222    1    0  

Vannbåren varme og fliser - oppbygning - revisited

 8,022     Bærum     0
Ja, dette har vært diskutert i en del tidligere tråder. Men flere av de trådene har blitt hengende uten noen særlig god konklusjon - så prøver meg på en ny i håp om flere erfaringer og råd.

Jeg driver på i entré i kjeller. Utgangspunktet er betongplate med noe( 5cm) isolasjon under - og spørsmålet er : 
Hvordan bygge opp nytt gulv med rør for vbv og fliser på toppen. Jeg har ca 10-11cm byggehøyde. Målet er selvsagt mest mulig isolasjon.

Jeg har tenkt:

1) 
- Mest mulig eps/xps isolasjon
- 17mm rør klipset på toppen av disse cc/20.
- Avrettingsmasse. Tykkelse på avretting virker å sprike veldig. Vil x cm avrettingsmasse + fliser fordele varmen ok?
- Flis

2) 
- EPS/XPS isolasjon
- EPS sporplater m/alu for varmefordeling
- Flytende lag gulvgips - limes mot tilstøtende gipsplater med tec7 eller tilsvarende
- Fliser

Sporplater med alu er dyrt. Men jaggu er ikke avrettingsmasse ganske dyrt også. Gudene vet hva som blir rimeligst?
Andre tanker?

   #1
 13     0
Hei.

Kan fortelle om min erfaring med 2 forskjellige måter å gjøre det på. Den ene metoden ble gjort midt på 80-tallet da huset var nytt. Har støpt dekke over hele huset mellom kjeller og 1 etg. I halve stuen la jeg den gang fliser. La ut 5 cm med simpleste kvalitet Isopor, den som I dag kalles 80 (trykkfasthet). Det har aldri vært noe problem I ettertid, men enn god nok kvalitet. Jeg la ut armeringsmatter oppå disse og brukte den gang 20mm rør (det fantes ingen andre) som jeg la cc 30. Totalt så støpte jeg et 7cm tykt betonglag oppå isoporen. Deretter fliselim og ca 1 cm tykke fliser. Det gir nok varme, men jeg kan kjenne hvor rørene ligger for det er vekselvis kalt/varmt. Dette vil du nok unngå med 17 mm rør og cc 20.

I den andre halvparten av stuen la jeg sponplater og teppe. Altså bygget opp slik: Samme støpte dekket som utgangspunkt. brukte så 7cm isoporplater med spor til varmefordelingsplater I aluminium. Samme kvalitet på isoporen, den med minst trykkfasthet. fylte ut med varmefordelingsplater og de samme 20mm vannrørene med cc 30. Her har det fungert greit for varmen blr godt fordelt under sponplatene av varmefordelingsplatene. Oppå dette la jeg 22mm sponplater og så teppe oppå der. Limte sponplatene slik at de ble ett flytende gulv. Så dette har alltid vært et mykt bevegelig gulv. Det skal sies at disse 2 gulvene lå med ett trinns høydeforskjell så det var ikke så farlig om de fikk samme totalhøyde.

I fjor bygget jeg dette siste gulvet om og ville ha fliser her også. Fjernet alt, inkl de over 30 år gamle vannrørene. Brukte tynn avretningsmasse og jevnet ut det noe skjeve støpte dekket, slik at dette ble helt gjevnt. La tilbake akkurat den same 7 cm tykke isoporen fra 80-tallet. La ut de samme varmefordelingsplatene I aluminium. Nye 20mm rør, cc 30. La så en 0,2 mm tykk plast over det hele, uten skjøt. Tapet denne fast til vegger slik at jeg hadde et basseng. Helte på 3 cm avretningsmasse med fiber. Denne blir selvbærende i tykkelser fra minimum 3 cm tykkelse. Så fliselim og ca 1 cm fliser. Tipper fliselimen bygger 3 til 5 mm. Nå har jeg fått et veldig stødig og godt gulv som sprer varmen godt over hele gulvet, veldig fornøyd.

Fordelen med å bruke en isopor med lav trykkfasthet er at denne er mer bevegelig og skulle det være noen ujevnhet under så legger den seg litt nedi når man legger ut avretningsmassen. En hardere ispor blir mer liggende oppå evt. ujevnheter. Viktigst av alt er at man bruker plast før man legger ut avretningsmasse, for avretningsmassen er akkurat som vann, den vil trenge seg ned mellom isoporplatene og disse vil flyte opp, I det minste kan man risikere dette. Derfor er det veldig viktig å få det helt tett (vanntett) før man legger ut avretningsmasse........