Bruk litt tid på noen enkle serviceoppgaver før gressklipperen tas i bruk - så varer den lenger og klippingen går lettere. Illustrasjonsfoto: Pixabay 

Publisert av ByggeBolig

Gresset må snart klippes - er bensinklipperen klar?

Det er snart på tide å fyre opp gressklipperen og gi plenen den første vårstussen. Når du drar frem gressklipperen fra vinterlagring bør du samtidig gå over den og utføre noen enkle serviceoppgaver. Det er slettes ikke noe problem å gjøre selv.

Oljeskift

Første punkt på listen er å skifte olje. Oljen fra forrige sesong er sannsynligvis ganske skitten og full av forurensninger, så det er nødvendig å skifte den ut. Før du tapper ut den gamle oljen er det lurt å la motoren gå noen minutter. Da varmes oljen opp - noe som både gjør den lettere å tappe ut og som gjør at du får med mest mulig av forurensningene. Når du har gjort dette, tar du av tennplugghetten før du gjør videre jobbing - da er du sikker på at klipperen ikke kan starte i vanvare. Når du skal tappe ut oljen må klipperen legges på siden - som hovedregel skal luftfilter/forgassersiden vende OPP når du gjør dette. Vi anbefaler likevel å sjekke i manualen eller med forhandler for å være sikker.

Bilde av gammel gressklipperolje i avkappet brusflaske
Gammel olje er full av forurensninger og partikler og bør byttes ut for sesongen starter

Har bensinen overvintret på tanken kan det også være fornuftig å tappe den ut og fylle på ny. Bensin absorberer fuktighet (vann) fra omgivelsene når den står på tanken - dermed brenner den dårligere. 

Tennplugg og luftfilter

Neste punkt er å sjekke tennpluggen. En tennplugg full av sot og avleiringer vil føre til at klipperen er  vanskelig å starte. Da anbefales det å bytte pluggen, men om du vil kan du også prøve å pusse bort sot og avleiringer med litt sandpapir. I manualen til gressklipperen din finner du også nærmere opplysninger om anbefalt intervall for bytte av tennplugg. For å løsne tennpluggen må du ta av hetten som sitter på og skru den ut med egnet verktøy. En spesiell tennpluggpipe eller tennpluggnøkkel er ofte det beste, men det går med fastnøkkel eller skiftenøkkel også. Om tennpluggen ikke er ødelagt, men du likevel vil bytte den kan det være lurt å ta vare på den gamle slik at du har en bakhånd dersom noe skulle skje.

En annen ting som trenger ettersyn, er luftfilteret. Er filteret tett vil ikke motoren få tilstrekkelig luft under kjøring og vil dermed bli veldig varm. I noen tilfeller holder det å rense filteret, eksempelvis ved å blåse det rent med trykkluft. Noen filtre kan også vaskes i såpevann, men dersom du har et filter av papir vil det ikke fungere. Da er det bedre å bytte det.

Kniven må være skarp

Så til den delen som faktisk klipper gresset - kniven. Som for alle andre typer kniver, må den være skarp for å gjøre en god jobb. Det betyr at den må slipes minst én gang i året. For å slipe den må du ta den av - sliping av kniven mens den er montert på klipperen er ikke helt enkelt. Det kan lønne seg å sprute litt rustløser på bolten før du begynner å skru. Når du skal løsne bolten bør du bruke en plankebit som mothold på kniven (ellers vil den rotere når du drar til). På bildet under ville plankebiten vært lagt nede til høyre for kniven. Du bør også ha på hansker.

Bilde av undersiden av gressklipper
For å løsne kniven trenger du en passende pipe og skralle - gjerne med forlenger for å få tilstrekkelig moment.

Den enkleste måten å slipe kniven på, er å bruke en fin flatfil. Legg den an på slipefasen og slip med jevne drag fra deg - ikke frem og tilbake. Det er en stor fordel om kniven er fastspent til et bord eller i en tvinge når du gjør dette - da er det enklere å få et godt resultat. Sørg for å slipe like mye på begge sider av kniven og sørg for at den er i balanse. For å sjekke om kniven er i balanse kan du henge den på en spiker gjennom senterhullet og se om den henger rett. Vipper den ned på en av sidene må du slipe mer på den siden. En kniv som ikke er balansert kan gjøre store skader på gressklipperen fordi den ikke vil gå jevnt rundt. Kniven kan også slipes med bryne eller vinkelsliper med egnet skive. Er kniven bøyd eller har andre større skader, bør du bytte den ut med ny.

Når du tar av kniven kan det lønne seg å notere seg hvilken vei den var montert og sørge for at du monterer den på igjen på samme måte. Monterer du den feil er det ikke sikkert du får klippet noe som helst gress.