Med en dykksag kutter du lange og snorrette kutt på kort tid og med perfekt resultat. Illustrasjonsfoto: Bosch

Publisert av ByggeBolig

Hva er en dykksag og hva kan den brukes til?

De fleste som driver med rehabilitering, oppussing eller nybygg skaffer seg etter hvert en god samling elektroverktøy. I sortimentet finnes gjerne flere typer sager, blant annet kapp- og gjærsag, stikksag, sirkelsag og bordsag. De siste årene har også dykksagen kommet for fullt, men hva slags nytte har man egentlig av en slik sag?

En dykksag likner veldig på en vanlig en sirkelsag. Forskjellen på en sirkelsag og en dykksag er imidlertid at den kjører på en skinne - noe som gir snorrette og presise kutt. Grunnen til at det heter dykksag er at sagbladet i utgangspunktet ikke er synlig før man trykker inn en sikkerhetsknapp og skyver bladet ned mot emnet som skal kappes. Det betyr at det er mulig å "dykke" ned midt i et emne. Det kan i prinspippet også gjøres med en vanlig håndsirkelsag, men av sikkerhetshensyn er ikke det å anbefale.

Hva er fordelene med en dykksag?

En av de største fordelene med en dykksag er at den gir rette og presise kutt på kort tid. Der du med en vanlig håndsirkelsag må være veldig stø på hånden for å sage rett, alternativt bruke mye tid på å spenne fast en rettholt, kan du med dykksagen bare markere i hver ende og legge skinnen nedpå. Deretter fører du sagen på skinnen og får et perfekt kutt. Med en håndsirkelsag kan det også litt krevende å holde sagen inntil rettholten gjennom hele kuttet. Dykksagen, derimot, låses i sideretning på skinnen ved hjelp av utfreste spor i sagens anlegg. Dermed vil den gå helt rett på skinnen.

Et annet moment som gjør at dykksagen er rask i bruk, er at skinnen er utstyrt med en gummileppe som i utgangspunktet er litt for bred. Første gang du gjør et kutt sager du bort en liten del av leppen - dermed står du igjen med en perfekt kant som viser akkurat hvor sagbladet vil kutte. Dermed er det bare å legge skinnen ned og sage i vei.

Dersom du bruker en dykksag vil du også bli imponert over kvaliteten på kappflater/snitt. Dykksager leveres som regel med fintannede blad som kutter meget pent. I tillegg gjør skinnen at materialet du kutter i, ikke vil flise opp slik man ofte kan oppleve med en vanlig håndsirkelsag. 

Hva brukes en dykksag til?

En dykksag er blant annet utmerket til lange, rette kutt i større plater. Ofte vil man bruke en bordsirkelsag til slike jobber, men store plater er ofte tunge og uhåndterlige. Dermed er det vanskelig å få til fine kutt. I tillegg er det ofte behov for å være to personer når man bruker bordsag til slike jobber. Det samme gjelder for eksempel kutting av benkeplater. Mange dykksager har også den egenskap at de kan kutte svært nærme vegger, slik at du for eksempel kan kutte langs veggen dersom du skal rive opp et gammelt gulv eller liknende.

Et annet bruksområde for dykksagen er utsparring til vask i benkeplater. Da kommer dykkfunksjonen til sin fulle rett ettersom du må gjøre kuttene midt på platen. Vær imidlertid oppmerksom på at det sirkulære bladet gjør at du ikke vil komme helt inn i hjørnene. Dermed må du fullføre med stikksag eller håndsag inn i hjørnene.

Bygger du terrasse er en dykksag et veldig godt hjelpemiddel for å sage av overskytende terrassebord og lage en rett kant etter at du er ferdig. 

Bruk av skinner

De fleste produsenter av dykksager har skinner i ulike lengder. Disse kan skjøtes ved hjelp av spesielle skjøtestykker, noe som gjør at du i prinsippet kan gjøre så lange kutt du bare ønsker. Skinnen bør være noe lenger enn emne du skal kutte slik at du får fullført hele kuttet på en god måte. Ønsker du ikke å bruke penger på flere skinner er det selvsagt mulig å flytte skinnen etter hvert som du kutter. Er du litt nøyaktig får du et fint resultat på den måten også.

Det er ikke nødvendigvis slik at du må handle skinner fra samme produsent som sagen ettersom en del skinner passer til sager fra flere produsenter. Vi anbefaler deg at du sjekker dette nærmere før du handler.

Mange produsenter

Alle de store produsentene av elektroverktøy lager dykksager med tilhørende skinner. I proffsegmentet vil prisene gjerne variere fra snaut 4000 - 6000 kroner. På kampanje kan det være mulig å få en sag med skinner til godt under 4000. Det finnes også rimeligere varianter som er mer beregnet på hobbybruk. Flere av disse sagene har fått god omtale på Byggebolig.no og kan sies å representere gode komprosmiss mellom pris og kvalitet.