Ugress på uteområdene er ikke spesielt pent, men hva fungerer best for å fjerne det? Illustrasjonsfoto: Pixabay

Publisert av ByggeBolig

Hva er den beste måten å fjerne ugress på?

Det er full sommer og både gress og andre vekster spirer i fullt tempo. For mange boligeiere er ugress særdeles uønsket og mange bruker mye tid på å fjerne det. Hvilke metoder kan man egentlig bruke for å fjerne ugresset ut over å luke?

De kjente produktene

Svinger du innom det lokale hagesenteret finner du fort Roundup eller tilsvarende ugressmidler i hyllene. Disse finnes som gel, i flytende form for å spraye på og som konsentrat (krever autoriasjon for kjøp og bruk). Det er liten tvil om at slike produkter gjør nytten, men ulempen er at de koster forholdsvis mye. Det er ingen grunn til å være overrasket om du må betale mellom 200 - 300 kroner literen. I tillegg er det mange som er skeptiske til å bruke denne typen kjemi i hagen, til tross for at de i utgangspunktet ikke har negative effekter for miljøet eller mennesker.

Saltlake og kokende vann

Andre løsninger for å kvitte seg med ugresset, bortsett fra tid- og arbeidskrevende luking, er å strø salt på ugresset eller å blande en saltlake som sprøytes på. Brukere på Byggebolig rapporterer at en saltlake med 4 kg. grovsalt og 10 liter vann gir effektivt ugressmiddel.  Det fungerer etter sigende best etter at man har gått over ugresset med gressklipper. Etter å ha gått over med gressklipper kan du også helle på kokende vann for å ta kverken på ugresset. Både salt og kokende vann vil sannsynligvis ikke ha en veldig langvarig effekt. For mye bruk av salt kan i tillegg være hardt for jorda og plenen.

Svi det bort!

En annen løsning er å gå til anskaffelse av en gassbrenner/ugressbrenner. Med slikt verktøy er det ikke meningen å brenne bort ugresset som sådan, men gi det en intens varmebehandling slik at det dør. Erfaringer viser imidlertid at det er forholdsvis vanskelig å unngå at det tar fyr.  Det sier seg selv at dette potensielt kan være farlig. Dermed egner det seg naturlig nok ikke til å fjerne ugress i plenen, men mer på hellelagte områder osv.  En ulempe med slike brennere er også at det innebærer håndtering av svært brannfarlige gasser.

Hva med den rimeligste løsningen - eddik?

Det rimeligste ugressmiddelet er sannsynlgvis å sprøyte ugresset med en blanding av eddik og vann, nærmere bestemt én del 35 % eddik og to deler vann. Mange erfarer også at dette fungerer like bra eller bedre enn de dyre midlene man får i faghandelen - og det gir umiddelbare resultater. 

Bilde av løvetann behandlet med eddik for få timer siden
Her er ugresset sprøytet med eddik for kun få timer siden og det har allerede startet å visne. Foto: forumet til Byggebolig


På bildet under ser vi en annen plante som er sprøytet med eddik for et døgn siden.Bilde av løvetann sprøytet med eddik for et døgn siden

En halv liter eddik koster ikke mer enn 20 - 30 kroner og er dermed et meget potent ugressmiddel til en svært gunstig pris. Så skader det heller ikke at det ikke har negative konsekvenser for miljøet. Som for alle andre ugressmidler må du imidlertid passe på å ikke få det på prydplantene dine - for det skiller selvsagt ikke mellom ugress og andre vekster.

God sommer!