9 823    5    1  

Riktig tregulv til gammelt hus

 76     Slependen     0
Har en gammel sveitservilla fra 1900 og må snart velge gulv for hele huset.

Vi er en familie på 3-4 voksne, 2 små barn og hund. Ingen oss er spesielt forsiktige av natur. Sannsynligvis burde vi bare hatt jordgulv...

Vi har tatt til fornuften og valgt flis/skifer på inngangsparti/gang/kjøkken/bad, men sliter litt med å finne rett gulv til resten av huset, dvs tre stuer i første etasje og til gang/soverom i andre etasje. Her vil det være litt mindre slitasje, men vi bør fortsatt velge noe som er mest mulig slitesterkt. Laminat utgår fordi det er gulvkaldt og fordi vi aldri helt liker feelingen på det, så det må bli tregulv.

Opprinnelig hadde vi tenkt vanlig 3-stavs eikeparkett, men er nå litt i tvil. Det blir jo aldri feil, men særlig spennende er det jo heller ikke. Hadde vi hatt stort budsjett, ville vi nok gått for heltre plank i eik.

Hadde vært supert med litt innspill med tanke på hva som passer for en klassisk, herskapelig villa:

- Oljet versus lakket?
- Annen tresort enn eik?
- Annen finnish en naturell eik?
- 1-stav, 2-stav, 3-stav - hva er egentlig forskjellen?
- Annet mønster enn stav? (fiskebein, hollandsk?)

Alle synspunkter mottas med takk! Budsjettet bør nok ikke overstige 300,./kvm. så det er ikke store spillerommet vi har.

Mvh. Maria, www.villahilton.no

   #1
 874     Oslo     1
Først og fremst gratulerer med et spennende hus! Vi er nok litt i samme gate hva gammelt hus og oppussing angår.

Vi har valgt og gå for heltre furugulv i vårt hus (ikke lagt det ennå). Dette er et mykt treslag, som vil få litt merker og riper ettersom tiden går. Det mener jeg er noe av sjarmen i et gammelt hus. Det skal se ut som det er brukt.

Vi har i oppussingsprosjektet vårt prøvd å være tro mot det som opprinnelig har vært i huset. I vårt tilfelle furugulv. Hva har dere hatt? Det kan jo være et utgangspunkt.

Laminat er ikke noe alternativ slik jeg ser det. Har dere forresten flis/leire i etasjeskillene? Det kan være en fordel å få ut det og få skikkelig isolasjon nedi der. Da blir det ikke så gulvkaldt heller. Ikke veldig stor kostnad, men litt jobb er det jo.

Vi har ikke hund, men barn på 0 og 2 år Smile  
  (trådstarter)
   #2
 76     Slependen     0
Når vi river av dagens gulvbelegg, ligger det heltregulv under i noe jeg antar er furu. Men det ser ikke ut til at det er dette ser veldig grovt og ubehandlet ut, så vi tror egentlig det var linoleum her opprinnelig.

Vi velger flis i de mest slitasjeutsatte delene i førse etasje, og da legger vi varmekabler under. Laminat synes jeg er kulturmord i gamle hus, selv om jeg nok ikke alltid klarer å se forskjellen hvis det er en god laminat.

Begynner å bli veldig svak for å male de gamle gulvene her, men er usikker på hvor mye jobb det er mht sliping. Har slipt en god del gulv, og det er en skikkelig drittjobb sammenlignet med å legge parkett. Jeg er villig til å lide litt for skjønnheten likevel da!
   #3
 874     Oslo     0
Man kan jo leie litt slipemaskin for prisen av nytt gulv... Litt av sjarmen er jo at det ikke er 110% perfekt når gulvet er 110 år gammelt
  (trådstarter)
   #4
 76     Slependen     0
Da lot jeg meg rive med - fikk et veldig godt anbud på sliping, men må nok få dem på befaring før jeg tør tro på det. Orker ikke slipe selv. Har gjort det mange ganger, og det er utrolig tungt og arbeidskrevende. Den store utfordringen blir nok hullet i gulvet. Og å overtale den andre eieren av hullet i gulvet.

   #5
 365     trondheim     0
Ser du har fått tips om å isolere i gulvet. Hvis dere har mulighet til å gjøre det på dette tidspunktet er det temmelig smart.

På vårt forrige hus etterisolerte vi i gulvet fra undersiden pga at vi angra etter at vi hadde lagt parkett. Gulvkaldt og det var et hus fra 1922. Mye vanskeligere å utføre den jobben i ettertid.

I vårt nå nye gamle hus gjorde vi ting motsatt. Vi avdekka gulvene og fikk sugebil til å "støvsuge" stubbloftsleira. Deretter ble det tetta med papp mellom gulvåser og lagt isolasjon. Kjeller under her da. Angrer ikke et sekund.

Skjønner tanken din om å male de gamle gulvene og jeg synes malte gamle tregulv er flotte;)

mvh
nr14 (som ikke fryser på føttene)