36    0    0  

Bygge om garasje til del av bolig - valg av løsning

 1     0
Hei,
 
Vi har nettopp flyttet inn i hus (bodde tidligere i moderne blokkleilighet) og da blir jo dette forumet og flere av problemstillingene plutselig enda mer relevante enn før. Må si at jeg imponert over kompetansenivået her inne på dette forumet.
 
Boligen er bygget i 1962 av en som drev med lastebil-trasnport. Vedkommende ville ha lastebilene sine stående hjemme og bygget derfor en lastebilgarasje som en integrert del av huset (sokkeletasje). Husets boareal ligger oppå lastebilgarasje. Garasjen er 3meter høy innvendig og er bygget i betong (betong i vegger, gulv og tak). Lastebilgarasjen har også et innvendig betongskille som skiller den i 3stk deler –2stk parkeringsrom og et vaskerom/bi-inngang bakerst som har trapp opp til hovedetasje.
Betongveggene til lastebilgarasjen (ytter- og innervegger) er 19.5cm tykke. Betongskille mellom garasje og hovedetasje antar jeg er ca. 19.5cm. Tykkelse på betonggulv er ukjent men det er i vertfall designet til å ha lastebiler stående.
Ønsket vårt å bygge om integrert lastebilgarasje om til boareal. I dette tenker vi å bruke trappeadkomst til biinngang som forbindelse ned til innredet sokkeletasje.
er ny innkjørsel med carport/garasje ved siden av huset.
 
Deler av gulvet i garasjen ligger på bakkeplan og noen deler av gulvet ligger på det meste 32cm under terreng (litt skråtomt). Drenering er ikke gjort etter byggeår, er usikker på hvordan drenering fra 1962 er utført men jeg ser at takrennene i plast går ned noe som som går ned i gresset.
 
Generelt sett er kommentarene fra tilstandsrapport og besøkende at garasjen både ser og lukter bra. Men det er ørlite tegn til saltutslag helt nederst langs noen av veggene og at det på kraftige nedbørsdager er noen små dråper med vann som kommer inn (i vertfall i en sprekk jeg har identifisert i veggen). Vi bor i Stavanger hvor det er litt mildere klima enn enkelte andre steder.
 
Spørsmål:
Hvordan bør en gå frem for å innrede sokkeletasje og samtidig sikre et godt inneklima og uten fuktproblemer.
[ol]
 • Bør vi drenere? Antar ja her. 

 • Bør vi isolere på utsiden? Ser alle på dette forumet peker på dette. Men hva gjør en da med trappen som er faststøpt til vegg? Hvor tykt bør en isolere på utsiden? Hvordan er holdbarheten til murpuss utpå isolasjon? Er redd for flassing etc… Trekledning på huset stikker per dags dato 7cm lenger ut enn betongmuren, det kan bli seende rart ut dersom yttervegger til sokkeletasjen blir stikkende langt utforbi.

 • Hvilke materialvalg bør en velge innvendig? Hadde forøverig håpt på parkett eller laminat med gulvvarme og gibsvegger.

 • Er det behov for ventilasjonssystem eller varmepumpe? Det eksisterer ikke per dags dato i boligen ellers.

 • [/ol]
   
  Vi tenker å få inn fagfolk her, men tenkte jeg skulle få litt innspill her slik at jeg lettere kan gjøre meg opp min egen mening på hvordan jeg tror at vi ønsker det. Jeg fikk besøk av en tømmermann som mente at kun innvendig isolasjon skulle gå helt fint (men drenere og isolere på utside under terreng). Jeg ser for meg av vi isolerer og hever gulvet og da vil antall cm under terreng bli kraftig redusert (halvert?). Tar gjerne innspill på hvilken løsning dere ville valgt.
  Bygge om garasje til del av bolig - valg av løsning - 383_205399587.jpg - tvilsomBygge om garasje til del av bolig - valg av løsning - 383_261015633.jpg - tvilsomBygge om garasje til del av bolig - valg av løsning - 383_1241133909.jpg - tvilsomBygge om garasje til del av bolig - valg av løsning - 383_1855287154 plan.jpg - tvilsomBygge om garasje til del av bolig - valg av løsning - IMG_3015.jpeg - tvilsomBygge om garasje til del av bolig - valg av løsning - IMG_3104.JPEG - tvilsomBygge om garasje til del av bolig - valg av løsning - IMG_3105.JPEG - tvilsomBygge om garasje til del av bolig - valg av løsning - IMG_3106.JPEG - tvilsomBygge om garasje til del av bolig - valg av løsning - IMG_3107.JPEG - tvilsom