55 437    68    5  

fikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh!

 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
I 2007 kjøpte vi et lite paradis på jord. 30-40 minutter fra Bergen sentrum bor vi så landlig og naturskjønt som det omtrent er mulig å få til. Siden 2007 har vi og klart å få 3 friske og sterke gutter, så det er åpenbart gode vilkår for mye og mangt her på landet  ;D
Huset i seg selv er fra 1957, og i overraskende god teknisk stand. Fram til nå har vi for en stor del konsentrert oss om å fikse opp teknisk innvendig:
Brannvarsling fra Autronica, balansert ventilasjon til alle rom, kablet nettverk til oppholdsrom og det meste av elektriske kurser har fått nye kabler/stikk.

I fjor malte vi huset grundig utvendig. Brukte Drywood-maling, og resultatet er vi ekstremt fornøyd med  :)

Så nå er tiden kommet for endel utvendig.

For ikke å lage for lange poster, stykker jeg det  opp i flere poster.

Siste redigering: 10. juni 2013 10:14:35 av eirikBerntsen
Signatur

  (trådstarter)
   #1
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
Nå har vi knappe 250.000,- å bruke på disse prosjektene, og målet er å få gjort så mye som mulig selv, uten å tulle for mye med ting vi ikke kan. Er litt spent på å se hvor langt kronene rekker. I og med at prosjektene kommer til å ta sin tid, så vil vi spe på med kroner vi måtte ha "til overs" hver måned.

Vi har mange prosjekter vi har lyst til å gjøre, men her er en noenlunde prioritert liste:

* Strøm: Har idag luftstrekk og 3*25A. Nå legger vi alle kabler i bakken, både strøm, fiber og tele. Nytt elskap i teknisk rom i kjeller, som dels vil erstatte dagens modulskap på loft.

* Avløp: I 2009 var det en større oppgradering av vann og avløpsnettet langs veien her vi bor, så vi fikk lagt avløpsrør inn på tomten vår. Men siden det har det manglet 15-18 meter med rør opp til septiktank.

* Balkong/markterrasse: 48m² balkong, en markterrasse på rundt 25m², og diverse gangvei/trapper som blir bygget i terrassebord.

* Takaltan/terrasse og takvinduer: Bytter ut et gammel støpejerns takvindu med 2 store Velux, hvor det ene er en såkalt takterrasse, slik at vi får tilgang ut på flatt tak på tilbygg, og kan bruke dette som nødutgang og som takaltan.

* Redskapsbod. Etter inspirasjon fra flere supre blogger her på bb, blir det ikke noe byggesett, men en bod som bygges fra scratch, og som skal isoleres. Dette burde egentlig ha hatt pri #1, siden det nok vil fungere som furtebu/bomberom for meg. Men sånn er det når man er gift med Presidenten herself  8)

* Innrede kjeller: Idag er det ikke oppholdsrom i kjeller (vaskerom, teknisk, matbod, snekkerrom), men alt ligger tilrette for å bruke det til opphold. Så når redskapsboden er oppe, skal alt verktøy og dill og dall dyttes ut i redskapsboden, slik at vi kan pusse opp/innrede kjelleren til helse- og leke-rom (badstue, treningsapparater, spill som airhockey, etc), kjellerstue, vaskerom skal få dusj og do, mens teknisk rom beholdes som idag.

Mye på gang, men 1 ting om gangen... Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
Aller først har vi måtte tenke, tygge og tegne litt.

En bekjent har tegnet mye fint på PC (Sketchup), jeg har tegnet litt på PC, og fruen har tegnet på papir.
Med hjelp av info både her på bb og ellers på nettet, fikk vi kludret ned en søknad til kommunen.

En strek i regningen var avstand til kommunal veg, som skal være hele 15m.
Vår balkong kommer rundt 13 meter fra vegen, så her måtte vi søke om disp.
Hadde det ikke vært for denne dispen, kunne vi begynt å bygge etter 3 uker, om ingen protesterte. Neppe noe problem, vi har endelig nok å holde på med. 3 små gutter (1, 3 og 6) og begge i jobb (og jeg med variabel funksjon i ryggen, for sikkerhets skyld), gjør sitt til at intet byggverk vil bli reist i høyt tempo  ;D

Gikk rundt med nabovarsel som inneholdt både skisser, bilder og beskrivelse. Begge aktuelle naboer var såre fornøyd, ingen protester. Etter anbefaling fra elektrikeren har vi skrevet i nabovarselet om strømkabelen som må legges gjennom en mindre del av naboens tomt. Rett og slett for å sikre at vi har et papir som viser at vi har lov å ha kabelen der, med signatur av naboene. Los problemos  :)

Søknad for å koble seg til kloakken var en enkel sak, med et enkelt skjema, og en tegning hvor jeg tegnet inn hvor røret skulle gå. Skjema og tegning fikk jeg hos det lokale vannverket, og med på veien et par tips om hvordan en fyller ut. Sendte papirene til en lokal rørlegger, som igjen stemplet papirene og sendte de til vannverket, som igjen sendte følgende skriv til kommunen.

Søknad for takaltan og balkong er registrert hos kommunen, og ligger her, her og her. Søknad om dispensasjon av vegloven ligger her..

I søknadene ligger der endel bilder, som gir et visst inntrykk av hva vi skal igang med.

Kom gjerne med innspill, spørsmål, kommentarer! Jeg har klødd meg en stund i hodet for tilslutt å ende opp med denne søknaden, og jeg er slett ikke sikker på at alt er gjort som det skal.
Man lærer så lenge man lever  8)
Siste redigering: 9. juni 2013 13:15:28 av fikse
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
Litt bilder etter gravingen:

Klarer ikke å legge inn tekst mellom bildene her nå, men bildene er nokså selvforklarende. Trur eg.


Har liggende en liten haug med grus som skal fylles i bunn, men avventer til jeg får tak i en beltetrillebår. Her er det bratt, så jeg gidder ikke engang prøve å ta dette med vanlig trillebår  Grin
Grøft til avløp - P1070913.JPG - fikse
Grøft til avløp - P1070914.JPG - fikse
Grøft til avløp - P1070915.JPG - fikse
Grøft til avløp - P1070916.JPG - fikse
Grøft til avløp - P1070917.JPG - fikse
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
Har lastet bilder opp til dropbox, og henter de derfra. Håper det funker bedre:

Bilder av grøften, fra stolpe som står på naboens grunn, og oppover/innover til vår hage, og videre opp mot huset:

(Flagget er til topps siden vi har en 3-åring å feire idag  :)  )Her kan det se ut som at vi ikke har overdekning i det hele tatt, men i praksis vil det bli helt greit. Trur eg  ;D
Det var en gang en vakker hage... Grøften skal jo fylles igjen, men det blir fjernet endel jord på oppsiden for å gjøre klart til redskapsboden.Her var vi adskillig nærmere vannrøret enn planen var. Vi visste ikke hvor vannrøret var lagt nøyaktig, så vi måtte bare ta en sjanse. Takk og lov for en forsiktig "gravør": Eneste skaden her er at isoporskålene rundt vannrøret knakk av et par steder, og må erstattes. Selve vannrøret er helt fint. Puh!Her ligger jordledningen. Denne tenker jeg å legge sammen med kablene/rørene (den gikk tidligere oppover i hagen). Her kan man se skjæringen i asfalten, hvor jeg i fjor høst gravde meg ned for å få ut jordingsledning. Her skal det graves opp, og alle kabler og vann skal inn samme sted i kjelleren.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
Med en flaske glidemiddel og 60 meter "hesjestreng" gikk det som en lek å dra 48meter 25mm² inn i rør. La hele trekkerøret langsmed det flate og rette fortauet som går forbi huset, hengte kabeltrommelen opp med 2 bukker og en staur mellom, slik at den kunne snurre lett. I røret lå der en tynn streng, som jeg brukte til å dra igjennom en hesjestreng, som jeg igjen festet grundig i kabelen. Sprayet godt med glidemiddel for kabel inn i røret, og noe over kabelen mens den ennå hang på trommelen. Deretter var det overraskende lett å dra kabelen på plass. Røret forble liggende på bakken, så dette ble en enmannsjobb :)

Litt verre å få dradd kabel og rør opp i grøften alene, så her var det bare å kalle på fruen, og satse på at vi fikk dradd opp kabelen før det kom en bil kjørende  ;D
Det gikk igrunnen greit det og, men for å si det slik er jeg glad for å ha en frue som faktisk har litt muskler  ;)

Vi legger et rør i tillegg, som vi egentlig ikke skal bruke nå, men ha i reserve. Blåserør for fiber (det tynne oransje) er en fin ting når man skal flytte på fiber. Blåserøret er noe man _får_ hos strømleverandøren, iallfall her hvor vi har BKK.
Jordingsledningen surrer vi fast sammen med rørklasen.

En tanke som slo meg i går kveld da jeg surret sammen rørene, var å få dratt ut en kabel til lys ved hageporten. Så da er det ned til trikkeren igjen, og få med meg noen meter med rett type kabel.

"Gleder" meg til det skal lages hull i kjellerveggen til kablene (42cm tykk...)  Shocked
Signatur
   #6
 4 619     OSLO     0
egentlig er det vel mest gunstig om jordingskabelen ikke er surra med røra, er best om den får mest mulig kontakt med jord, just my 2 cents ;)

ellers ser det bra ut hittil, er mye jobb med ute-områdene også Grin
   #7
 8 024     Bærum     0

"Gleder" meg til det skal lages hull i kjellerveggen til kablene (42cm tykk...)  :o


Det går nok bra hvis du er tålmodig. Tok hull i grunnmuren her med hullsag med diamantkrone fra Jula. Ikke så tykk som din, men ingen problemer med tiden til hjelp.

Forøvrig spennende å følge med! Vet alt om at gammelt hus ikke bare er hus, men hage også....Kan egentlig legge ned uendelig antall timer uten at det blir ferdig  Wink

  (trådstarter)
   #8
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0

egentlig er det vel mest gunstig om jordingskabelen ikke er surra med røra, er best om den får mest mulig kontakt med jord, just my 2 cents ;)

ellers ser det bra ut hittil, er mye jobb med ute-områdene også :D


Takk for den  :)

Ja, ser den med jordingsledningen. Trikkeren vil komme på tunet for å godkjenne/underkjenne før det blir lukket  Wink Kanskje jeg bare kan klippe strengen rundt rørene når jeg har fått alt til å ligge som det skal, og sparke litt i jordingen så den ligger litt for seg selv?  Wink
Tenker å starte med å fylle med den fineste matjorden, for å få mest mulig "kontaktflate" for jordingen, deretter litt småsten som toppes med jord igjen. Området har alltid vært fuktig i jorden, til tross for tørkeperioder, så jeg tror det bør holde. Håper jeg..  ;D
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0


"Gleder" meg til det skal lages hull i kjellerveggen til kablene (42cm tykk...)  :o


Det går nok bra hvis du er tålmodig. Tok hull i grunnmuren her med hullsag med diamantkrone fra Jula. Ikke så tykk som din, men ingen problemer med tiden til hjelp.

Forøvrig spennende å følge med! Vet alt om at gammelt hus ikke bare er hus, men hage også....Kan egentlig legge ned uendelig antall timer uten at det blir ferdig  ;)


Takk for den Cosmo!

Jau, har kjøpt 1 stk Julabor (rundt 60mm?), og har en Bosch 2-26 hammer. Ikke akkurat noe monsterutstyr, men med et par pils og god tid, så...  ;D
Nå er det ikke betong i alle 42 cm, men såkalt sparemur, så det er endel luft i midten av muren. Det gjør det neppe lettere å få hull, siden det er mye granitt i stenen som ligger der... Har laget endel hull andre steder i denne muren, og det går på et vis. Har drept ymse billig-maskiner fra Biltema/Mekk på denne veggen  ;D

Ja, arbeidsledig blir man aldri med et gammelt hus! Takk og lov har vi sluppet de ekstreme overraskelsene her (foreløpig). Tørr kjeller og tett tak. Knock on wood og sånn  ::)

Holder i øyeblikket på med å bestille meg en mini beltedumper. Siklet etter en selvlastende sak, men billigste kvalitetsmaskinen jeg finner rundt 50.000,- ferdig på tunet, så det blir for heftig. Sikter meg inn på en AXO AMT 4.0D. Håper en slik skal ta brodden av de tyngste løftene... Helv... mye jord og stein som skal flyttes!
Signatur
   #10
 282     Tønsberg     0
Når jeg ser på bildene av hoved inntaks kabelen din, skulle du ikke ha en 3-4 meter av den i slakk ved stolpen? De skal jo ha kabelen opp og feste den i toppen av stolpen?
Håper du greier å dra ute de meterne nå?
Ellers ser dette flott ut, stå på!
  (trådstarter)
   #11
 1 786     Skogsvåg på Sotra     1

Når jeg ser på bildene av hoved inntaks kabelen din, skulle du ikke ha en 3-4 meter av den i slakk ved stolpen? De skal jo ha kabelen opp og feste den i toppen av stolpen?
Håper du greier å dra ute de meterne nå?
Ellers ser dette flott ut, stå på!

Takk for oppmuntring  Smile Prosjektet er litt på hold nå pga ryggvondt, men kommer snaaart tilbake.

Jo, jeg og ville egentlig hatt den kabelen lenger oppe. Men, elektrikeren er sta på at dette er høyt nok, BKK fikser resten av veien. Har spurt trikkeren flere ganger om dette, og 1 meter er tilstrekkelig, sier han. Så da så...
Signatur
   #12
 282     Tønsberg     0
Mulig at trikkern din tenker på 1m ved inntakspunktet på huset ditt, men synes det er rart med bare en meter ved stolpen, skal de ha en boks og skjøte opp til toppen av stolpen da eller? Eller går strømkabelen i bakken ved stolpen? Hos meg går kabelen opp i stolpen, nå er dette kanskje litt seint, men hadde det ikke vært greit med en tre fas kabel, din ser ut som kun 2 faser?
  (trådstarter)
   #13
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0

Mulig at trikkern din tenker på 1m ved inntakspunktet på huset ditt, men synes det er rart med bare en meter ved stolpen, skal de ha en boks og skjøte opp til toppen av stolpen da eller? Eller går strømkabelen i bakken ved stolpen? Hos meg går kabelen opp i stolpen, nå er dette kanskje litt seint, men hadde det ikke vært greit med en tre fas kabel, din ser ut som kun 2 faser?

Takk for at du følger med og poengterer ut slike "feller" Smile
Har sendt bilde av stolpen til trikkeren, så får vi se hva han sier. Helt klart 3-fas, 50mm²  ;D Tenker 3*80A, og om det skulle bli behov så kan den utvides til 3*125A såvidt jeg husker? Iallfall mer en nok for noen år fremover. Har 3*25A idag, så det blir vel en viss forbedring  Tongue
Signatur
  (trådstarter)
   #14
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
Fått svar fra trikkeren: Joda, kabelen er langt nok opp den. Netteier skal sette opp et skap som er halvannen meter høy, som blir plassert på bakkenivå. Godt nytt, for jeg aner meg litt av et slit å dra ut mer kabel nå  Smile
Signatur
   #15
 2 413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Vann og avløp ligger alt for grunt.

Skal minimum 1.5m ned, hvis ikke må du isolere og vurdere varmekabel.

Elgeskapet du skal ha ved stolpen koster 20000kr og monteres av bkk.

  (trådstarter)
   #16
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0

Vann og avløp ligger alt for grunt.

Skal minimum 1.5m ned, hvis ikke må du isolere og vurdere varmekabel.

Elgeskapet du skal ha ved stolpen koster 20000kr og monteres av bkk.


Alt av rør er eller blir isolert, så det bør gå bra. Håper jeg... ;-P

Vannet har ligget der i 30 år uten problemer, det er selvsagt isolert, og skal fortsatt få ligge der det ligger  ;)

Avløpet, som er det jeg skal legge nå, vil bli isolert med 50mm plate over, og får minst samme dybde som vannverket her har lagt seg på. Så er ikke plagsomt bekymret for den. Overdekningen vil bli fra 1,2-1,8 meter fra topp rør.

Ja, BKK ja... De vet å ta seg betalt. Dog er de 20.000,- også inkludert tilkoblingen, ikke bare selve skapet. Heldigvis gikk BKK med på å sikre med 125A ved stolpen, slik at jeg slipper inntaksskap og kan gå direkte i sikringsskapet  :)
I tillegg kommer fiberen. Tele dri... jeg i. Dagens fiber går fra stolpe til vegg, og deretter et stykke inn i kjelleren. Håpet er at denne fiberen er lang nok til at jeg kan legge den i bakken, enten i blåserøret eller reserverøret på 50mm. Om ikke den er lang nok, må fiberen skjøtes, og kronene kan rulle litt der og.

Så sent som idag fikk jeg pakke fra toolstop med bla.a avstandsmåler, så nå kan jeg måle nøyaktig om fiberen er lang nok. Wink

Å samkjøre BKK og BKK fiber virker til å være utfordrende. Har ennå ikke fått svar fra fiber-avdelingen, om når de kan komme, evt om de kan komme samtidig som strømgutta. Strøm-avdelingen, som trikkeren forholder seg til, er kjappe med å svare, så de er jeg ikke så bekymret for...  ::) :P
Signatur
   #17
 13     Hareid     0
Ser ut som et herlig prosjekt dere har begitt dere ut påSmile

Prøv å få avløpsledningen under vannledningen. Dette for å unngå forurensing i tilfelle brudd..
Vet ikke hvordan det er med drenering hos deg, men det kan bli en lønnsom (les "mindre kostbar om du en dag må ta dreneringen") affære å legge 160mm dobbelvegget anleggsrør sammen med vann og avløp. Om det ikke er en enkel jobb å knytte enden til kommunalt avløp er det bare å terse enden for evt fremtidig tilknytning.
Godt med singel rundt rørene, og med isolasjonen du nevner er det god fisk:)
Stakepunkt og evt inspeksjonskum kan også være greit å få med når du allikevel har åpen grøft..
  (trådstarter)
   #18
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0

Ser ut som et herlig prosjekt dere har begitt dere ut påSmile

Prøv å få avløpsledningen under vannledningen. Dette for å unngå forurensing i tilfelle brudd..
Vet ikke hvordan det er med drenering hos deg, men det kan bli en lønnsom (les "mindre kostbar om du en dag må ta dreneringen") affære å legge 160mm dobbelvegget anleggsrør sammen med vann og avløp. Om det ikke er en enkel jobb å knytte enden til kommunalt avløp er det bare å terse enden for evt fremtidig tilknytning.
Godt med singel rundt rørene, og med isolasjonen du nevner er det god fisk:)
Stakepunkt og evt inspeksjonskum kan også være greit å få med når du allikevel har åpen grøft..


Herlig ja  ;D Ikke tull engang, her er det nok å styre på med. "Må bare" få ryggen på stell og ungene i barnehage (minstemann på 1 begynner på Mandag i bhg, juhuuu!), så kan jeg i det minste trene ryggen og så kanskje få administrert fagfolkene litt  ;D

Vannrør er noe jeg IKKE rører, de er alt lagt, for 30 år siden  Cool

Så kun avløp i den ene grøften, og strøm i den andre grøften  :)

Rørertrynet (rørleggeren) kommer i neste uke ELNS, når jeg har gruset grøften. Da får han evt protestere om han mener at rørene blir liggende for grunt. Dobbelveggede rør? Aldri hørt om  ;D  Det er snakk om 15m. rør ca, og et par-tre bend på 15-40 grader. Gjetter på at slike rør isolerer bedre enn vanlige? Vanvittig mye dyrere?
Når samme firmaet som nå skal få legge hos meg, la de kommunale rørene her i gaten i 2009, la de rørene med noenlunde samme overdekning som jeg kommer til å ha her hos meg; vi bor på enden av det kommunale avløpsrøret, så det er her det er høyest. Såvidt jeg husker var det ikke mye mer enn 1 meter overdekning fra topp rør til asfalten på fortauet.
Her hos oss blir det gruset mot fjell, et tynt lag akkurat så det dekker berget/jorden, så røret, så grus så det dekker røret, så 50mm isopor/tilsvarende, deretter jord/pukk. Burde ikke det holde til avløp? Det er rikelig med fall, så dritten får fart, for å si det slik  ;D

Oppe ved septiken tenker jeg å legge 1 stk enkelt stakepunkt (der blir det mer enn 45 graders bend uansett, så...), men ikke noe mer luker. Skulle det mot formodning bli noe trøbbel, så kan jeg grave opp igjen (ehemm..). Det blir ikke annet enn jord og gress oppå noensteds, så ingen krise om det må graves opp igjen en gang i fremtiden. Vurderer å få fast dekke (grus eller belegningssten) oppå øverste delen, der hvor septiken ligger idag, men da kommer jeg til å sette inn en skikkelig inspeksjonsluke/kumme/bekkalokk, så det ser litt OK ut.

Høres dette noenlunde ut?
Signatur
   #19
 13     Hareid     0
Synes det høres ut som du har god kontroll jeg:)

Men de dobbeltveggede rørene var ikke med tanke på avløp, men til drens.
De er sorte rillede rør som likner drensrør, men de har et plastlag til inni. Disse kalles også tette drensrør. De koster omtrent det samme som avløpsrør (røde/orange) og drensrør (slissede). Mener ca pris er 100kr per meter for 160mm.

Mente ikke du skulle være borti vannrøret, men at avløpsrøret (og evt drensrør) bør (ikke skal) ligge under vannrøret.
Eneste jeg ville gjort med eksisterende vannrør er å plukke vekk større og skarpe/spisse stein som ligger synlig inntil røret.
1m overdekning skal være nok til isolerte vannrør.

Hvorfor septiktank hvis du kobler deg på kommunal ledning. Da kan du (faktisk la være å..) drite i tanken, og heller la tørrstoffet bli med vannet inn på det kommunale avløpsnettet.
Men drensvann skal ikke inn på avløpsnettet! Fremmedvann dit er fyfy.

Om du har plenty fall er det viktig å la det bli så jevnt fall som mulig. Optimalt fall for avløpsrør er 1:100. Når det blir veldig mye fall (veldig mye) kan man risikere at vannet reiser raskere enn papir og annen dritt, og tettes over tid.. Spesielt om det er skarpe bend.

  (trådstarter)
   #20
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
Kontroll jeg? Kan jeg ikke tenke meg  ;D

Septiken skal vekk den  ;D Dvs, jeg hugger meg inn i siden på den så vi får koblet sammen avløpsrørene der. Avløpet fra huset kommer raka vegen fra kjelleren, under gangveien foran huset og ut i septiken som ligger i enden av der vi har gravd i dag:


Ser jeg forklarer meg litt klønete. Jaja  ;)

Septiken er forresten nettopp tømt, så det ligger for det meste sølevatten i den nå. Takk og lov  ;D

Det er ikke drensrør på tomten idag, og tror ikke vi trenger det heller? Huset står på fjell og sten, og det er minimum 1 meter fra husveggen og ut med stenmasse. Slik har det trolig stått siden huset ble bygget i 1957. Ser for meg (som er alt annet enn fagmann på drenering, la det være sagt!) ut som at dette gjør jobben: Ingen fukt å snakke om inne i kjelleren, og ikke en antydning til vannpytter eller tele. Det er vel et godt tegn?  ::)

Så snart anledningen byr seg (neste uke, en gang) får jeg gravd ut for strømkablene. Da får jeg tatt noen bilder som viser hvilke masser som ligger inntil huset.


Hva er det med disse fargene på rørene? Det som kommer ut i septiken idag er svart, det samme med rørstumpen jeg ser nede ved veien (som altså ble lagt ned der i 2009, av fagfolk engasjert av vann- og avløps-etaten i kommunen). Er det ikke tilsvarende svarte rør det skal brukes mellom disse to punktene?

På et punkt, utenfor muren og ned mot veg, er det ganske heftig helning, tipper 1:3? Snakket med en fyr på VA-etaten her, og han kjente igjen huset (kommunen er ikke akkurat stor) og visste nøyaktig hvordan det ser ut hos meg. Han kommenterte fallet med at det bare er gode greier, "her trengs den farten vi kan få", er nokså ordrett det han sa til meg, da jeg spurte om det var for mye fall... Der det er mest fall blir det minst bend også. En på 15 og en på kanskje 25 grader? Ikke mer enn det. Oppi i hagen, hvor fallet er mer "normalt", blir det et bend på ca 30 grader, og tilslutt et på 70-80 grader i.f.m tilkoblingen ved septiken, og der kommer det en stakeluke. Utfordringen til VA-etaten er at det er heeelt i grenseland at de kunne legge avløp bort til vårt hus, uten å lage pumpestasjon (og det ville de ikke betalt, da måtte vi betalt det). Vi er siste hus og derved høyeste punkt på både vann og avløp, så avløpet som ligger ute i kommunal veg ligger temmelig tett opp mot grunnen, og fallet på det kommunale avløpet er visstnok helt minimalt, uten at jeg vet sikkert hva det betyr (1:100?). Naboen på andre siden av vegen, som har huset sitt i plan med vegen, måtte investere dyrt i pumpe og dill. Var det rundt 200.000,- den fornøyelsen kostet? Dyrt var det okkesom.

Vannrøret våres, som vi kom litt borti da vi gravde grøften til det elektriske (vi snakker altså om 2 helt separate grøfter, en til avløp og en til strøm), så vi skrelte vekk litt av den gamle isolasjonen. Den er isolert med isopor rørskåler med plast rundt. Har hentet ut et par lengder med rørskåler og en rull med en superdupertape som jeg kan bruke til å surre rundt, for å holde fukten vekke. Må grave litt ut rundt vannrøret, for å sikre at plasten er hel.
Ja, holde sten unna vannrøret ja. Må vel det samme med rørene til elektrisk, så får vel skille vekk stenen i jorden som fylles på igjen. Ikke noe stor jobb tror jeg, det er veldig fin matjord hele veien, og vi har rikelige mengder av denne jorden. Knapt noe røtter, og stenene er få og passe store til å flyttes lett for hånd. Så jeg håper og tror at vannrøret vil fortsette å ha et bra liv  Cool
Signatur
  (trådstarter)
   #21
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
Da har jeg fått en avstandsmåler i heimen, så da måtte vi jo måle hvor lang dagens fiberkabel (som går på vegg), om den er lang nok til å legges i bakken, eller om den må skjøtes.
Dette blir _litt mer_ spennende enn hva jeg hadde håpet på. Jeg måler dagens kabel til å være 36 meter, så nøyaktig jeg klarer å måle uten å klatre i stolpen. Jeg måler også 36 meter når jeg måler fra oppe i stolpen, i grøften, og rett innenfor yttervegg.
Så i teorien skal det gå med et nødskrik... :o
Om de bare kunne ringe fra BKK fiber så jeg fikk vite litt mer om hvordan de vil ha det, og evt kostnader..

Brukte forresten den nylig ankomne Bosch GLM80 til å måle med. Duverden for et kjekt instrument: Enkelt å bruke, og mye funksjoner utover en ordinær avstandsmåler. Har brukt endel en kostbar Leica avstandsmåler, og kan ikke si at Bosch-en står tilbake på noe vesentlig vis.
Signatur
  (trådstarter)
   #22
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
Fruen var innom hos trikkeren i går og fikk med seg en 100m snelle med 2,5mm², 50m med 1,5mm², og tilhørende rør. Tanken er å få strøm ut til et par punkter på tomten, samt inn i redskapsboden, og 1,5mm² til et lyspunkt. Trikkeren gir oss såpass OK priser (jeg skviste ham litt, men pytt pytt) at jeg ser ikke det store poenget med å handle slikt selv.

Skal bli kjekt å få permanente stikk til strøm så vi slipper en million meter med skjøtekabler når vi holder på ute. Og ikke minst blir det kjekt å få litt utelys. Her på landet er det himla mørket når det er mørkt, på en måte  ::)
Signatur
  (trådstarter)
   #23
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
Jeg har for en tid siden startet en tråd hvor jeg spør om tips til verktøy. Som vanlig på bb renner det inn med forslag.
Hadde meg en tur på Jula og handlet en kjettingtalje med noe stropper, arbeidsbukse fra Blåkläder til meg selv, en rosa arbeidsbukse til fruen (som hun likte veldig bra, selv om hun ikke er "rosa"), samt et par rullebord/støtter, for å støtte opp lange emner som skal sages.
På OBS! Bygg fikk jeg tak i et stativ for sagen, til hyggelige 1.500,-.
Hos Toolstop ble det handlet mye rart:

Skrumaskin
Dings for å skru skruer på bånd
Bosch GKT55GCE dykksag sammen med linjal
Avstandsmåler
En brukbar hammer
Samt noe smått som bitser, sager, sagblader... Uten at jeg har finregnet på det, ser jeg ut til å få det hele til rundt 40% lavere pris enn hva jeg finner i norske nettbutikker  :)

Rene julekvelden her nå  Tongue
Signatur
   #24
 13     Hareid     0
Mye moro i godt verktøy:) Har lekt meg masse i kjelleren de siste par dagene med en 35kgs Makita hammer selv:P


Fargen på rørene indikerer hva de inneholder. Er litt forskjell fra kommune til kommune hva som er hva..
Her er avløpsrørene (kloakk) rødbrune, vann grå (bortsett fra sorte plastslanger, støpejern og eternittrørene), drens sorte rillede (for drenering med slisser, og med dobbel vegg (blå inni) for å lede drensvann.
Er også egne farger på strøm, tele, fiber++

Vigtigste er at man følger kommunens fargekoder når man har kommet utenom egen tomt, i tilfelle det skal gjøres arbeid i kommunal regi som kan komme i konflikt med ditt anlegg (man støter på mye rart i kommunale grøfter, veldig greit både for kommune og grunneier at det er ryddige former..).

1:300 er helt knall, og ikke noe problem å kjøre sjitslalom med:)
Veldig, veldig greit å unngå privat pumpestasjon.. Material og monteringskostnadene er en ting (trenger virkelig ikke å komme i nærheten av 200k..), og ille nok i seg selv.. Men det skal tross alt driftes og vedlikeholdes også..

Høres ut som du er heldig med grunnforhold.. Og det som virker bør man vel som regel ikke røre..
Men når du allikevel skal med avløpsrør ned til kommunalt stikk kan det være en fordel å legge tett drensrør i samme grøfta, om det noensinne kan bli aktuelt å lede drensvannet fra grunnen vekk. 160mm rør koster 100-200 per m alt etter hvemhvahvor det kjøpes fra.

Goody å tape fast isolasjonsskålene så de holder seg der de skal være inntil grøfta er klasket igjen, men å holde fukt vekk fra vannrørene er unødvendig å tenke på. Aller viktigste er å passe på at det ikke ligger stein inntil røret som kan flytte seg pga frost/tele, uroligheter i grunnen (jordskjelv, tung trafikk (bittelitt uaktuelt her kanskje:P), ras.. o.a.).. Samt at  det ikke er fare for at vannet fryser.

Lite tips vedr gjenfylling til slutt..
Greit å ha drenerende masse i rør- og kabelgrøfter. Ved bruk av stedlige masser risikerer du at grunnvann som før har hatt fritt leide der nede nå møter en propp. Ledningsbrudd kan vanskelig fås når det ikke er stein inntil, men magasinert vann under ledningen din kan løfte den.. Er du maks uheldig kan du risikere at den kommer krypende helt opp i dagen etter noen år..
Med singel/annen drenerende masse i grøfta får du ledet det til åpen grøft/drensledning/elv.... Og problemet er plutselig ikke eksisterende:)
  (trådstarter)
   #25
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
Jøss. BB-forumets medlemmer fortsetter å imponere  ;D Gode tips hele veien.

Nå har ryggen låst seg skikkelig, så jeg er sengeliggende, bokstavelig talt  :'( Så prosjektene står litt brakk nå i noen dager.

Men, beltetrillebår er bestilt (på vei fra Tyskland), så når den kommer (og ryggen er bra igjen) så fyller vi grus både her og der. Heldigvis har vi kun 2-3 minutter å kjøre til et asfaltverk, hvor vi får kjøpe ymse sten og grus til billig peng  :)

Har forresten lekt meg litt med den laservateren GLM80. Du hildrane du for et fantastisk verktøy. Anbefales på det sterkeste!
Signatur
  (trådstarter)
   #26
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
Sånn går det når man skal lage høl i en "sparemur", og den er fylt opp med den hardeste granitt-stein:


Skulle egentlig bare ha hull for 3 stk 50mm rør for elektrisk, men granitten ville det annerledes. Prøvde meg med hullbor for betong fra Jula, men den ga opp etter få minutter. Så det ble å lage en zillion hull med 8-20 mm SDS-bor. Har slitt ut 5 stk bor (noe Bosch, noe Biltema, alle med enkel krone), og er i grunnen godt fornøyd med levetid i.f.t. belastning. Har bestilt skikkelige Hilti-bor med dobbelkrone fra Tyskland, men de kommer ikke før i neste uke.
Har nok av hulltaking på gang, så Hilti-borene skal få kjørt seg de og  ;D
Høl i veggen. Ble "litt" større enn beregnet.. - P1080060.JPG - fikse
Høl i veggen. Ble "litt" større enn beregnet.. - P1080061.JPG - fikse
Signatur
   #27
 8 024     Bærum     0
Slitsomt arbeid. Ser at du har opprettholdt væskebalansen med små grønne ;D

Så schvært høl du endte opp med kunne du kanskje neste vurdert en demoleringshammer og pigget ut hullet......  Wink
   #28
 10 486     Akershus     0
Viktig med væskebalansen.

Jeg har hullsaget en del her nå, og ikke vært i nærheten av å se slitasje på redskapen. Kjører du på litt hardt/fort, så det går varm, tro? Husk at det skal kjøres sakte. Det gjør igjen at drillen fort blir varm. Jeg har samme sak, og tapet fast slangen til støvsugeren på avtrekket til drillen. Da skulle det veldig mye til før den ble varm, og ble den det, så var det bare snakk om 2-3 min pause, og så var den kald igjen.


Appropos dumper : Dumt jeg solgte min, ellers kunne du kjøpt den. Det var en Winget / Honda TD500 HL, og den fungerte utmerket. Disse kom i to versjoner. Min HL (high lift) kunne løftes høyt nok til at den tippet rett i henger (nedre punkt på kassa var 126 cm over bakken ved fullt løft), mens den uten HL mest bare tippet/tiltet kassa litt fremover. Den tippen ville ikke vært brukbar til noe som helst, og med en sånn ville jeg nok måttet spa like mye ut av dumperen som opp i den.

her er en sånn som jeg hadde. Det koster ikke enormt mye å få en sånn over fra UK.
Signatur
   #29
 428     Dal     0
Ikke for å kritisere, men det ser ut som du har vannledning av typen galavanisert stål.. Når du først herjer hele hagen, så hadde nå jeg vurdert å bytte ut denne med en ny plastledning.. Disse gammle vannledningene ruster igjen fra innsiden.. Ser helt fine ut på utsiden...
  (trådstarter)
   #30
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0

Slitsomt arbeid. Ser at du har opprettholdt væskebalansen med små grønne ;D

Så schvært høl du endte opp med kunne du kanskje neste vurdert en demoleringshammer og pigget ut hullet......  ;)


Jajajaja! Heineken er vel kanskje det beste av all medisin som ikke virker  ;D
Har ennå ikke lykkes med å få fruen til å servere automatisk  ???  Kanskje fordi hun sto på andre siden og gravde og hugget  ;D

Hølet ble jo nesten latterlig stort, det gjorde det gitt. Men i og med at det er s.k. sparemur så tør jeg ikke bruke særlig grovere utstyr. Du vet, ingen jern i denne veggen, bare betong og stein...
Har pigger til gravemaskinen vi har her, og tro meg, tanken har slått meg, og den var fristende...
Dog tok det ikke så mange timene å lage dette hølet. Den blå-Boschen (2-26) er jaggu ganske effektiv. Knertet noen borer på veien da...  ;D

Nå er forresten det meste av rør kommet gjennom:


Et gult og et rødt som begge går til stolpen, sammen med blåserøret til fiberen (fikk forresten tilfeldig vite at det blåserøret jeg hadde fått av trikkeren var i feil dimensjon, så lenge det skulle blåses kabel som både går i stolpe og i rør). Kun det røde jeg har noe i, det gule som går til stolpe er kun til "eventuelt".

Deretter et rødt og et gult til, som begge går ut til fremtidig redskapsbod.
Tanken her er å ha 1 stk 2,5mm² til strøm til boden, samt 1 stk 1,5mm² til utelys ved boden, som igjen skal trekkes videre rundtom i hagen for belysning ymse steder. Kjører alt elektrisk i 1 rør, så jeg har 1 rør til "eventuelt" også ut til boden. Kanskje jeg kjører vann i det, kanskje jeg må lirke ut en liten CAT for ubegrenset tilgang..... :-P

Tanken med utelys på egen kabel er å få alt styrt av et astrour som skal stå i det nye el-skapet. Er drittlei av å ha en haug med lysbrytere rundtom, eller sensorstyrte pærer som slår seg av og etter eget forgodtbefinnende...
fikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - P1080069 (Large).JPG - fikse
Signatur
  (trådstarter)
   #31
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0

Ikke for å kritisere, men det ser ut som du har vannledning av typen galavanisert stål.. Når du først herjer hele hagen, så hadde nå jeg vurdert å bytte ut denne med en ny plastledning.. Disse gammle vannledningene ruster igjen fra innsiden.. Ser helt fine ut på utsiden...


Kritikk finnes i så mange former: Positiv, negativ, konstruktiv, ikke sååå konstruktiv.... Du kommer jo "bare" med et velment råd, og slikt liker vi  Wink Så takk skal du ha for tips og råd.

Vannledningen er faktisk plast helt inn i huset, deretter har du den 90-graderen som du ser der røret kommer gjennom veggen, som jeg tror er av messing, deretter er det kranen, og så videre forskrudd kobber i ukurant dimensjon. Såvidt jeg kan se, ingen stålrør (takk og lov). Plastrøret er lagt på sent 80 eller tidlig 90-tall, så den satser jeg på holder en stund til. Litt sånn kvasi-greier, jeg vet, så det skal byttes videre innover i huset. Det er kun hovedstammen inne i huset som er av ukurant forskrudd kobber, ellers er det loddet kobber i standard dim, byttet på 80-90-tall en gang.

Noen som kjenner en rørlegger som er billig i drift?  Cool
Signatur
  (trådstarter)
   #32
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0

Viktig med væskebalansen.

Jeg har hullsaget en del her nå, og ikke vært i nærheten av å se slitasje på redskapen. Kjører du på litt hardt/fort, så det går varm, tro? Husk at det skal kjøres sakte. Det gjør igjen at drillen fort blir varm. Jeg har samme sak, og tapet fast slangen til støvsugeren på avtrekket til drillen. Da skulle det veldig mye til før den ble varm, og ble den det, så var det bare snakk om 2-3 min pause, og så var den kald igjen.


Appropos dumper : Dumt jeg solgte min, ellers kunne du kjøpt den. Det var en Winget / Honda TD500 HL, og den fungerte utmerket. Disse kom i to versjoner. Min HL (high lift) kunne løftes høyt nok til at den tippet rett i henger (nedre punkt på kassa var 126 cm over bakken ved fullt løft), mens den uten HL mest bare tippet/tiltet kassa litt fremover. Den tippen ville ikke vært brukbar til noe som helst, og med en sånn ville jeg nok måttet spa like mye ut av dumperen som opp i den.

her er en sånn som jeg hadde. Det koster ikke enormt mye å få en sånn over fra UK.


Heineken er blitt sommerens favoritt. Kommer i fridgepack, eller gladpack som jeg kaller det  :P

Neida, jeg har ikke herpet kjerneboret. Det ville bare ikke lenger inn. Aner meg at det enten er senterboret eller kjerneboret som har truffet granitten, og ikke klarer det. Uansett ville jeg nok fått trøbbel med 42 cm tykkelse på muren og det meste er granitt. Selv 10mm bor med dobbeltskjær må jobbe litt i den steinen.
Maskinen ble ganske varm av all meslingen og hammerboringen. Skulle hatt det tipset ditt om støvsuger litt før  Wink Tenkte ikke på å kjøle den ned med luft, men lot den få hvile seg mens far fikk kjølt ned strupen (ref små grønne). Igrunnen veldig praktisk at det ikke er promillegrense på borhammere når jeg tenker meg om...

Jeg søkte en stund på brukte dumpere på finn, men det meste var tvilsomme greier og/eller ågerpriser. Den du hadde var jo en grei sak det, så det var dumt. Jaja.

I forhold til nye maskiner så tror jeg at jeg fikk valuta for pengene.

Fikk den på tunet i går. Kostet meg rett under 20K inklusive levering. Tar 500KG, 9HK 4t-motor, hydraulikk (foreløpig kun til å tippe planet, men jeg tror det skal gå å bygge det ut), 3 gir fremover og 1 bakover. Kjøpte meg en ATV tilhenger-kule-krok-dings på Jula, som jeg skrudde fast i fronten. Avtagbar sak. Prøvde den ut med tom henger, og dro med meg hengeren over stokk og stein. Så den kulen tror jeg kan bli kjekk å ha. Ser for meg en tilhenger med sand/etc, og så kunne slepe den rundtom på tomten.
Såvidt jeg klarer å se så er alt utenom motor/gir laget i Europa. Motor/gir er noe kinesiske greier. Blir spennende å se hvor lenge det holder ut... Merker jo at det ikke er Honda akkurat, giret er litt grinete og må lirkes på plass. Identisk maskin selges som AXO 5.5D, men koster mer enn dobbelt så mye

Det med å heise hele planet opp er jo smart! Blir fort dobbelt arbeid uten den muligheten... Akkurat nå trenger ikke jeg det, her skal jeg stort sett dumpe lass på bakken eller ned i grøfter. Men på neste prosjekt, så kan jo noe slikt fort bli et savn ja.
Det jeg har tenkt endel på, er å få en med selvlaster. Men de koster for mye for meg. Blir opp i 50K for noe slikt. Det er bare for mye.
Undrer meg på om det går an å mekke en selvlaster? Jeg har jo hydraulikken der, så.....
Signatur
  (trådstarter)
   #33
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
Dum-de-dum-di-dei. Det går fremover, om ikke akkurat fort. Begge grøftene er lukket igjen, og kun en liten steinmur og litt raking/såing som skal til:-)
Avløpet ble behørig lagt i grus, med en inspeksjonsluke/stakeluke lagt under luken til septiken. Deretter gruset til røret forsvant, så isolert med 50mm styrofoam, deretter ymse jordmasser. Kan ikke forstå annet enn at dette må holde i bøtter og spann.

Bilde av grøften til avløpet, fra vei og opp mot huset. Her er det kun å sette opp noen stener for å lage en "mur" av det nederst, som gjenstår.Her er bilde av gangveien, her ferdig igjenfylt. Under gangveien ligger det nå ikke mindre enn 5 stk 50mm K-rør. Minidumperen har vært et fantastisk hjelpemiddel mens vi har holdt på med grøftene. Gravemaskinen har fyllt opp dumperen med masse, og jeg har kjørt denne dumperen og dumpet massen der det skulle. Selv en dårlig rygg som min klarer så lett arbeide :-)Her er kabelgrøften nede ved stolpe, inne på naboens tomt. Har surret rør (1 gult, 1 rødt og et fiber) fast i stolpen med hesjestreng, så får BKK ta jobben videre. Fått et lag med matjord over det hele, så her gjenstår det kun litt raking og såing så er det strøkent etter oss. Naboen er iallfall meget fornøyd, som har fått fjernet endel kratt og uvekster som vokste her :-)Her er kabelgrøften, sett fra naboens tomt, rett ovenfor stolpen, opp mot huset. Et stort felt her hvor vi har gravd vekk all masse, siden vi skal ha furtebuen der. Tenkte å sette opp noen søyler (6 stk, 3 for hver parallelle drager til boden) ned på fjell, så fylle igjen med pukk/grus/duk tilbake til opprinnelig nivå på jorden, før vi planerer det hele og setter opp boden.Takket være en driftig kone og en hjelpsom nabo er vi i det minste kommet så langt nå at vi kan sende hjem gravemaskinen. Den 1,9-tonns Kubota-maskinen har vært ypperlig til dette arbeidet, sammen med minidumperen. Dvs i noen tilfeller kunne det gått fortere med en større gravemaskin, men flere steder kunne vi ikke fått plass til en større. Opptil 1,7 meter med ren matjord har laget endel utfordringer for oss, blant annet. Totalt er det fjernet 3 lastebillass med jord, og det er flyttet på omtrent tilsvarende mengde. Der skal enda legges på 30-40 tonn med pukk/grus/sand, men det må uansett gjøres etterhvert, og med grabb og minidumperen.
Signatur
  (trådstarter)
   #34
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
På tide med litt oppdatering her:

Firmaet jeg kjøpte beltedumperen av kontaktet meg og sa det var en feil med girkassen, så den måtte bygges om. Greit nok det, de kom og hentet den her i går, får den igjen om en ukes tid. Service!
Samtidig fikk jeg de til å komme med en hoppetusse. Jeg har sett litt på leiepriser, og fant kjapt ut at det var like greit å kjøpe sin egen. Firetusen-og-noe for denne maskinen tror jeg er en helt kurant pris.


Forøvrig har vi brukt beltedumperen til å frakte rundt 4 tonn med pukk og 3 tonn med sand, og det uten å slite seg ut! Leide en passende henger på lokale bensinstasjon, hentet pukk/sand fra lokalt utsalg (ikke billigst men nærmest), kjørte dumperen inn til kanten på hengeren, og bare skuflet massene rett inn i kassen på dumperen. Selv 350KG last med sand gikk som en lek opp den bratte innkjørselen vår, bare å spasere bak dumperen :-)


Og med tippfunksjonen var det latterlig enkelt å fordele massene sånn noenlunde. All massen var på plass i løpet av noen timer. Så den dumperen er gull verdt og litt til!Bildene her viser område utenfor kjellerinngangen vår, et område som var gressplen, men som vi gravde opp for å fjerne septik og legge nytt avløp.
Samtidig fikk vi skrapt av rundt 20 cm med jord på litt over halvparten av området. Der har vi nå fått fylt med pukk, duk og så sand.
En overraskende lett oppgave å få på plass massene.

I går aftes prøvde jeg meg med hoppetussen. I tussmørket. I starten så gikk det knapt fremover, men vannet sprutet opp av sanden. Etter et par runder så begynte det å gli langt bedre, og etter halvannen time hadde jeg fått pakket hele området sånn noenlunde, så nå kan jeg jevne det hele der det trengs, før jeg legger sten på.Forresten så fraktet jeg en haug med belegningssten fra ene enden av tomten til her vi skal bruke det. Dette er sten som ble gitt bort på finn.no for noen år siden, og som har stått lagret på andre siden av huset. Her og var beltedumperen uvurderlig: Her og fikk vi plassert skuffen til dumperen slik at det bare var å dytte stenene inn i dumperkassen, kjøre en laang tur rundt huset via veien nedenfor, og tippe lassene. Det hele gikk på 3-4 timer.

Signatur
  (trådstarter)
   #35
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
Dagens gode pris:
Fra Windoornet fikk jeg pris på knappe 51.000,- på følgende:
Velux 78*180 takvindu
Velux GEL 80 takterrasse (fungerer som en dør i taket, en kan gå ut på taket)
Nordan 2-fløyet balkongdør 180*200 med glass helt fra bunn til topp.

Listeprisen bare på Velux-tingene er 49.000,-, så her ble det bra avslag.
Signatur
  (trådstarter)
   #37
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0

Dette blir bra. Bruker Windoornet til det meste, må bare like det enkle opplegget og de prisene :)

Takk for det Cozmo Smile Ja, håper det!

Gleder meg som en guttunge til blikkenslageren kommer for å montere vinduene. Blir en heftig oppgradering av trappegangen i huset  :)
Etter å ha prøvd å finne fram i jungelen av leverandører så var Windoornet de absolutt enkleste og tilsynelatende mest seriøse: Fikk kjappe og grundige svar på epost og tlf (de har ikke takterrassen på nettsiden, derfor ble alt bestilt manuelt), og prisene overraskende bra. Ingen lokale som kunne konkurrere, ingen ville gi noe videre med rabatt på Velux-ene.

Skal ta noen før-etter-bilder av gangen og taket, foreløpig er bildene på side 3 og 7 i denne PDF-en det beste jeg har utvendig, mens innvendig ser det slik ut idag:

Oppe:

Takterrassen kommer der det lille takvinduet står idag, så meningen er å kunne spasere rett ut fra loftsetasjen og ut på det flate taket som er over inngangen på huset. Takvinduet kommer da til venstre for dette, og dekker det meste av taket over trappehuset.


Nede:

Her håper jeg å få inn litt mer dagslys. I utgangspunktet var dette en ganske trasig, mørk og trang gang, midt i huset. Men nå er det på vei til å bli litt mer fancy: Vekk med 4 (!) dører og lagde døråpningene mye større, og der den kjipe telefonbenken sto har fruen nå snekret nye spiler til rekkverket til trappen og dradd disse helt ned til gulvet. En heltre benkeplate fungerer som PC-bord, og vips så har vi fått oss "nettkafé". Ingenting er ferdig, alt er halvferdig, i god stil fra en travel familie  ;D


Signatur
  (trådstarter)
   #38
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
Benyttet forrestenfinn-dott-enno til å få fatt på firma til å tekke inn vinduene.
Fikk flere svar fra snekker-maler-asfaltlegger-hagerydder-sjåfør-firmaer, som jeg styrte gladelig unna i denne omgang. Å tekke skifer på an fagmessig måte er noe en trenger fagkunnskap og erfaring til. Er selv blikkenslager, men dette vil jeg ikke påta meg selv. Tungt er det, vil jeg tro. Synes å huske at takvinduer over 1 kvadrat i størrelse helst var en 2-manns-jobb, så da så  Shocked Cool
Signatur
  (trådstarter)
   #39
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
Fått gjort litt:
Området utenfor kjellerinngangen, som skulle få på seg sten, er nå ferdig. Med god hjelp av en nabo og ikke minst en kjerring som faktisk synes det er helt OK å ligge på kne og legge sten, var det hele gjort på et par kveldsstunder:
Synes det ble ganske så bra om jeg skal si det selv Smile Belegningssteinen var jo gratis, så dette ble et ganske så billig miniprosjekt.

Deilig å endelig få Softub-en ut i friluft, det var ganske hett å bruke den inne i garasjen. Tre-surround rundt Softuben, og lokk-løfter er montert.
Trehellene som det hele står på, er rester jeg fikk for en billig peng på OBS! Bygg: Laget av Møre Royal, koster latterlig mye normalt (130,-?), men fikk de for 30,- per stykk. Strengt tatt ikke nødvendig å sette Softub-en på treheller, men jeg tenker det er smart å ha litt luft under.
I praksis virker det som at plasseringen er utmerket: Selv om det er et veldig åpent rekkverk (skal byttes, men 1 ting om gangen) og vi fra Softub-en kan se det meste som skjer i nabolaget, er det temmelig umulig for noen å se oss oppi badet. Og ikke minst så er det 3-4 skritt fra kjellerdøren og oppi 39°C, så selv om det regner er det fristende å bruke Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #41
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0

Kjellerinngang?
På bildet ser det ut som greiene står nesten helt oppe ved mønet på huset....Kanskje du bare har kjeller med tak rett oppå?  ;D


Ahh, teit bildevinkel! Det er garasjen du ser der. Greit nok at huset vårt er relativt lite, men ikke sååå liten  :P

Nederste bildet, det noe regnvåte bildet,  er tatt fra stuevinduet, 1 etg over aktuelle uteplass  :)

Ikke lett å få oversikten over denne tomten, her er det knapt en flat flekk. Temmelig skrått terreng  ;D
Signatur
  (trådstarter)
   #43
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
Selv om ikke alt er på stell ute, så er det ikke så mye mer jeg får gjort i år.
Ryggen svikter og været er ikke bærre lekkert. Så inn med oss:

Sikringskap er på plass, BKK fiber har vært her og gjort en god jobb, så ting begynner å flaske seg innendørs også.

Gammel fiber og gammel kobber, som begge kom inn via veggen, er nå fjernet fra hus og stolper, og ny fiber er strukket noen stolper tilbake i gaten, inn gjennom røret jeg la i bakken sammen med strømkabler tidligere i sommer, inn kjellerveggen og tilslutt inn i det nye skapet:
Igrunnen ganske praktisk å få noe så "følsomt" som fiber-kabel fast montert inn i el-skapet, så det ikke er tvil om at dette er bokser en ikke skal tukle for mye med  ;D

Kjekt var det også å få ryddet vekk litt kabler som var festet på veggen utendørs. Telefonkabelen er klippet i stolpen, tviler på at den skal inn i huset igjen noengang.

Avtalte med trikkeren at han kommer innom en av dagene for å se hva som skal gjøres videre av klargjøring, før de kommer for å strekke opp en haug med nye kurser. Skal bli en fornøyelse å få "nok" strøm inn i huset, slippe å lure på når sikringen dette ned neste gang...
Signatur
  (trådstarter)
   #44
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
Da har vi hatt blikkenslagere her, som har satt inn vindu og dør på loftet.

Første bilde viser før: Et lite støpejernsvindu, ellers er det en nokså trang og mørk trappegang/loftsgang etter dagens målestokk. Når lille meg på 1.73 står på øverste trinnet kan hodet mitt fort treffe taket om jeg lener meg litt fremover.
Så målet med vindu og dør her var å få hevet takhøyden i trappen, få inn mer lys, utgang til 9m2 takaltan og ikke minst ekstra nødutgang. Her snakker vi om å slå en haug med fluer i en smekk  :P

Andre bilde viser etter at det er demontert innvendig. Null isolasjon gjør det hele til en forholdsvis enkel og ren jobb.

Tredje bilde er midt i monteringsarbeidet

Siste bildene viser ferdig resultat.

Litt rydding, så får dette stå slik iallfall til neste år. Det skal opp rekkverk av stål og glass, men det blir det ikke tid til i år. For mange prosjekter...
Er sånn rimelig fornøyd med arbeidet som er gjort. Det er tett og solid. Finishen er ikke helt etter min standard, men jeg er kanskje i overkant pirkete siden jeg selv er eks blikkenslager  ::)

Nå setter straks fruen i gang med å snekre til innvendig. Et par små LED-spotteri trappagangen...

Dette blir det mest isolerte området i huset...
fikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - P1080735 (Large).JPG - fikse
fikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - P1080737 (Large).JPG - fikse
fikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - P1080738 (Small).JPG - fikse
fikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - P1080743 (Small).JPG - fikse
fikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - P1080758 (Small).JPG - fikse
fikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - P1080759 (Small).JPG - fikse
fikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - P1080760 (Small).JPG - fikse
fikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - P1080761 (Small).JPG - fikse
fikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - P1080762 (Small).JPG - fikse
Signatur
  (trådstarter)
   #49
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0

Godt å høre...  :)
Ble forøvrig veldig bra! Er hele "gulvet" på balkongen et eneste stort stykke blikk?

Takk!
Nei, det flate taket ute på balkongen er god gammeldags papp. Dette er egentlig taket til inngangspartiet til huset. Mens innhukket til døren er i blikk: Først ble det kappet hull, deretter bygget opp med 2x4, platet med "fuktsikret" 18mm finér (den røde), fuktsikret med pustende vanntett duk, deretter kledd med blikk.
Var det sånn noenlunde forklart?  Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #53
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
1,5 cm/m.  :)  Akkurat dette overlot jeg til firmaet som satt det opp. Ville ha garanti på arbeidet, i og med at en lekkasje her er ganske kjipt  Tongue
Signatur
  (trådstarter)
   #54
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
Endelig hadde BKK tid til å koble over til ny inntakskabel! jippi!
Vi fikk bare et par dagers varsel, så trikkeren rakk ikke å koble over alle kurser fra gammelt til nytt sikringsskap, så foreløpig bruker vi fremdeles det gamle modulskapet, men i det minste har vi fått satt opp inntaket med ny måler og vern, og deretter en 3*40A som sikrer en stigeledning opp til gammelt modulskap. Så endelig kan vi i det minste bruke både oppvask, vask, tørk og komfyr på en gang, uten å bekymre oss for poppende skrusikringer  Tongue

Endelig ingen kabler inn på husveggen  ;D
Nå forsto jeg også hvorfor jeg ikke trengte å strekke inntakskabelen mer enn 1 meter oppetter stolpen  Grin Dette skapet kom jo ganske så ned mot bakken. Faktisk ba BKK meg om å dekke til med litt torv/sten, for å skjule røret ned mot bakken helt.
I går kveld og natt lekte Tor med Hammeren seg nokså hemningsløst her i området. Slik som skjer mange ganger i året her vi bor. La merke til at det var den nye jordfeilbryteren som røk hver gang. Den gamle jordfeilbryteren tror jeg tålte en god del mer torden og brak før den løste ut (men den virket fint, ifølge tidligere målinger av elektrikeren).
Så jeg undrer meg litt om nye Eaton jordfeilbrytere er litt vel følsom...

Nå er planen at jeg skal ha Eaton sine xPole hele veien i nye skapet, men tygger litt på om det er smart å heller ta xDigital? Lyn og torden er som sagt ganske normalt her i området, og jeg vet om mange i området som har byttet til jordfeilbrytere som tåler litt mer, for å slippe stadige utkoblinger...
Noen som har erfaring med dette?


Edit: Prøver å rette rotasjonen på bildene, men blir bare ikke klok på dette. Både på PC og i dropbox er bildene korrekt rotert, men her på bb blir stående bilder rotert feil. Grr!
Siste redigering: 1. november 2013 10:36:15 av fikse
Signatur
  (trådstarter)
   #55
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
For vår del kan vi vel si at "sesongen er over", hva angår de store prosjekter. Mye leddgikt -smerter  har lagt en demper over hva som har blitt gjort. Men litt har det da blitt i år og:

Vaskerom:

Egentlig er dette et midlertidig prosjekt. Men noe måtte gjøres. Første bildene her viser  vaskerommet da vi kjøpet huset i 2007. Og bortsett fra å flytte litt på hvitevarene, så har rommet vært som dette, inntill nå. I fremtiden skal rommet også inneholde toalett og muligens en dusj, og da med blir oppgraderingen komplett med varmekabler og flislagte vegger, men i denne omgang var poenget å få et skikkelig vaskerom.

Bilder fra 2007:

For noen nokså få uker siden så flekket vi ut alt fra rommet. Malte vegger hvit, gulvet malte vi med samme Drywood-maling som vi har brukt på grunnmuren ute. Ikke egentlig gulvmaling, men den sitter som Per i Kari, og ser helt greit ut. Så da så.
På Ikea fikk vi tak i 60cm høye skap beregnet for å bære vaskemaskin, skittentøyskap og ymse vanlige kjøkkenskap.
Benkeplatene er ymse tiloversblevent etter andre prosjekter, så derfor er det variabelt med farge og dybde på de.1 stk 60cm og 2 stk 80 cm benkeskap. Tok en av de 30 år gamle Intra-vaskene, kappet av veggfestene, skrubbet den for maling med hjelp av gryteskrubb, tynner og Jif skurekrem, og limte den ned i benkeplaten med hjelp fra 2 tuber skikkelig fugemasse.
3 stk skittentøyskap: Disse er rett og slett geniale! 800,- per stykk, og hver luke inneholder en skittentøykurv som tar 8-12 KG skittentøy. Bedre kan det ikke bli. Venter på klistremerker som skal illustrere tøytypen, som skal klistres på dørene.
Ikea har noen 40 eller 60 cm høye benkeskap beregnet/egnet for å kunne sette vaskemaskiner på. Vi valgte 60 cm, siden det var det som var på lager..... Så nå står maskinen litt høyt, men ikke værre enn at også madammen klarer å fylle på vaskepulver. Skuffer på 40 og 20 cm under maskinene er kjekk å ha, god plass til ymse sengetøy og vaskemidler.
:)

Prismessig har det være en fornøyelse. Knappe 10.000,- hos Ikea. 3.500,- hos Biltema i rør + div skruer, 1.500,- i ymse maling/fugemasse hos diverse, og tilslutt 12.000,- i ny vaskemaskin.

Så nå har vi full kontroll på sortering av skittentøy. Vi har 1 vaskemaskin med 7 KG kapaistet, 1 som vasker 12KG og tørker 8KG, og en tørketrommel med 7 KG. Ergo kan vi vaske 19 KG tøy samtidig, og tørke 15 KG. Gull verdt for en småbarnsfamilie :-)

Neste del av dette prosjektet blir å utvide litt med overskap, strykebenk og stikk til denslags.
Signatur
  (trådstarter)
   #56
 1 786     Skogsvåg på Sotra     1
Takaltanen:

Nå er det kun glass som gjenstår, så er takaltanen komplett.

Vi begynte "prosjekt takaltan" i September 2013. Det startet med at vi hadde et dårlig takvindu fra 1957, og et småslitent flatt tak. Begge deler måtte gjøres noe med.

Bilder fra 2007:

Høsten 2013 fikk vi satt inn et takvindu og en takaltan, begge fra Velux. Ikke helt gratis, men duverden så fikk vi en ny verden inn i en litt trang og mørk trapp:


Så har det vært litt stillstand, før vi i sommer fikk begynt på å fikse opp taket og gesimsen på det flate taket. Utrolig tidkrevende, når ting skal gjøres skikkelig. Men resultatet ble bra.
Deretter var det å legge et avrettet "bjelkelag" for terrassebordene, og deretter syrefaste rør som glassene skal stå i:

Først så ble gammel kledning fjernet, diverse forsterkninger lagt inn, ny kledning på og malt:Takpappen fikk flere strøk med primer, fiberduk og masse:

Deretter ble det litt rørarbeid:
Når glassene kommer så skal jeg ta en liten videosnutt som viser resultatet.

Resultatet, når glassene endelig er kommet og montert, er at vi har gått fra å ha en mørk og "trang" trappegang, et slitent takvindu og gammel takpapp, til å få en lys trappegang, en ekstra nødutgang og en takaltan på 12m2 med en fantastisk utsikt. Til under 100.000,- i materialer. Happy? Jepp  ;D
Signatur
   #57
 291     Porsgrunn     0
Hvordan er erfaringen med fiber i sikringsskapet? Mister du no form for signal?
  (trådstarter)
   #58
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0

Hvordan er erfaringen med fiber i sikringsskapet? Mister du no form for signal?


Regner med du tenker på den trådløse delen på enheten fra Altibox?
Den bruker jeg ikke.
Jeg bruker ikke ruter-funksjonaliteten i det hele tatt på den enheten fra Altibox. Til mitt bruk er den Altibox-enheten mye for svak (den kneler om du kjører for mange samtidige tjenester, spesielt P2P trives den ikke med), så jeg har satt den som en transparent enhet som bare videresender ekstern IP bak til mitt eget utstyr, hvor jeg har et aksesspunkt.
Har en nabo som har samme Altibox-enhet, også plassert i el-skap av stål, som hos meg. Hun bruker faktisk det trådløse uten problem inne i huset sitt, men så er det og et lite hus med bare 1 etg.
Der skal finnes boligskap hvor svakstrømsdelen har plastdør, men kan ikke huske at Cenika kunne levere dette.
Signatur
  (trådstarter)
   #60
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0

Skapene på vaskerommet - har du selv laget hull eller kom de ferdig? Hvis du laget selv, hva satte du i åpningen?

Ikea.  :-)

Etter et par ukers "drift" virker de utmerket. Overflaten er foliert, men dette er ikke den kjipeste folieringen til Ikea, disse tror jeg kan fungere noen år før de sveller opp i kantene. Det kan virke som at du trenger understell til de, men det gjør du ikke, om bakveggen er solid nok. Jeg hadde betong, så det var lett match. Veggfester á la kjøkkenskap både i topp og bunn. Av en eller annen sær grunn har Ikea sluttet med universale dørdempere, så her må en handle dørdempere hos f.eks Clas O. eller lignende, om en vil ha demping.
Signatur
  (trådstarter)
   #62
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0

Her er skittentøyskapene:

http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/10206246/

Men klarer ikke å finne disse 40cm skapene en kan sette vaskemaskin på...
Leter etter slike til å sette på vaskerommet vårt. Har du link til disse?


Nei, de lave "kjøkkenskapene" har ikke jeg heller funnet på nett, men de har de i butikken. Enten 40 eller 60 høye, vår er 60 og kanskje litt høye for fruen på 168cm, mens jeg som er 173 synes det er helt glimmers.  Jeg tror/inbiller meg at hun jeg snakket med på Ikea sa at de skapene egentlig var beregnet for innfelling av komfyr/stekeovn/ett-eller-annet. Uansett må en beregne å feste benkeplaten _solid_ i veggen. Ellers er jeg redd maskinene hadde ristet ting i filler.

Forøvrig så har vi hatt en vask og en tørk stående på et rammeverk laget av 2"x4" og samme benkeplaten som jeg bruker idag til dette, festet i betongvegg, og dette sto dønn i ro etter at de ble satt på tilstrekkelig med solide vinkelbeslag. Så det går fint å ha maskiner stående slik, bare en er nøye med innfestning og vatring  Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #64
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0

Nei, disse er litt annerledes bygget opp. De har bla.a. hel plate i toppen, og bakplaten er litt annerledes. Vent litt, skal laste opp et bilde.
fikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - DSC_1374.JPG - fikse
fikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - DSC_1373.JPG - fikse
Signatur
  (trådstarter)
   #65
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
Litt av hvert skjer her, selv om ting tar tid.
Takterrassen (takaltanen) har i praksis blitt veldig mye brukt. Kidsa liker å lage hus av putene, rett innenfor døren. De liker også å ta med seg diverse leker, og lager gjerne bilbane, togbane, m.m. på altanen. Vi voksne pleier å ta kaffen der, så sant det ikke regner. Ungene har lært seg å åpne/lukke døren, og rekkeverket viser seg å være høyt nok (og taket bratt nok) til at ungene ikke viser interesse for å klatre på farlige steder.
Konklusjon: Takaltanen har virkelig gitt valuta for pengene. Den er mye brukt, siden det er så enkel tilgang.
Slenger også med bilde av "Internettkaféen" og trappen opp, siden det liksom hører sammen.
fikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - - fiksefikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - - fiksefikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - - fiksefikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - - fiksefikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - - fikse
Signatur
  (trådstarter)
   #67
 1 786     Skogsvåg på Sotra     0
Takk, Cheffen Smile

Ser at i de eldre postene her så er bildene borte. Sånn går det når en bruker Dropbox og de endrer betingelsene Sad

Om noen savner noen bilder, så gi beskjed, så fikser jeg det Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #68
 1 786     Skogsvåg på Sotra     3
I 2012 malte vi huset. Kledningen på 3 av 4 sider var relativt ny, trykkimpregnert og bare grunnet eller beiset tynt. Vi var sterkt plaget med svertesopp og grønske, spesielt på nordvestre delen av huset, som vender mot terreng.
Noen gode runder med utmerket vaskeutstyr fra Kärcher (vaskelanse, skumlegger og roterende børste med "lavt høytrykk"). Så var det opp med stillas, fikse de få tingene som måtte fikses (ny takrenne, m.m), så ble det et maraton med maling som tok 3-4 uker: Grunning og 3 strøk, dvs det ble 4 strøk på sørveggen, som er den som er mest værutsatt. Vi brukte Drywood grunning og maling, og angrer ikke på det. Det var veldig lett å jobbe med, og selgers påstander om at svertesopp og grønske ikke fester seg (eller i det minste mye mindre utsatt) stemmer meget godt. Vi ble advart at den fargen vi valgte (vi fant fargen med å prøve oss frem, så den finnes ikke i noen katalog) ikke er fargeekte, og vil falme. Det har de forsåvidt også rett i, men 5 år senere er det ikke veldig fremtredende falming. Her er bilder som er tatt i dag:
fikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - - fiksefikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - - fiksefikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - - fiksefikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - - fiksefikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - - fiksefikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - - fikse
fikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - - fiksefikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - - fikse

fikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - - fikse

Alt i alt er vi meget fornøyd. Ser det er på tide å ta en vask av huset, ellers ser det helt fint ut. Nå er det jo "bare" 5 år siden, men så langt ser jeg ikke noe som tyder på at det ikke skal holde i 10 år til. Det er fremdeles høy glans, nokså identisk til det var da det var nymalt. Litt falming er det, men ikke noe jeg irriterer meg over. De siste bildene her er av nordveggen, som vi måtte vaske minst 1 gang i året før vi malte. Nå har vi som sagt ikke vasket siden det ble malt, og det er litt skitt i endene på vannskiene, ellers er det bare vanlig skitt på veggen. Vi har mye helikoptertrafikk til nordsjøen gående over huset, og det lager endel sotrender. På denne malingen ser jeg at rendene ikke sitter mer fast enn at en finger fjerner det, så en husvask vil nok fjerne alle spor etter sot.
Skal se om jeg finner igjen bildene fra før, under og etter at vi malte huset også. Det er kanskje vel så interessant å se på Smile
Signatur