23 151    16    2  

Svingradius og maks stigning ifm. tilkomstvei til tomten

 519     1
Hei.

Har en bratt tomt som jeg skal prøve å planlegge tilkomst til. Tilkomst vei og videre vei i tomten danner en vinkel på ca 75 grader.

Hvilke  svingradius kan jeg nytte?
Hva er maks stigning som kan nyttes?  1:5?


mvh

   #1
 5 111     Sørnorge     0
Bratt vintervei uten mulighet til å ta fart for å komme opp.... og hva skjer om man først begynner å skli på vei ned? En kammerat bor slik til. Jeg kjørte ned der med lastebil en vinter - 4wd med diffsperrer på motorbrems - brått sankt turtallet mens hastigheten økte. Sånt er ikke kult!
To ganger mens jeg har vært på besøk har noen kjørt opp, kommet et stykke, sklidd ned igjen, ut av veien og totalvraka bilen mot et tre. Hvor mange ganger noe tilsvarende har skjedd mens jeg ikke har vært på besøk er ukjent.

Vi som er kjent der tar fart fra toppen av låvebrua på vinterstid og kommer opp i 70km/t inne på gårdstunet før bakken begynner. Klarer vi ikke å komme opp i den hastigheten vet vi at det er for glatt til å komme opp, og vi velger å stoppe før vi kommer så langt at det er skummelt å skli ned igjen.

Tror veien der er ca 1:8. De bruker mye energi på brøyting og strøing. Etter hvert snøfall blir veien brøytet, kostet helt ren for snø, og strødd. Likevel...

Svingen i denne bakken er ca 30 grader, men slak nok til at man kan holde 70km/t rundt på sommerføre. (På vinterføre må man slippe gassen gradvis på veien opp for å ikke spinne. Da har man vel rundt 40km/t i den første svingen og 20 i den andre)

Mitt råd er: gjør bakken så slak som overhode mulig.

Hvor krapp sving du kan ha avhenger av hvor slak du klarer å gjøre bakken. Kanskje du også klarer å lage en avstikker i svingen slik at man kan kjøre ut på en flate, snu og ta ny fart for å komme videre?

Noe krappere enn 10m radius på innerkant av veien bør du uansett ikke ha.
  (trådstarter)
   #4
 519     0
Hei.

Legger ved noen bilder som illustrer utfordringen. Høydekoter 1m. Tomten er merket blå. Lengde på nedre grenselinje er 34meter. Tenker på å la vei gå langs denne.
Svingradius og maks stigning ifm. tilkomstvei til tomten - tomt.JPG - innafør
Svingradius og maks stigning ifm. tilkomstvei til tomten - tomt2.JPG - innafør
Svingradius og maks stigning ifm. tilkomstvei til tomten - tomt3.JPG - innafør
  (trådstarter)
   #5
 519     0
Her er mitt forslag til vei, men dette vil medfører stigning på 1:5.
Er dette for bratt? Ser ikke andre løsninger.
Svingradius og maks stigning ifm. tilkomstvei til tomten - tomt4.jpg - innafør
Svingradius og maks stigning ifm. tilkomstvei til tomten - tomt5.jpg - innafør
   #6
 110     Bergen     0
Det ser ut til at du vil miste farten i avkjørselen, så den bakken der kan bli bratt når det er glatt. Jeg har en bakke i nabolaget som er 1:5, og den er ikke spesielt brukervennlig det meste av året. 1:6 er også slitsomt når snøen kommer (min bakke), men går ellers helt greit.

Får du lov til å bygge så bratt? I Bergen er 1:8 minstekrav, og med universell utforming kan det tenkes at 1:12 kreves. Der er også typisk krav til 1:50 stigning de første 5 meterne av avkjørselen.

Du bør legge veien slik at du tar bratten på det rette strekket og har en flatere sving. Svingradius må være slik at bilen lett takler den (minst 11-12 m). Jeg ville også sørget for å ha snuplass oppe. Helst ville jeg nok hatt tilkomst en annen vei, for jeg kan ikke se for meg at lastebiler etc kommer opp den bakken..

Er det mulig å legge garasjen under huset og slik tjene noen meter?

   #7
 22 853     Akershus     0
Garasje nederst på tomten med hagen oppå?
Signatur

   #8
 744     Verdens navle     0
Er det helt umulig å legge adkomstveien langsmed stigningen? Med en så bratt vei er jeg redd du har skaffet deg ergrelser og bryderi hver eneste dag med minusgrader de neste 50 åra...

Men for den lokale biloppretteren er nok en slik bakke den reneste gullgruve  :'(.
Signatur
   #10
 5 111     Sørnorge     0
Hvor lang og bratt er veien opp til hjørnet av din tomt? Er det vanskelig å komme opp til innkjørselen? Du virker heldigere stillt enn de jeg skrev om litt lenger opp. De har 60-70m høydeforskjell.

Det ser ut som du får muligheten til en snuplass nederst. Hvor du også kan ha mulighet til å rygge litt opp mot naboen til venstre for å hente fart.

Hvis jeg teller kvotene riktig, har du ca 6 høydemeter fra veien til huset. Hvis du lager veien langs nedre tomtegrense med stigning 1:10 vil du kunne hente 3 høydemeter her. I nedre høyre hjøre kan du ha en flat plass. Langs høyre grense, like ovenfor denne plassen kan du ha garasje nedsenket i terrenget. Fra plassen kan du ha vei videre opp til huset. Hvis du lager plassen på 7x7m vil en lastebil med opptil 5m akselavstand kunne kjøre framlengs opp mot naboen din, rygge inn din oppkjørsel opp til plassen, og kjøre framlengs videre opp til huset.
En ambulanse vil kunne kjøre framlengs opp til plassen, og rygge videre opp til huset. Man har også plass nok til å kunne snu personbiler. Med litt fantasi kan du også komme opp til huset med tilhenger...
http://www.youtube.com/watch?v=yy0B7M03U-E