8 556    9    0  

Asfalt på parkeringsplass + varmekabel, oppbygging?

 5 339     OSLO     0
heisan

skal etterhvert i sommer få lagt asfalt på parkeringsplassen vår, og visse steder skal jeg ha varmekabel, i gangsonene (ikke hele plassen)

ca slik ser det ut i dag:
http://www.byggebolig.no/hage-uterom-71/ordne-uteomrade-terasser-stottemurer/?action=dlattach;attach=86940

Duk og alt er på plass, skal bare litt mere masse oppå for og avrette/ jevne ut.

Skal mest sannsynlig bruke denne, kabel som ligger ferdig på et nett:
http://www.varmecomfort.no/arch/_img/9276290.pdf


uten at jeg har misforstått noe, men i all enkelhet, kan denne matten bare legges rett ut på grus-topplaget, også asfalten rett oppå der igjen?

Er det en "grei" løsning?  er det sånn det blir gjort rundtomkring, med asfalt + varme?


Takk for  evt tips!   #1
 678     Bergen     0
Har ingen erfaring med dette men har grublet litt.

For at varmen fra kablene skal gå oppover ville det være lurt å isolere under kablene.

For ikke å gjøre asfaltlaget over isolasjone for "lett" varmemessig vil det være bra om varmen fra grunnen kommer opp til asfalten for å redusere frossent rim etter kalde netter. Samme effekten som at  bilen som er "varmemessig lett" fryser til før bakken.

Jeg TROR da at det kunne være hensiktsmessig med nedstøpbar reflekterende isolasjon under asfalten som jeg ANTAR har gunstige egenskaper ved at den reflekterer varmestrålingen fra kablene oppover samtidig som den slipper noe varmeledning nedenfra oppover.

Et eksempel kan være denne:

http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs/annonse?finnkode=29015381&searchQuery=tynn%20isolasjon

Jeg prøvede vel å formulerer noe av det samme her

http://www.byggebolig.no/lavenergihus-passivhus/tanker-om-nattesenking-enok-og-noen-ideer/msg438872/#msg438872

Uten at det kom noen feedback på om dette med reflekterende isolajon er genialt eller galt..

Fint om du deler erfaringer når du kommer sålangt!
Hadde vært spennende å høre hvordan isolert og uisolert flate oppfører seg ved siden av hverandre?

For å sikre deg legger du isolasjon i halve bredden av gangveien og deler opp i to kurser. Da får vi fasit!
Signatur
   #2
 3 412     Akershus     0
Varme kan flyttes på tre måter: Konveksjon, stråling og ledning.  Jeg kan se at "reflekterende isolasjon" kan ha noe for seg når det gjelder stråling, men når du legger noe ned under asfalt, vil det ikke da bare være varmeledning som isolasjonen skal stoppe?  "Reflekterende" høres bra ut i markedsføring, men Low-E promoterer aluminiumslaget inni isolasjonen like mye som dampsperre...

Det er greit nok med Finn-annonser som markedsfører et nytt produkt "direkte fra USA!!!" med like gode isolasjonsegenskaper XPS med en bittelite brøkdel av tykkelsen, men hvis noe høres utrolig ut, kanskje man skal være litt forsiktig med å tro på riktig alt før man har sjekket litt... Det er vel en grunn til at denne "vidunder-isolasjonen" ikke øyeblikkelig har overtatt hele markedet...  Kanskje den ikke er like "reflekterende" som Finn-annonsen lover...  Det hadde vært greit med uavhengige tester og dokumentasjon. 

Ellers er jeg enig i at det høres ut som en grei ide å isolere under varmekablene i innkjørselen, spesielt hvis de skrus på ved behov og skrus av ellers.  Vi isolerer under varmekabler innendørs, så hvorfor ikke utendørs Smile
Signatur
   #3
 678     Bergen     0

Varme kan flyttes på tre måter: Konveksjon, stråling og ledning.  Jeg kan se at "reflekterende isolasjon" kan ha noe for seg når det gjelder stråling, men når du legger noe ned under asfalt, vil det ikke da bare være varmeledning som isolasjonen skal stoppe?  "Reflekterende" høres bra ut i markedsføring, men Low-E promoterer aluminiumslaget inni isolasjonen like mye som dampsperre...


Konveksjon utgår vel i dette tilfellet.
For varmeledning må vi vel tror at denne isolasjonen på 12 mm har begrenset isolasjonsverdi rett og slett fordi den er så tynn.

Dersom den nedstøpt klarer å stoppe stråling, noe det er kjent at polerte aluminiumsoverflater gjør, så vil dette virke selektivt iom at varmekabler har en kjernetemp på 50 C eller der omkring mens jordvarmen stråler på nær 0 C vinterstid.

Dette betinger at et nedstøpt aluminiumsoverflateprodukt faktisk klarer å stoppe stråling. Det må jo forbli en overflate uten direkte kontakt med varmeledende materialer samt beholde sin polerte kvalitet. Jeg aner ikke om dette er tilfelle.

Men det hadde vært spennende å prøvd?

Min bekymring med isolasjon som stopper all varmeledning er tidlig frost slik man ser på bruer etc på klare netter og at det derfor blir værre enn det ellers ville være når varmekablene ikke er i bruk.

Reflekterende isolasjon brukt riktig er funksjonell. Det ser man i elektronikk, rørisolasjon, varme komponenter i maskiner, vindusteknologi etc..
Signatur
   #4
 3 412     Akershus     0

Reflekterende isolasjon brukt riktig er funksjonell. Det ser man i elektronikk, rørisolasjon, varme komponenter i maskiner, vindusteknologi etc..


Enig.  Og min erfaring er at da ligger det reflekterende laget ytterst, slik at det faktisk kan reflektere.  Men i dette tilfellet ligger det "reflekterende" laget (som proteres som dampsperre) støpt inn i et annet isolerende materialet...

Jeg så på Finn-annonsen som du lenket til.  Hvis "slab shield" virkelig hadde isolert like effektivt med 12 mm tykkelse som styropor eller isopor med 100 mm tykkelse, hvorfor starter da ikke øyeblikkelig alle å bruke dette billige vidundermaterialet med alle de gode egenskapene som listes opp?  Hvorfor gidder noen å bruke isolasjon som tar 8 ganger så mye plass ved samme isolerende evne?  TS og jeg er enige om å være litt skeptiske på dette feltet :-)

Når man kommer med utrolige påstander er det uansett god skikk å dokumentere disse. 

Hvis personen hevder å levere til Statoil og ABB, hvorfor fokuserer han da så sterkt på Finn-annonser, etter 12 år med leveranser?  Det kan virke som om vedkommende ikke engang har en skikkelig web-side; linken "Vis hjemmeside" peker også på en Finn-side...  Telefonnummeret til firmaet er et mobilnummer, så noen gigantisk organisasjon er det neppe...  "Nordic Steel Ltd" er et snodig navn for et norsk firma som leverer isolasjon...

Ideen din om å legge isolasjon under den ene halvdelen av en innkjørsel, slik at man kan sammenligne effekten med og uten isolasjon, er god.  Kanskje bortsett fra for den som er prøvekanin - hvis ideen virker, vil det se teit ut hvis man ikke graver opp den ene halvparten etterpå, og hvis ideen IKKE virker har man brukt penger forgjeves...

Vedkommende skriver "VARMEKABLER UTE UTEN OMFATTENDE GRAVING?", og bildet viser utendørs varmekabler, med bildetekst "Varmekabler på SLAB SHIELD utendørs", så da er vel konseptet med isolering under utendørs varmekabler med dette materialet testet allerede...

Jeg tror jeg går og tar meg noen klyper salt.  :-) 

Signatur
   #5
 678     Bergen     0

Dette betinger at et nedstøpt aluminiumsoverflateprodukt faktisk klarer å stoppe stråling. Det må jo forbli en overflate uten direkte kontakt med varmeledende materialer samt beholde sin polerte kvalitet. Jeg aner ikke om dette er tilfelle.Enig.  Og min erfaring er at da ligger det reflekterende laget ytterst, slik at det faktisk kan reflektere.  Men i dette tilfellet ligger det "reflekterende" laget (som proteres som dampsperre) støpt inn i et annet isolerende materialet...


Det er vel her kjernen ligger...Hvorvidt de har klart og plassere et reflekterende lag inne i en matte. Det høres ikke enkelt ut, og har de ikke klart det selger de aluminiumsfolie som ikke har noen virkning.

Sender en mail fra Finn annonsen og henviser til diskusjonen her så ser vi om de svarer...
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 5 339     OSLO     0
så jeg er ikke heelt på ville tanker når det gjelder hvordan det burde gjøres?
eneste er at dere mener jeg burde legge noe form av isolasjon under kablene?
   #7
 3 412     Akershus     0
alt_er_mulig,

Ikke hør alt for mye på Reodor og meg i dette tilfellet.  Det ble kastet ut en ide, nærmest som en brainstorm, basert på litt amatørmessig markedsføring fra noe som etterhvert gir inntrykk av å være et enmannsprosjekt med udokumenterte, tvilsomme markedsføringsutsagn.  Vi bruker ord som "tror", "antar", "utrolig", "teit", "nei" og "ikke".  Jeg har ikke erfaring med utendørs varmekabler, og jeg føler meg ikke sikker på at Reodor har det heller. 

Noen sekunders googling avdekket følgende fra SINTEF: 
"Vi anbefaler normalt ikke varmeisolasjon ved legging av belegningsstein og utendørs varmekabler på underlag av løsmasser. Det har vi heller ikke anvist i Byggdetaljer 517.112 belegg på mindre veger og plasser. Det er to årsaker til dette:
- fare for telehiv og isdannelse rundt isolasjonen
- bruk av isolasjon har liten betydning for varmeeffekten til varmekablene. "

http://tjenester.byggforsk.no/default.aspx?funksjon=svartjenesten&stInnholdsID=5&innholdsID=189&sosID=143

En god plan er nok å finne en erfaren leverandør av utendørs varmekabler, og følge råd og anvisninger fra denne leverandøren.  Varmecomfort, som har produktet du linket til, har et tillitvekkende nettsted med relevante produkter, og er nok en veldig mye bedre kilde til informasjon enn Reodor og meg :-)

Signatur

   #8
 678     Bergen     0

alt_er_mulig,

Ikke hør alt for mye på Reodor og meg i dette tilfellet. 


Enig med KarstenBeate her!
Signatur
   #9
 1 806     Trondheim     0
Du må ikke bruke foreslått varmekabel.
Denne er kun godkjent for kaldasfalt.
Du må velge en varmekabel som er dimensjonert for asfalttypen du skal benytte.