Julebelysning skaper en god og lun julestemning, men ikke alle produkter er av like god kvalitet.

Publisert av ByggeBolig

Elektrisk julepynt - fin, men farlig?

Det er straks på tide å finne frem adventsstaker, julestjerner og annen elektrisk julpynt- Det gir gir en lun og god julestemning, men er det egentlig trygt å bruke?

Butikkhyllene er fulle av julepynt og det er mulig å skaffe seg mye fint til en rimelig penge. Men som i mange andre tilfeller er det stor variasjon i kvaliteten på det som er å få kjøpt. Særlig når det gjelder elektrisk julepynt, kan det være fornuftig å være kritisk til hva du velger.

Flere Byggebolig-medlemmer rapporterer om tvilsom kvalitet på en del elektrisk julepynt. Det er blant annet snakk om dårlige kontaktpunkter mellom sokler og pærer, dårlige kontakter på brytere, mangelfull utført isolering av ledninger og støpsel med bøyde pinner. Konsekvensene av dette kan være alt fra hverdagslig irritasjon over at produktene ikke fungerer som forventet til fare for varmgang og dermed brann. Det er også flere eksempler på utelys som regelrett har tatt fyr. Fellesnevneren for de fleste av tilfellene er at det dreier seg om forholdsvis rimelig produkter.

Utebelysning som har tatt fyr og plast som har smeltet
Du ønsker vel ikke at julebelysningen skal ta fyr? Velg produkter med omhu.

Men julebelysningen min er jo CE-merket?

Mange er av den oppfatning at CE-merking er en form for kvalitetsstempel på produktet, men det er ikke korrekt. CE-merkingen er en deklarasjon fra produsent/importør om at produktet tilfredsstiller gjeldende sikkerhetskrav, og en en forutsetning for at produktet skal få fri markedsadgang i EU/EØS. Merkingen innebærer ikke at produktet har gjennomgått tester som viser at kvaliteten faktisk er på et gitt nivå.

Derimot finnes det blant annet Nemko-godkjente produkter. Nemko er et uavhengig selskap som gjennomfører tester av elektriske produkter og gir dem en faktisk godkjenning av kvalitet. Før CE-merking ble innført, gjennomførte Nemko obligatorisk sikkerhetstesting og godkjenning for alt elektrisk utstyr som ble solgt på det norske markedet. Dersom et produkt er Nemko-godkjent, vil det være merket med en "N" inni en sirkel. Da kan du være trygg på at produktet holder mål.  Produsenten/importøren må selv besørge Nemko-godkjenning og det har en kostnad. Produkter som er Nemko-godkjente har derfor gjerne en høyere pris, men det er det vel verdt når det kan bidra til økt brannsikkerhet?

På tide å ta en sjekk?

Vi vil oppfordre alle til å ta en sjekk av den elektriske julepynten man allerede har i huset. Dette bør gjøres med jevne mellomrom, for eksempel i forbindelse med at man finner det frem når man starter å pynte til jul. Sjekk at alle pærer fungerer som de skal og at det ikke er gule merker eller svimerker i nærheten av dem. Påse også at ledninger er hele og fine og ikke er oppsmuldret.

Er du litt mer nevenytttig kan du også gjøre litt demontering og se om kontaktpunkter er i orden, at ledninger er tilstrekkelig isolerte og at byggekvaliteten generelt fremstår fornuftig. Skal du kjøpe nytt anbefaler vi å se etter Nemko-godkjente produkter - og uansett vurdere å droppe de aller billigste produktene. Når alt er montert og boligen er ferdig pyntet, oppfordrer vi deg til å slå av all julebelysningen om natten og når du ikke er hjemme.

Byggebolig ønsker alle boligeiere en god og trygg julefeiring! Og du, husk for all del også å passe på alle stearinlysene!