362    9    1  

Dårlig inneluft.

 25     0
Hei!

Har en enebolig fra 1964 på 1 plan, med uinnredet kjeller.

Til nå har vi byttet alle vinduer og dører, samt etterisolert 5cm Paroc "klimaplaten". (isolering uten kuldebro)
Loftet er dårlig isolert, men det skal ordnes så snart våren kommer.
Dreneringen er nå tatt, og isolert utvendig med xps og vortepapp.

Etter anskaffelse av værstasjon med CO2 måler, ser vi at luftskiftet er veldig dårlig.
Vi driver nå sjokklufting hver gang den kryper over 1000ppm, da blir lufta fort "god". 
Men dette er veldig tungvint, og det blir MYE kald trekk i løpet av en dag, og med små barn i huset trenger vi en kjapp løsning for bedre luftskifte.
Lufta virker å være stillestående, har også prøvd å kjenne med hånden inni ventilene når det er kaldt. Kjenner da ingen kaldtrekk.
Ved ca -12, og nedover får vi også dugg nederst på innsiden av de nye rutene.
Siden vi kjøpte denne måleren i midten av desember, har luftfuktigheten ligget på mellom 32% - 55%Har googlet mye, og funnet ut at balansert ventilasjon må jo være det beste. 
Men blir jo kostbart, så det må planlegges litt.
Har planer om å innrede kjelleren, og ha åpen løsning opp. Så kommer nok til å bygge inn rør samtidlig for ventilasjonsanlegg på kaldloftet.

Jeg vet at per i dag har vi for lite ventiler, men spørsmålet er hvor jeg skal lage nye?
Lurer også på om jeg skal sette inn en kanalvifte i en av disse, og eventuelt hvor?

Legger ved en tegning, blir mye lettere enn å forklare.

 
Dårlig inneluft. - 1 etasje i dag.jpg - arendria89

   #1
 5 093     Tromsø     0
Jeg ser dere har pipe med to løp. Det kvadratiske er røykløp, det smale er for ventilasjon, hvor brukt luft suges ut. Det bør være en ventil i pipa på kjøkkenet. Det er også stiplet en luftekanal (?) Fra bad til den delen av pipa. Er disse åpne, eller har tidligere eier tettet dem?

Og hva med peis/vedovn? Den vil også bidra til å suge ut luft når det fyres i den. Om dere ikke bruker den og spjeldet er lukket gjør den ikke det, samme hvis det ikke er montert ovn, eller den er fjernet og røykhullet murt igjen.
Signatur
   #2
 15 336     Akershus     0
Endel har sentralavtrekk fra kjøkken og bad med vifte på loftet, hvordan er det her? Går den?

En quick fix er avtrekksvifte på badet enten i vegg eller mot luftepipe. Deretter å åpne gløtt på de ventiler som finnes og sette gløtt på de dører som kan stå på gløtt. Kort sagt, se etter muligheter for gjennomlufting.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 25     0
Takk for kjappe svar ! Smile

KjellITS : Har i dag en ventil i taket på badet, som da går ut gjennom pipe. Tegner den inn på tegningen.Da blir jeg nok å ta hull på kjøkkenet, tanken har ikke slått meg før i det hele tatt. Enda monterte jeg ny pipehatt forrige vinter Smile
Vi har vedovn i stua, men fyrer ganske lite siden vi fikk varmepumpe. Eneste når det er sprengkaldt, men virker ikke så vi får nok utskifting da heller, siden det dugger på alle vinduer? Ved -20 og nedover fyrer vi stort sett døgnet rundt.

KjellG: Vi har ikke slikt sentralavtrekk med vifte. Har nå tegnet inn ventilatoren på kjøkkenet, som blåser ut gjennom veggen. Badet har bare vanlige ventiler. Kunne godt tenkt meg å montert en avtrekksvifte på badet, men hvor blir det best? I taket, eller på veggen?

Har tegnet inn forslag til plassering av nye ventiler (blå farge).
Høres det ut som en bra plan med ekstra ventiler, og avtrekksvifte på badet? Regner med den må gå kontinuerlig da, ikke noe fuktstyring.

Tenker jeg feil, eller blir det da undertrykk i huset?
Dårlig inneluft. - 1 etasje med forslag.jpg - arendria89
  (trådstarter)
   #5
 25     0
Vet det er ganske tåpelig, men tørker klær i stua foran varmepumpen. Hender seg at jeg setter pumpa på avfukting, men har en tendens til å glemme det bort :O

Har kjøpt en egen luftavfukter, så kunne tørket klær nede i kjelleren, men har ikke romtemperatur der enda. Badet oppe er jo ganske trangt, så vet ikke hva som ville vært lurest.
   #6
 198     1
Høres jo ut som problemet er en blanding av høy fukt (tørking av tøy) og dårligere luftskifte enn tidl. grunnet etterisolering og nye vinduer.

Fuktproblem blir nok mindre om/når tøy ikke tørkes i stua lenger. Likevel trengs det kanskje noe mekanisk ventilasjon. Uten at jeg har noe erfaring med det selv så ser jeg det er noe som heter miniventilasjon som visstnok skal være ett alternativ til full balansert ventilasjon. Kanskje dette kan være løsningen?
  (trådstarter)
   #7
 25     0
Det har du nok rett i, de gamle vinduene var ikke akkurat tette. Og det var mye trekk rundt dem også. Nå er alt skummet, så vil si det er rimelig tett.
Har prøvd å unngå klesvask en periode uten hell, og vi vasker aldri klær når det er sprengkaldt. Men uansett dugger det på rutene.
Håper bare det ikke er fukt i forbindelse med elendig isolert loft... Ser ikke noe mugg på loftet, og lukter tørt treverk da.

Har sett på miniventilasjon fra Mitsubishi (ser ut som en varmepumpe-innedel), og funnet ut at folk mener de støyer en del.
Vi har mer enn nok støy fra varmepumpa slik det er i dag, hehe.

Så en annen løsning fra Twinfresh : https://www.foris.no/produkter/ventilasjon/twinfresh-comfo-rb1-50

Litt nysgjerrig på de der. De bygges jo inn i eksisterende ventil, og har i tillegg varmegjenvinning.
Virker veldig smart, såfremst man klarer seg med et par stk. (blir fort dyrt/nærmere et skikkelig ventilasjonsanlegg)
Men fant ikke så mange erfaringer på nett. Vil jo ha noe som funker bra, og støyer lite.

Noen her som har prøvd lignende?

   #8
 1 370     I huset mitt     0
Høres ut som at det er manglende sirkulasjon som er hovedproblemet, med så mange vindu med spalteventil og alle de ventilene som dere har i veggene idag. -Lufta må også ut og i mange hus skjer ikke dette av seg selv.

Usikker på hvor mye sug det blir i den pipa uten at det fyres. Trodde egentlig at piper med sånnt dobbelt løp var laga for å tilføre luft til ovnen (slik at ovnen ikke suger huset tomt for varmluft), ikke ventilasjon til huset?

Som KjellG nevner; En rask fix er jo å sette inn en vifte i ventilen på badet. Kjøp en av disse som er ment å gå kontinuerlig. (mange hus uten annen mekanisk avtrekk har vifte på bad(ene) som går hele tiden).
Døra inn til bad skal jo ha spalte/ikke tette nede slik at luft suges inn om døra er lukket eller ikke.
Tror dette vil hjelpe stort og ikke minst umiddelbart.

På lengre sikt så kan det jo vurderes å installere ev balansert ventilasjon til ulike rom fra kaldloftet, da alle rom/hele huset jo er tilgjengelig derfra.
   #9
 125     0
Så en annen løsning fra Twinfresh : https://www.foris.no/produkter/ventilasjon/twinfresh-comfo-rb1-50

Litt nysgjerrig på de der. De bygges jo inn i eksisterende ventil, og har i tillegg varmegjenvinning.
Virker veldig smart, såfremst man klarer seg med et par stk. (blir fort dyrt/nærmere et skikkelig ventilasjonsanlegg)
Men fant ikke så mange erfaringer på nett. Vil jo ha noe som funker bra, og støyer lite.

Hei arendria89

Ettersom vi selger Twinfresh skal jeg ikke si så mye mer, enn at for din planløsning vil det være tilstrekkelig med 1 stk Twinfresh i stuen og 1 stk på hvert av de to soverommene. Totalt 3 enheter.
Du refererer til Twinfresh Comfo, men jeg vil anbefale Twinfresh Expert ettersom støy er en viktig faktor for deg (naturligvis). Luft i bevegelse lager alltid litt suselyd, men Expert-modellen er svært støysvak ettersom viftemotor er plassert ytterst i konstruksjonen mot yttervegg, noe som gjør at den er markedets mest støysvake enkeltromsventilasjon ned til 11dB(A) 3m. (meg bekjent). I tillegg har den lyddempende effekt 42dB(A) for støy fra utsiden.

Verdt og vite er at Twinfresh tilfredsstiller kravene for Enova-tilskuddet: Balansert ventilasjon, noe som gjør at du kan få tilbake 25% av kostnadene, såfremt at kriteriene for tilskuddet er oppfyllt. Feks at 50% av boligens oppvarmede bruksareal er dekket av ventilasjonsenhetene. Du kan lese mer om dette her: https://www.enova.no/finansiering/privat/enovatilskuddet-/balansert-ventilasjon/tilskudd-for-balansert-ventilasjon-/1031/2125/