13 494    6    0  

Reparasjon av parkett

GR
 794     Rogaland     0
Dette er igrunnen bare et tips til hvordan en kan få en grei løsning på seriøs parkettskade.

Overtok hus i desember, og i leiligheten i kjelleren har det vært sølt noe syre eller et eller annet merkelig for sikkert mange år siden. Gadd ikke styre med forsikring siden vi ikke vet hva som har skjedd og fordi det ganske tydelig var en gammel skade. Skaden var MIDT på et 40-45m2 gulv. Parketten er limt, så det var ikke noe alternativ å ta alt opp, og legge om igjen for å flytte skaden til et annet sted. Har grubla mye på dette her mens jeg har pussa opp resten av leiligheten, tenkt på mulighet for å sette inn pleksi eller whatever. Prøvde først å slipe ned og lakke, men etter å ha slipt av et par millimeter så ga jeg opp, prøvde med et strøk lakk bare for å se hvordan det endte:Altså ikke bra. Og etter litt nøyere undersøkelser så gikk skade faktisk helt gjennom hele eikesjiktet. Hadde noe avkapp av samme parketten fra ombygging et annet sted i leiligheten, og etter nærmere undersøkelser så fant jeg ut at parketten er bygd opp av tre forskjellige lengder staver, og alle har samme bredde. Dermed var det bare å se hva jeg hadde å plukke av, lage en plan og sette i gang med multisaga:

Brukte gjærsaga mest mulig for å få rettest mulig kutt. Malen rett bak:


Så litt med verdens beste stikksag:


Så var det bare å smøre på med lim, banke på plass, finjustere bittelitt, og sånn ble resultatet:


Jeg ble veldig godt fornøyd, og da madammen ikke klarte å finne det igjen uten hjelp så hjalp det også på. Valgte også å kappe en av stavene midt på uten at det ble spesielt synlig, så selv om en ikke har samme type parkett tror jeg det skal gå fint an å få en slik reparasjon fin - bare velge ut en farge og stavbredde som stemmer brukbart, så går det nok greit å reparere de fleste skader.

   #2
 4 110     Akershus (Follo)     0
Godt jobba! Og flott illustrert.

Jeg gjorde noe liknende. Bare at jeg freste ut det gamle eikelaget med håndoverfres og føringer. Tok så hjørnene med stemjern. Heldigvis hadde jeg noe kapp av samme parkett. Denne høvlet jeg av bærelsget på og felte ned som du gjorde.

Fordelen med denne metoden er at bærelaget ikke blir brutt. Men med et godt lim bør din reparasjon holde helt fint.

(Merkelig forøvrig at innlegget ditt ble mye bedre leselig under her når jeg legger inn innlegg.)
Signatur
GR
  (trådstarter)
   #3
 794     Rogaland     0
Hmm, vet ikke hvorfor lesbarheten evt. er dårlig - men fikk ikke brukt bildeopplasteren som er på forumet. La de på tinypic. Synd ikke forumet resizer enten bildene eller tilpasser bredden på forumet.

Ang. fresing, nå var det limt parkett i dette tilfellet, så et eller annet sted måtte det ofres noe for at det skulle gå an å presse den rett nedi. Brukte derfor den originale not/fjæren på den ene langsiden og samme der den ene staven er skjøtt på for å få fire i bredden, så jeg tror det går greit. Hvis ikke får vi finne på noe senere. Og så skal det være sagt at jeg heller ikke har håndoverfres. Får rimelige varianter til en slikk og ingenting, men det skal brukes og lagres også. 50m2 garasje er full av alt annet enn biler! Wink
   #6
 1 517     Akershus     0
Ser ikke ut til at noen har krøpet ned i kjelleren for å feste noe. Om du ikke har plategulv under parketten kan du kanskje gjøre som en av de andre over, frese vekk eikedelen og la bærelaget ligge. Lime nytt sliteskikt på toppen.