Kanskje det er på tide å tenke nytt om hvordan et rekkverk kan bygges? Foto: NeDD/Byggebolig.no

Publisert av ByggeBolig

Trenger du inspirasjon til rekkverket på terrassen?

Et rekkverk er ikke et rekkeverk - i alle fall trenger det ikke utføres med stående bord slik mange har pleid å gjøre. La rekkverket bli kronen på verket på terrassen - for husk på at det er rekkverket som er mest synlig utenfra.

Basert på hva forbrukerne leser om på Byggebolig, ser det ut til at rekkverk med liggende lekter/spiler er det mest populære våren 2017. Et slikt rekkverk gir et ganske annet, og mye strammere uttrykk en den tradisjonelle løsningen med stående bord.

Bilde av grått rekkverk med liggend lekter
Et rekkverk med liggend lekter gir et stramt uttrykk. Foto: NeDD/Byggebolig.no


Bildet under er hentet fra samme prosjekt, men er tatt fra innsiden.

 

Bilde av mørkt rekkverk med liggende spiler, fra innsiden


Her er et bilde fra et annet prosjekt hvor bildet er tatt fra innsiden. Lektene/spilene på rekkverket under er i dimensjon 36x48 mm.  Avstand mellom stenderne/spikerslaget bør ikke overstige 120 cm. fra senter til senter.

Bilde av ubehandlet rekkverk med liggend lekter

 Det er også fullt mulig å kombinere liggende og stående i ett og samme rekkverk, selv om det krever en viss høyde på rekkverket for at uttrykket skal komme til sin fulle rett. Bildet viser også at det blir meget pent og ryddig om man velger å kle igjen stendere/spikerslag på innsiden av rekkverket

Bilde av rekkeverk med kombinasjon av liggende og stående spiler

Den samme kombinasjonen av liggende og stående kan med fordel også brukes i en eventuell trapp:

Bilde av trapp med rekkverk med kombinasjon av liggende og stående lekter
Ved å fortsette rekkverk i samme stil nedover trappen får man en flott helhet. Foto fra Byggebolig.no


Skulle du likevel ønske å bygge rekkverk med stående spiler, kan du vurdere en litt utradisjonell og kraftig variant som på bildet under.  Her er stolpene laget av 2 stk.  48*98 skrudd sammen, med avstand på 1,1 m. 48*48 er brukt som spikerslag oppe og nede og spiler av 48*98 med 45 graders vinkel avskåret i hver ende.

Bilde av kraftig rekkverk med stående spiler
Et rekkverk med stående spiler av kraftige materialer gir et flott uttrykk. Foto fra Byggebolig.no

Bygg et sikkert rekkverk

Uansett om du skal bygge rekkverk med liggende eller stående lekter/spiler, men særlig ved liggende lekter, er det viktig å passe på at rekkverket er sikret mot at barn setter seg fast eller klatrer i det. Byggteknisk forskrift fastslår at "åpninger i rekkverk skal inntil en høyde på 0,75 m være maksimum 0,10 m. Horisontal avstand mellom bygningsdel og utenpåliggende rekkverk skal være maksimum 0,05 m" I henhold til forskriften skal også rekkverket være minst 1 meter der nivåforskjellen er under 10 meter. Er nivåforskjellen mer enn 10 meter, må rekkverket være minst 1,2 meter.

Vi anbefaler også å sjekke med kommunen om terrasseprosjektet utløser søknadsplikt.