10,339    6    0  

Avtrekk fra steikeovn?

 620     Hordaland     0
Fram til nå har jeg vært vant med at steikeovnen er plassert under platetoppen, noe som gjør at kjøkkenventilatoren også drar ut matlukt og damp fra ovnen ganske effektivt. Planlegger nå nytt kjøkken med ovn i høyskap, ca 2 meter fra platetopp og ventilator. Er litt skeptisk til plassering i høyskap fordi ventilatoren ikke vil dra unna fra ovnen like godt da. Har tenkt litt på muligheter  for et ekstra avtrekk i tak rett over ovnen:

Alt. 1: Avtrekkspunkt tilknyttet sentralt avtrekk. Da vil dette suge ut litt luft hele tiden, med mindre du har en ventil med snortrekk som henger ned fra taket.

Alt. 2: Finnes det kjøkkenventilatorer som har mulighet for tilknytning av et ekstra avtrekkspunkt? Kan i så fall gå i taket med rør bort til høyskap/ovn uten å krysse bjelker. Dette ville antakelig vært den beste løsningen. Gir også mye kortere rørføring enn tilkopling til sentralt avtrekk.

Alt. 3: Alt dette er bare tull og tøys som jeg bør glemme med en gang, fordi moderne steikeovner er potte tette og slipper ikke ut matlukt/damp i det hele tatt.

Hva tror dere?

hro
   #2
 1,574     Trondheim     0
Et litt flåsete svar; avtrekksbehovet avhenger av HMS tiltak påkrevd ved bruk av ovnen. Brukes den til avanserte kjemiske varmebehandlinger, må du ha eget avtrekk.

For folk flest, er det tilstrekkelig med avtrekk gjennom rommets ventilasjon. Husk at kjøkkenviftas avtrekk ikke er for å ta stekeos fra ovn, men fra hva som foregår i steikepanner/kaseroller. Herunder stekeos og fett.

Prinsippet er at ovn i seg selv er en lukket enhet, og damp/os som kommer ved naturlig bruk er i så lite omfang at det har liten betydning (så fremt produsert vare ikke har karakteristikker som krever utlufting - men da er man utenfor tiltenkt bruk).
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 620     Hordaland     0
Sant nok. Mange bruker jo også steikeovnen veldig lite, har den mest til pynt og spiser Fjordland de fleste dagene...LOL

Jeg tenker litt på langtidssteiking på lav temperatur, at man kanskje setter noe i ovnen allerede om morgenen. Hvis det f.eks. er et lammelår så har man gjerne noe hvitløk med i bildet, og da er min erfaring at det blir en del lukt i hele huset hvis ikke ventilatoren står på. Men nå kan det jo hende at nye ovner er tettere enn den jeg har nå...

At kjøkkenvifta ikke er beregnet for å ta os fra steikeovnen har du muligens rett i, men den fungerer nå uansett ypperlig til det så lenge du har ovnen plassert på "gammeldags" måte under platetoppen...
   #4
 1,323     Østlandet     0
Jeg lurte faktisk på akkkurat det samme i fjor sommer når vi skulle sette inn nytt kjøkken. Men både frua og kjøkkenkonsulenten så bare rart på meg  ;)
Så vi endte opp med stekeovn i høyskap snaut et par meter fra koketopp og ventilator.
Frua i huset er veldig glad i å lage mat så dette står ikke bare til utstilling.
Foreløpig har jeg ikke merket noe til "problemet", så antagelig er det ganske enkelt ikke noe problem.
Riktignok har vi balansert ventilasjon med avtrekk på kjøkkenet, så noe os fra kjøkkenet får vi uansett ikke ut i resten av huset.
   #5
 5,569     0
Det er jo ikke en dum tanke. Alle nye ovner er jo tette og slipper jo ikke ut noe under steking, men man må jo åpne døren på et eller annet (eller flere) tidspunkt. Jeg har opplevd et par ganger (les: relativt ofte...) at det utvikles røyk i stekeovnen. Fløtegratinerte poteter koker over, hvitløksbaguetter drypper smør, osv. Her i huset står stekeovnen i motsatt ende av kjøkkenet enn koketoppen (og avtrekket), og til alt overmål er det montert en røykdetektor i taket like over stekeovnen.
   #6
 1,883     Sandefjord     0
For å hindre matlukt ved feks langtidssteking, så vil jo kjøkkenviften kunne skape et undertrykk i kjøkkenet og dermed forhindre at matlukt sprer seg til hele huset. Det fordrer at man lukker dører og vinduer og hjelper til med å skape en fornuftig luftstrøm.

Vi har stekeovn i høyskap og savner ikke noe eget avtrekk til stekeovnen. Kjøkkenviften, som er litt unna stekeovnen, sørger for undertrykk og fjerner matlukt.

Hvordan dette blir i et hus med balansert ventilasjonsanlegg vet jeg ikke. På profesjonelle kjøkken er det vanlig med undertrykk på kjøkkenet for å forhindre spredning av matlukt til spisesal.