294    4    0  

Sirkulasjonspumper som skal styres vha mikrokontroller. Gulvvarme, solfanger og vannmantlet ovn.

 2     0
Hei!

Jeg prosjekterer sentralvarmeanlegg til bruk i min egen enebolig, og et tilsvarende som vi skal sette opp på skolen hvor jeg underviser.
 
Det er ca 110m2 med vannbåren gulvvarme i 16mm plastrør. Ca 10m2 av disse er bad. Ca 10 kurser. Det blir en 2000l akkumulatortank som er varmekilde til gulvvarmen. Tanken blir varmet av solfangere og vannmantlet vedovn, som begge varmeveksler til hver sin coil i tanken. Huset har en etasje med kaldloft. Tanken står i kjelleren, gulvvarmen ligger i første etasje, og solfangerne står på taket. Total høyde fra tanken til manifoilen er maks 3m, og fra tanken til solfangerne 6m.
 
Jeg underviser i mikrokontroller på elektrofag, og jeg planlegger at vi skal programmere våre egne mikrokontrollere til å styre turtallet til pumpene basert på feedback fra temperatur og trykksensor.
 
-       For solfangerne skal en temperatursensor avgjøre hvor mange liter/minutt pumpen skal pumpe igjennom solfangerne.
 
-       For vedovnen skal en temperatursensor avgjøre hvor mange liter/minutt pumpen skal pumpe igjennom ovnen.
 
-       For gulvvarmen skal en trykksensor bestemme pumpens turtall. Her tanken at vi skal ha en 0-10V proposjonal ventilaktuator på hver kurs på manifoilen, som skal justere åpningen på hver kurs basert på temperaturfeedback fra rommene i boligen (når noen skrur opp termostaten, skal ventilen for det rommet åpne litt mer). Da er det viktig at trykket i manifoilen opprettholdes slik at ikke noen rom får mindre vanngjennomstrømning når et annet rom krever mer vann.
 
 
Dette kan vi, slik jeg har oppfattet det, løse på flere måter.
1.     En enkel sirkulasjonspumpe som vi styrer av en separat frekvensomformer med 0-10V inngangssignal fra mikrokontrolleren.
 
2.     En sirkulasjonspumpe med innebygget frekvensomformer (eller annen elektronikk), hvor vi kan styre turtallet med 0-10V inngangssignal fra mikrokontrolleren.
 
3.     En annen mulighet er om det finnes pumper som kan justerer turtallet selv slik at trykket i gulvvarmemanifoilen blir konstant uavhengig av vanngjennomstrømningen i de forskjellige kursene. Da vil vi i så fall ikke trenger å styre denne med en mikrokontroller. Kostnaden av en mikrokontroller med trykksensor er ikke mer enn 200kr, så en slik pumpe kan i så fall ikke være vesentlig mye dyrere før mikrokontrollerstyring blir mest hensiktsmessig.
 
Vi ønsker selvfølgelig å gjøre dette så billig som mulig, men pumpene skal installeres i en bolig, så driftssikkerhet er viktig.
 
Det jeg ikke helt klarer å finne ut av, er hvilke pumper vi trenger. Hva betyr for eksempel de forskjellige tallene: Grundfos Alpha 2 15-40 130mm. Hva betyr 15-40? Hva betyr 130mm?
 
Jeg har sett at Grundfos Magna 3 kan styres med 0-10V. Grundfos Magna 3 25-100 (180 mm) koster 6300kr.
 
En Hitachi (maks 250w) frekvensomformer som kan styre en hvilken som helst pumpe(?) med 0-10V for inntil koster 1700kr. Da kan pumpa koste opp til 4600kr før Magna 3 lønner seg.
 
Det store spørsmålet som jeg håper noen her kan hjelpe oss med er altså: Hvilke pumper kan og bør vi bruke til solfangere, vedovn og gulvvarme?

På forrhånd takk for all hjelp.
 

   #1
 4,110     Akershus (Follo)     0
En Hitachi (maks 250w) frekvensomformer som kan styre en hvilken som helst pumpe(?) med 0-10V for inntil koster 1700kr. Da kan pumpa koste opp til 4600kr før Magna 3 lønner seg.

Du forutsetter da at pumpa er 3fas. Det ville jeg sjekket, da slike pumper ofte er beregnet for steder der 3fas ikke nødvendigvis er tilgjengelig.
En løsning jeg ikke ser nevnt er en konstant turtall pumpe med ventil for regulering av trykket. Det vil medføre at effekttapet i pumpa ikke faller når behovet faller. Men det kan være verd å regne på hvor mye dette utgjør.
Tenk også på at styresystemet bør feile til max flow, så du ikke risikerer å produsere damp i ovn/solfanger.
Høydeforskjell i et lukket anlegg er irrelevant så lenge det ikke nermer seg 10m. Det trykket du trenger for å presse vannet opp til solfanger vil bli opphevet av suget som skapes av fallet fra solfanger til tank. Se for deg en hevert.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 2     0
Hei. Takk for svar, og beklager sen tilbakemelding. Hvorfor 3-fas? Pumpene som tar 0-10V som inngang er vel normale 230V enfas?

Jeg tenker videre Smile
   #3
 2,779     0
Det siste tallet (130/180) er rett og slett byggelengden av pumpa, i millimeter. Altså avstanden mellom pakningsflatene på suge- og trykkside. Relevant når man erstatter en eksisterende pumpe i eksisterende røropplegg, ellers lite viktig.

15-40 / 25-100 vet jeg ikke...
   #4
 10,486     Akershus     0
Gundfos alpha justerer selv power utfra trykk. Her ser jeg at antall watt den drar øker når flere kurser åpner. Den kan også settes til ønsket effekt, eller ønsket trykk. Her hos meg har jeg økt trykket noe, da jeg har en viftekonvektor som er glad i litt ekstra flow.

Høydeforskjeller har absolutt betydning, i form av selvsirkulasjon.

Hvorfor skal du fore effekt fra vedovn via coil?

Hvis det er praktisk mulig, ville jeg heller satset på en vedfyr, enn en peis med vannkappe. Selv de beste vannpeisene tilfører rommet ganske mye varme. Det er også et mye større behov for bæring av ved, lagring av ved, og rengjøring av ildsted, når det varmer hele huset, enn når man kosefyrer litt innimellom.
Signatur