11 405    8    1  

Hvordan utføres tett dampsperre mellom elboks og rør?

 47     0
Jeg har yttervegger hvor stenderene er av type 1,5" x 8". Det legges inn 20 cm isolasjon. Deretter dampsperre og veggpanel/gips/spon av ønsket type.

Utfordringen er å få på plass den elektriske installasjonen (svakstrøm + lavspenning) som skal på plass i yttervegg, med bryting av dampsperra. Jeg ønsker ikke å lekte ut ytterliger pga tap av gulvareal, som er lite nok som det er.

Så vidt jeg har lest meg til benyttes minst 2 metoder for gjennomføring og tetting av boks mot dampsperre.
1. skjære hull i plasten. litt mindre enn selve boksen og strekke den over, slik at det blir press og tett. Noen teiper i tillegg rundt med dampsperretape.
2. Benytte mansjett. Feks Glava elboksmansjett.

Men det hjelper ikke å kun å tette boksen mot dampsperra. Det er i tillegg rør som går inn i boksen, som ikke vil være tette uten tiltak. Hvordan dette normalt gjøres, har det vært vanskeligere å finne informasjon om. Her kan tiltakene variere etter hva slags type elboks man bruker. På den hvite fra Elko (Flexi 16) kan man bruke tape rundt inntaket. Eventuelt også krympestrømpe (hvis boksen tåler oppvarmingen ved krymping). Man kan også ha en egnet fugemasse i overgangen rør og boks.
Men på den røde (Flexi 20), er det trangere om plassen og vanskeligere å komme til med både tape/krympestrømpe og 3 overganger som må tettes hvis bruk av fugemasse.

I tillegg kommer tetting av de eventuelle ubrukte inngangene, som kun er dekket av en utett propp.

Men hva gjøres normalt? Noen snekkere/elektrikere som kan gi "fasiten"?
Et bilde av Elko-bokser vedlagt for å illustrere.
Hvordan utføres tett dampsperre mellom elboks og rør? - Elko_bokser.jpg - sticker

   #1
 1 570     Sunnmøre     0
Det normale før vi begynte å trekke inn dampsperra var som punkt1, skjære eit litt mindre hol ein boksa og tre over, det var i henhold til byggforsk.
Signatur
   #2
 61     Øydegard     1
Tror ikke noen gjør noe tiltak utom å tre dampsperre rundt boksen. Er resten av huset bygget etter forskrift skaldet mye til for at ikke huset passerer kravene for lufttetthet. Ingen hus er 100% tette
   #3
 1 333     Bergen     0
Det er et lite tankekors at tiden har stått stille siden slike bokser kom. I dag er alternativet å lekte ut 36-48 mm for føring av elektrisk m.m. og legge fuktsperren bak dette.

Byggebransjen kan ikke skryte på seg mye innovasjon når en slik enkel problemstilling som dette ikke har kommet nærmere noen som helst løsning på 40-50 år. Husker fx at tidlig på 80-tallet så hørte vi om målinger som viste at 10-15 % av ventilasjon i et bolighus foregikk gjennom elektriske punkter.
Signatur
   #4
 3 955     0
Eneste fornuftige måten å gjøre dette på, er å ha 6" stendere med 2" påforing. Da smeller du plasten på mellom stav og påforing - og vips får du tett sjikt bak all elektroinstallasjon.... To late for deg, men her har du fasiten på hvordan du burde gjøre det Wink
  (trådstarter)
   #5
 47     0
Børge: Det var slik du sier det var tegnet og planlagt, 6" + 2". Underveis i byggingen fant byggefirmaet ut at med det valgte helstøpte etasjeskillet, hvorav de ytterste 10 cm er isolasjon/isopor, ville det bli kun 5 cm overlapp mellom støp og stender ved bruk av 6". De valgte derfor (uten å informere/involvere meg) at de hadde endret til 8" stendere, for å få ihvertfall 10 cm direkte overlapp og bedre bæring av etasjen over.

Da dette var gjort har man da valget, fore ut ytterligere 2", eller legge det elektriske i yttervegg på andre siden av dampsperra. Dette er snakk om hybelleilighet over garasje, hvor rom og innredning er nokså nøye tilpasset tilgjengelig areal for å få mest mulig ut av begrenset plass. Det er allerede utfordringer rundt nedstøpte vann- og avløpsrør som ikke kommer opp midt i veggene, slik at enkelte innvendige delevegger må flyttes noe. Utforinger i yttervegg vil ytterligere redusere romstørrelser og påvirke den planlagte innredningen.
   #6
 6 690     Akershus     0
Jeg mener å ha lest soPp skrive at boksene i seg selv er tette nok, ergo ingen fare for at fuktig luft siver ut via stikk eller liknende. Har ikke klart å finne tilbake til innlegget.

Om det stemmer skulle det holde at dampsperra er tett rundt ringen.

Arrestér meg gjerne om jeg tar feil eller har misforstått.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 47     0
Da har jeg sendt spørsmålet til Elko, men har foreløpig ikke fått noe svar.
I mellomtiden har jeg forsket litt selv og kommet til at stusene ut av boksene er litt kon. De blir smalere lenger inn enn ytterst. Dette hjelper betraktelig på tettheten.

Flexi 16 (hvite Elko-bokser) vil bli nær 100% tett hvis trekkerøret bunner i stoppkanten. Røret må helt inn til stoppkanten, da hullet ikke er sirkulært etter mothaken. Det er en slags "renne" etter mothaken.

For Flexi 20 (røde Elko-bokser) får man tilsvarende tetthet som med Flexi 16 hvis man bruker 20 mm rør. Med 16mm vil det antageligvis bli noe dårligere tetting pga overgangen mellom 16 mm og 20 mm ikke vil tette 100%.

Foreløpig konklusjon er at, ja de er rimelig tette så fremt man dytter trekkerøret HELT inn til stoppkanten og unngår 16 mm rør på Flexi 20.

Trykktesten gjenstår...

   #8
 693     0
har aldri montert noen ekstra tetting rundt rørstussene.  men har opplevd endel plasser der det trekker godt i boksene/ ut fra stikken.  men om dette er isolerte hus vet jeg faktisk ikke, har sett det på eksisterende anlegg bare.

er rørene helt tette da?  trur ikke ekstra tetting har noe for seg jeg men.

alternativt kan du jo lekte ut 36mm og montere de hvite elko-boksene.  ps. det er trangt med dimmer, termostat etc i en slik boks.