Når det dugger på vinduet, kan du være sikker på at inneluften er for fuktig.

Publisert av ByggeBolig

Har du kontroll på inneluften?


Vinteren representerer en årstid der vi tilbringer mye tid og gjør mange aktiviteter innendørs. I løpet av en vanlig dag vil en familie kunne tilføre mellom 5 – 10 liter vann til lufta, gjennom blant annet tørking av klesvask, matlaging og dusjing. Men når blir egentlig inneluften så fuktig at det kan være skadelig?

I varme oppholdsrom bør luftfuktigheten ikke overstige 40 % om vinteren, mens den i kaldere rom (15-18 grader) kan være opp til 50 %. Om sommeren kan luftfuktigheten være noe høyere, men bør ikke overstige 60 %. Om luften blir for fuktig vil det kunne danne grobunn for vekst av mikrobiologiske organismer som sopp, midd og bakterier. I følge Astma- og allergiforbundet kan dette gi helseplager fra slimhinner i nese, hals og lunger. Fukt og muggsoppskader kan gi økt forekomst av astma, flere og verre luftveisinfeksjoner og generelle plager som hodepine, unormal tretthet og nedsatt arbeidsevne

Astma- og allergiforbundet gir følgende råd for god luftfuktighet i hjemmet:

  • Klær skal kun tørkes i rom som tåler fukt, dvs i baderommet/vaskerom. Bruk eventuelt tørketrommel med kondensfjerning.
  • Sørg for god ventilasjon på baderom/vaskerom. Det skal være lufteventil og luftspalte under døren inn til baderom/vaskerom for å få god gjennomlufting.
  • Ikke dusj med baderomsdøren åpen.
  • Gjennomlufting av hus/leilighet 2-3 minutter hver dag i vintersesongen.
  • Bruk kjøkkenvifte ved matlaging.
  • Pipeløse gassovner anbefales ikke da disse produserer mye luftfuktighet.
  • Unngå bruk av luftfukter

For å måle luftfuktigheten i boligen, trenger du et hygrometer. De rimeligste variantene til et par hundrelapper egner seg godt for å få en god pekepinn på tilstanden.

Husk også på at inneluften heller ikke bør blir for tørr. Om luftfuktigheten kommer ned i mellom 10 – 15 % kan det fort oppleves som ubehagelig, selv om det ikke er skadelig. For å få opp luftfuktigheten i slike tilfeller kan du med fordel tørke litt klær på stuen eller ta en dusj med badedøren åpen.