13 215    4    0  

Krav til støpt betonggulv, toleranseklasse 4

 46     Sandnes     0
Hei

Er det noen som har gode kunnskaper om hva som skal leveres ift nevnte toleranseklasse?
Vi har kjøpt hus, hvor jeg nå etter at betongarbeidene er utført ser at kontrakten sier at betongarbeid utføres etter toleranseklasse 4.

Jeg er usikker på hva som ligger i dette når det kommer til selve gulvet.

Lite å finne ved søke på nettet. Fant en side som sier at +-8mm på to meter ift klasse 4,men at 3mm er maks innenfor 25cm.

Jeg er noe skuffet ift kvaliteten på gulvet. Det skal sies at gulvet ble støpt på en dag med sterk sol og nærmere 28-29 grader i skyggen. Men hva skal til for at jeg kan forlange at gulvet må utbedres?

Gulvet er ujevt, har sprekker, topper og hull med diameter ca 5-10cm som er rundt 5mm dype (der hvor lirene har ligget). I utgangspunktet er det å ikke støpe etter laser utdatert har jeg lest?!?!?

Ser også at det er mye luftporer,og gulvet er heller ikke glattet i etterkant, kun "dabbet av". Antagelig har betongen tørket så fort at de ikke fikk rettet av bedre.

Ligger det i toleransklasse 4 i ns3420 at glatting ikke er påkrevd?

Hva kan evt gjøres? Kan gulvet slipes, for å få bort toppene, og flytesparkles der hvor det er huller?

Ligger det i toleranseklasse 4 at gulvet må etterbehandles før fliser/evt parkett kan legges?

Mange spørsmål her, men det er som sagt lite å finne på nettet. Noen har som har kunnskaper om hva jeg faktisk kan forvente og kreve?

Kan i tillegg nevne at jeg har lagt ned vannboren varme til x-antall tusen og forventet at gulvet skulle være bedre. Ser også at fuktsperren er lagt under isoporen, som igjen vil føre til at det tar lengre tid før det tørker ut.

For all del, det er mulig at det pga varmen "krøllet seg", og at entreprenøren er klar over at gulvet ikke er bra nok, men det er greit å være oppdatert på hva kravene faktisk er  :)
Kunnskap er makt...

   #1
 209     Bærum     0
Selv med vanlig glatting med en horisontal stender eller lignende burde overflaten være ganske så bra og uten porer. Det skal ikke være nødvendig med stålglatting da, selv om det helt klart er å foretrekke for å få en bra overflate.
Du sier stekende sol på dagen for utstøping, det kan nok ha vært avgjørende for herdeprosessen. Du har fått riss/svinn pga varmeutviklingen som har vært for voldsom. Det bør dekkes til med folie og/eller vannes så fort betongen har bindt av for å gi betongen optimale herdeforhold.
Ideelt sett skal man la betongen ha så mye vann/fukt så lenge som mulig, men det er sjelden praktisk.

Nå har jeg desverre ikke beskrivelsestekstene lett tilgjengelig, men det kan sikkert noen andre besvare.
Jeg frykter at toleranseklasse 4 er ganske romslig når det kommer til avvik, men forhåpentligvis lar det seg løse.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 46     Sandnes     0
jeg frykter også at toleranseklasse 4 er romslig, desverre.

Firmaet som støpte tok seg verken tid til å vanne eller å dekke til gulvet med plast. Dårlig.

Hva er egentlig konsekvensen av at betongen tørker ut for fort, og ikke får herdet ordentlig? Ser problemet ift støpte dekker o.l., hvor bæreevnen vil bli redusert, men har det noen praktisk betydning på et kjellergulv?

Svinnriss har vel heller ikke så mye å bety, når gulvet har herdet, og senere blir fliselagt?

Er mer bekymret for alle"knastene". Er lite lysten på å legge f.eks. silencio på gulvet for å ta disse, da dette vil isolere for bra ift vannvarmen...

Var inne på nettet¨på standard.no og skulle finne den aktuelle standarden.
Utrolig nok koster denne 1600 kroner inkl mva og er vel på ca 15 a4 sider tipper eg.
At et regelverk skal baseres på en standard, som ikke er tilgjengelig synes jeg er merkelig, vil anta at dette er et statlig foretak..?

Noen som har ns3420-L liggende?

3e1
   #3
 21     0
Toleranseklasse om ikkje spesifisert i kontrakt vil være for støpt gulv hvor det skal legges parkett eller fliser +-3mm på 2meter i vanlig bolighus.

Dette murer forholde seg til uansett, det vil si at murer er pålagdt dette.

Dette er i følge sintef byggforsk 3420 som nevnt før her.