Skjult innfesting av terrassebord setter prikken over I'en på din nye terrasse. Foto er hentet fra Byggebolig.no

Publisert av ByggeBolig

Skjult innfesting av terrassebord - pent og enkelt

Våren og sommeren er høytid for bygging av terrasser og balkonger - og mange har fått opp øynene for skjult innfesting av terrassebord. Tenk deg en terrasse uten en eneste synlige skrue og uten masse små hull der treverket fliser opp? Det finnes flere løsninger for å få det til.

Det finnes flere produkter for skjult innfesting av terrassebord. Den mest kjente og brukte løsningen er nok Camo skrumal - et amerikansk produkt som har vært på det norske markedet noen år. Den siste tiden har også den nordiske produsenten Essve lansert et liknende produkt - HDS (Hidden Decking System). Begge produkter gjør det mulig å feste terrassebordene ved å skru skrått inn på kanten av bordet - dermed blir det ingen synlige skruer. Det fnnes også spesielle beslag som kan brukes til skjult innfesting - disse fungerer litt på samme måte som klipsene man kan bruke for skjult innfesting av panel. 

Fordeler med skjult innfesting

Skjult innfesting av terrassebord har både estetiske og praktiske fordeler. Skjult innfesting gir et strammere og mer stilrent utseende på terrassen - ingen synlige skruehull i det hele tatt. Om du har bygget terrasse eller likende vet du sannsynligvis også alt om hvor lett det er å ende opp med rader av skruer som ikke er rette, men bukter seg bortover terrassen. Det kan du unngå ved å markere skruenes plassering på hvert bord - men er mye enklere dersom du velger skjult innfesting. En annen fordel med skjult innfesting er at du ikke risikerer oppflising rundt skruehullene - og dermed får en terrasse som er mer behagelig å gå barbent på.

Hvordan fungerer det?

Både Camo skrumal og Essve HDS fungerer relativt likt. Prinsippet er at verktøyet griper rundt terrassebordet og at skruene skrus inn på skrått nedover fra den ene enden av verktøyet. For både Camo og HDS må man bruke spesielle skuer tilpasset verktøyet. HDS benytter seg også av spesialtilpassede bits til å skru med. Begge produktene leveres i ulike varianter tilpasset standard dimensjoner på terrassebord og det medfølger avstandsklosser som sikrer korrekt avstand mellom terrassebordene.

Bilde av Essve HDS og Camo skrumal, collage
Camo skrumal til venstre og Esvve HDS til høyre. Foto: Essve Norge AS/Byggebolig.no

Hva koster det?

I utgangspunktet må du regne med å betale pluss/minus 1000 kroner for både Essve HDS og Camo skrumal, men her kan det være verdt å følge med på byggevarekjedenes kampanjer. I tillegg må du ha skruer. Vi har ikke sjekket priser på skruer i forbindelse med denne artikkelen, men i utgangspunktet må man påregne en noe høyere pris på skruene til både Essve og Camo. Begge produkter kan kjøpes i en rekke byggevarehus over hele landet.

Sjekk andres erfaringer

Mange på Byggebolig har prøvd skjult innfesting - i vesentlig grad med Camo sin skrumal. I tråden Camo skrumal - erfaringer med denne? kan du lese mer om de gode erfaringene mange har med både produktet spesielt og skjult innfesting generelt. Essve HDS er foreløpig såpass nytt at det ikke er særlig erfaringer med produktet blant Byggebolig-brukerne. Kanskje du har prøvd - og ønsker å dele erfaringer med andre boligeiere?