18 783    10    8  

Juletrefoten har i flere dager lekket vann på den nylagte parketten

 318     2
Har nylig lagt Kahrs Eik Verona Town 2 stavs parkett med naturolje. La for sikkerhets skyld et ekstra lag med olje på før det ble tatt i bruk.

I kveld kommenterte fruen at juletreet så så tørt ut så jeg fylte opp juletrefoten med vann. Av en eller annen grunn så ble matta/duken som ligger under juletreet også vått, så jeg begynte å ane at noe ikke var helt i orden.

Fikk fjernet juletreet og oppdaget en liten sprekk i selve juletrefoten som rommer stammen på treet. Sprekken har ført til at vann har rent ut og trukket ut i matten som lå under foten. Treet har stått slik i ca en uke.

Jeg kjenner at overflaten på parketten er mer ru i området under matta, og det ser ut som om den har slått seg noe enkelte steder, men ikke mye, men nok til at jeg får vondt i magen av det Sad

Når jeg kjenner med hånden så merker jeg at det er blitt "kanter" mellom bordene og noe buling, og enkelte steder har bordene gått noe fra hverandre, men ikke så mye, kanskje en millimeter på det meste.

Uvisst hvor mye fuktpåvirkning som har vært, annet enn at juletreet har vært vannet i ny og ne siden lillejulaften og mesteparten har sannsynligvis trukket ned i matta. Matta som foten står på er ganske tykk, men ikke vanntett (dessverre).

Dette er midt på stuegolvet og mot en verandadør med mye glass så jeg frykter at dette kan vises tydelig i sollys etterhvert. Nå om kvelden kan jeg ikke se noe spesielt med mindre jeg legger med ned på gulvet.

Har tørket opp alt og lagt et tykt lag med Watco Satin Oil som førstehjelp.

Er det noe annet jeg kan gjøre for å bedre på skadene? Ser for meg å eventuelt slipe forsiktig med fint slipepapir for å fjerne "ruheteten" og "toppene" mellom bordene.

SA%$#$W%#$#$N!!!

   #1
 45     2
Først av alt: Kondolerer, dette var trist.

Har du en luft avfukter og vifteovn setter du denne på ASAP.
Varmepistol (forsiktig) eller hårtørrer hjelper også. Tørk ut faenskapen.
Slipe lett og olje et større område pånytt.
Slipe når treverket er knusktørt og klar for å suge olje.
Slipe kun med trefibrene.

Er redd dette er eneste medisin.   #2
 3 955     1
Beste forslaget er å avvente situasjonen noen dager uten å gjøre noe foreløbig ...

er ofte at slike "påkjenninger" retter seg selv på nylagte olja gulv .. :)

Du har vært heldig som har olja ett ekstra lag etter leggingen hvertfall!!!Hong Karald: Det bør IKKE settes på varme eller avfukter på sånne "skader" .... Man kan da få en for rask tørking av gulvet og det kan da oppstå knirk OG reising av fiber .....
   #3
 45     0

Børge, dette kan jeg faktisk endel om ettersom jeg jobber med skadebegrensning til hverdags.

Mitt råd om å sette på luftavfukter og moderatvarme står seg og dette med reising av fiber er ikke et relevantproblem mtp. tørkeprosessen og et vellykketsluttresultat. Her må det uansett pusses lett og oljes på nytt.

Dette høres ut til å være en svært "lokal" skade og da er knirke ikke er problem å bekymre seg over.  Jeg ville vært mest bekymret for det kosmetiske.

sonic-x: Denne typeskade dekkes av 90% av norske forsikringsselskaper.

Ville tørket opp før jeg la på Watco Satin Oil, men nå er det vel gjort.
 
   #4
 3 955     0
Jeg veit hvordan dere ISS og Polygon-gutter jobber ....  ;)

Men får man for lav RF i parketten vil man med ganske stor sannsynlighet få problemer med gulvet....
   #5
 45     0

Jeg antar at problemet her ikke er for lav fuktighet i treverket og evnt. ullpapp/sponplate iunderlaget  ;D

Snarere tvert imot her har nok fukten trukket langt inn i treverket.


   #6
 4 110     Akershus (Follo)     1
Nå er det vel ikke store solstrålingen vi har på denne tiden, men jeg ville uansett ha dratt for gardinene når sola står inn gjennom vinduet. Solbleking er veldig mye mer effektiv på fuktig trevirke. Det gjelder vel i og for seg alle organiske stoffer.

Ellers er det vel et poeng om juletrefoten din tar et halvt glass vann eller om det er en slik container som tar flere liter. Det kan vel gi deg en idé om hvor mye vann som gikk i gulvet.


Signatur
  (trådstarter)
   #7
 318     1
Takk for gode råd :)

Det er nok heldigvis ikke snakk om litervis med vann nei, snarere noen glass med vann som har sivet ut i matta og fordelt seg i denne og liggget mot parketten. Selve foten på treet var så stor at det nesten ikke var plass til vann i tillegg. Antagelig dette som har ført til sprekk i plasten.

Tror ikke parketten er gjennomtrukket med vann, virker mer som om fukten er av overfladisk karakter.

Når det gjelder solstråling, så er ikke dette noe problem her i Bodø på denne tiden av året, men grunnen til at jeg nevnte det, var at jeg ser for meg at sollys/dagslys vil kunne gjøre denne skaden langt mer synlig enn den virker nå om kvelden.

Jeg har tørket opp alt  synlig vann og har relativt god varme på i stua, har fyrt med ved  i ei uke snart :)

Skal høre med forsikringsselskapet om det er muligheter til noe. Har heldigvis såkalt super-innboforsikring.


   #8
 85     Vestfold     1
Det er seint, og jeg skulle vært i seng  Shocked, men klarte ikke å la være å ta et bilde av golvet under fjorårets juletre. Akkurat det samme skjedde hos oss, men det høres ut til at du har vært heldigere...

Nå mistenker jeg at dette golvet ikke er helt i orden, det skal vel ikke skje slike skader etter "noen glass" med vann, selv om vi sliter med lav RF i stua. Dette dekkes i en annen tråd: http://www.byggebolig.no/index.php?topic=13702.0 . Vi får befaring sammen med produsenten over nyttår.

Men - denne skaden har jeg ikke nevnt, tenkte ikke på dette som annet enn egen dumskap. Forsikring har jeg heller ikke tenkt på... Er det noen foreldelsesfrist på slike skader? Det er jo gått et år...

Så skal man vel ikke skrive innlegg uten å ha noe å tilføre  ;D . Kjøp nyhogd edelgran. Trenger ikke vann, og er like frisk og fint til langt over nyttår. Etter fjorårets fadese får ikke juletreet vann lenger i dette huset - men har til gode å se en løs barnål foreløpig.  ;D

Edit: Vår løsning har til nå vært å sette en stol oppå... Wink
Juletrefoten har i flere dager lekket vann på den nylagte parketten - Juletreskade.jpg - hr Viggo
   #9
 3 955     0


Jeg antar at problemet her ikke er for lav fuktighet i treverket og evnt. ullpapp/sponplate iunderlaget  ;D

Snarere tvert imot her har nok fukten trukket langt inn i treverket.


Her snakker jeg om hurtig opptørking av fuktig trevirke - og da KAN det oppstå problemer i en lamellparkett .. Som trådstarter også skriver er det ikke snakk om en vannskade, men mer en fuktskade - og det er STOR forskjell på .. Siden han også har Kährs med Woodlock, er skjøten på dette gulvet MYE tettere enn på de fleste andre parkettgulv og at man kan regne med at det har kommet like mye fukt mellom lamellene som mellom bordene...
bex
   #10
 4 296     Østlandet     0
er enig med børge her, en sakte uttørking er nok mere heldig her, og sette på hard tørk når det er minimalt område som er vått. kan få værre konsekvenser en det lille omerådet som er fuktig nå
Signatur