vil sloss med varmepumpens regulator slik at den veksler mellom to beregninger.
"Prio";"Indicates what heating action (HW/heat/pool) currently prioritised 10=Off 20=Hot Water 30=Heat 40=Pool 41=Pool 2 50=Transfer 60=Cooling";43086;"";u8;1;0;0;0;R;


Klokken 06:00 er gradminuttene dine -283
Klokken 10:00 er gradminuttene dine -218, kompressoren roer seg ned men for meg virker det til å gå for sakte.
Varmepumpen har ett ønske om å nå din GMstart så den regulerer turtemperaturen litt varmere enn beregnet, dette mener jeg er en grunnleggende feil.
Klokken 15:00 har kompressoren lagt seg på laveste frekvens, da har den produsert for høy temperatur (ikke mye over beregnet da) siden klokken 06:00. Hadde den regulert på temperatur og ikke gradminutter hadde den lagt seg lavere i frekvens hele tiden fra temperaturen nærmet seg beregnet, den ville dermed ha gått lengre før den stoppet.
Jeg vet ikke hvor lenge kompressoren stod stille før den startet igjen men sikkert ikke mer enn en halvtime. Om den hadde tatt det litt roligere frem til 15:00 og produsert den beregnede temperaturen istedet for å "hente inn gradminutter" så kunne kanskje stoppet vert unngått.
Når den så starter igjen har du fått for lav temperatur, men det er tydelig at du henter lite varme ut på det tispunktet for gradminuttene klatrer raskt og pumpen stopper en gang til. Fra klokken 16:30 går den i on/off mode og kan ikke gjøre jobben så mye bedre. Men jeg mener fortsatt at første stoppet kunne vert unngått og man kunne hatt en mer nøyaktig temperatur enn det kurven viser.
Det er lange intervaller mellom avlesningen din, jeg anbefaller å hente ut grafer fra NibeUplink, har du ikke betalt for tjenesten kan du hente en og en graf men det er verdt å invistere i ett år med Uplink for å få sjekket hvordan pumpen regulerer.

KE
  (trådstarter)
   #223
 3,673     Hordaland     0
Kan du ta med beregnet temperatur?
KE
  (trådstarter)
   #225
 3,673     Hordaland     0
Og turtemperatur (BT25 om du har) Angel
T1
   #226
 782     0

Jeg har ikke BT25 som er ekstern turledning, men har BT2 som er tureledningstemp. (Vi har ikke akkumulatortank.)

Kan legge til at kompressoren skal starte ved -240 gradminutter. Opprinnelig var den satt til -60 men det gav _veldig_ mange start/stopp.

OBS: Både gradminutter og BT2 er nå tegnet inn på høyreaksen.

Nibe 1255/1155 tråden -  - KE
KE
  (trådstarter)
   #227
 3,673     Hordaland     0
Er vanskelig å lese ut grafene dine på grunn av skalaene du bruker.
Kanskje du kunne prøv disse på ene skalaene:
Outdoor temp
Compressor frequency
Prio
Degree Minutes
Og disse på andre kurven:
Supply temp
Calculated supply temp

Radiatorer er nok mindre viktig å ha stabil temperatur på enn gulv. Gulvene hjemme hos meg har lite lagring så der kan temperaturen endre seg raskt om varmepumpen ikke gjør jobben sin, det vil nok komme seg når jeg legger støpte rør i gangen i underettasjen, da får jeg magasinert litt varme der og varmen fra dette gulvet vil stige til andre ettasje.

O_K
   #229
 431     0
T1: kurvene dine ser veldig fine ut i forhold til hva jeg observerer på min pumpe. Hadde jeg hatt såpass stabil drift hadde jeg vært rimelig fornøyd også. Har ikke fått kommet i gang med plotting av data enda, men jeg ser typisk at min kompressor "ruser" mye mer når den blir liggende litt bakpå med grademinutter, og da ender den plutselig med å overskyte veldig, så jeg for 2-300positive grademinutter, det gir igjen stopp av kompressor, og en veldig raskt fallende grademinuttkurve som utløser en ny "rusing". Din pumpe har jo knapt positive grademinutter. Lurer på om jeg kan forbedre min om jeg setter et tak på grademinutter til f.eks. max 50 via modbus. Vil vel måtte skrive ny verdig "kontinuerlig", men det går jo greit nok.
T1
   #230
 782     1
Erfaringer etter ca ett års drift av Nibe F1255 12 kW varmepumpe

Opprinnelig hadde vi oljefyr med radiatorer. Dette er vel et såkalt høytemperatursystem som er designet for temperatur opp mot 80 grader på radiatorene når det er -30 grader ute.

Det var installert en vvb på 200 liter, da varmespiralen ikke var helt seg selv på den gamle fyrkjelen. Da også selve tanken på fyrkjelen begynte å lekke besluttet vi å installere en bergvarmepumpe, og valget falt da på Nibe 1255 12 kW i 230 volt utførelse.

Etter litt diskusjon endte vi opp med et borehull på 240 meter. Lengden på sløyfen er da noe i overkant av hva som er anbefalt fra Nibe, men ser ut til å fungere fint her hos oss. Ved varmeproduksjon til radiatorene tusler og går brinepumpen på moderat belastning. Ved varmtvannsproduksjon går den ofte på 100% i en periode. Vi har for øvrig satt opp til høy ladeeffekt på varmtvann. Jeg tror vi hadde klart oss fint med et borehull på 200 meter, men jeg har en fremtidsplan om å installere et snøsmelteanlegg i oppkjørselen og da er det nok ikke så dumt å ha litt å gå på.

Ved utetemperaturer under ca 9 grader går kompressoren kontinuerlig. Ved temperaturer over 9 grader får vi start / stopp på kompressoren. Opprinnelig var kompressoren innstil på å starte ved -60 gradminutter. Dette gav veldig mange start / stopp og jeg har justert til -240. Det gir et _betydelig_ færre antall start / stopp, ca 10 pr døgn nå i overgangsperioden. Vi har ikke akkumulatortank, både fordi jeg mente det var unødvendig og fordi det ikke var ønskelig å bruke plass på fyrrommet til dette.

I tall ser det slik ut etter ca ett år:
Kompressor driftstid: 6219h
Kompressor driftstid varmtvann: 600h
Kompressorstarter: 1480
varme, bare kompr.: 33538 kwh
varme, inkl. int. till.varm 33541 kwh
vv, bare kompr: 2988 kwh
vv, inkl. int. till.varme: 2995 kwh
Tilført strøm (egen seriemåler): 10600

Vi har varmtvannsberederen i serie etter varmepumpen. Denne har et forbruk på ca 4 kwt pr døgn. Temperaturen er innstilt på 60 grader. Hadde vi hatt plass ville jeg valgt F1245 (som ikke har innebygget vvb) og installert en stor ekstern vvb på minst 300 liter. (Vår vvb står ikke i samme rom som varmepumpen og det hadde blitt mye ekstra mikk å få en god løsning med F1245 og ekstern vvb).

Den eneste overraskelsen / skuffelsen med varmepumpen er styringen av tilleggsvarme. Jeg hadde trodd at kompressoren skulle makse ut før tilleggsvarmen ble innkoblet, men slik var det ikke. Det viste seg at tilleggsvarmen ble koblet inn ved -400 gradminutter og dette inntraff en gang maskinen jobbet med å produsere varmtvann og det var kaldt ute. Da koblet tilleggsvarmen inn, men uten av kompressoren jobbet 100%. Jeg har nå justert innslagspunktet til -15 grader for tilleggsvarme, så da blir det nok ikke mange minuttene det kan inntreffe neste vinter.

Vi er ellers fornøyd med reguleringen, og opplever ikke de samme svingningene som andre her på forumet rapporter om. Vi kjører på en eldre versjon av programvaren (7312R8), muligens kan det være en forskjell der?
I det store og hele er vi meget godt fornøyd med varmepumpen. Den har lavt støynivå og vi har fått en cop på i overkant av 3,4. Dette er som forventet i og med at vi hadde et radiatoranlegg konstruert for høy varme på turvannet.

Antall start / stopp på ca 1.500 pr år mener jeg også er helt greit. På Nibe sine sider (http://www.nibe.no/support/privat/sporsmal-svar/bergvarmepumper/) operer de med 4.000 til 10.000 start / stopp som normalt. Antar dette ble skrevet den gangen man hadde on / off pumper, men uansett anser jeg 1.500 start / stopp pr år som bra for et anlegg som ikke har akkumulatortank.