ANNONSØRINNHOLD

Det går fint an å montere ovn og pipe selv, men det er en del ting du skal være klar over. Foto: Seljord Varmeservice

Publisert av ByggeBolig

Ny ovn eller pipe? Da er en del ting du bør være klar over

Fyring med ved, både for kos og nytte, har lange tradisjoner i Norge og slik kommer det til å være i lang tid fremover selv om nye teknologier for oppvarming kommer på markedet. Svært mange av norske boliger har et ildsted, og det er krav til at alle nye småhus som bygges skal ha pipe. Skal du ha ny ovn eller pipe er det en del ting du bør være klar over.

Pipen er den viktigste bestanddelen for å få røyken ut av huset, samt at den er med på å sikre god forbrenning i ovnen din. Men en pipe er ikke bare en pipe og det er flere ting å ta hensyn til både ved montering og vedlikehold. Mange installerer ny, rentbrennende ovn eller peis og regner med at alt skal være i tipp topp stand. Likevel opplever de utfordringer med dårlig forbrenning, røyklukt i huset osv. Da kan det være pipen som er problemet.

Hos Seljord Varmeservice, som brenner for moderne og gode varmeløsninger til hus og hytte, har de lang erfaring og god kunnskap om ildsteder og piper. Ifølge «peisguru» Tarjei Skræi hos seljordvarme.no må en bestandig vurdere ildsted sammen med pipen, når en planlegger, uavhengig av om en skal installere begge deler. Nyere ovner krever oppdaterte spesifikasjoner på pipen, noe som gjør at eldre piper med stor åpning ofte faller utenfor.

- Det hjelper faktisk ikke å ha verdens beste ovn dersom pipa ikke fungerer tilfredsstillende, slår han fast.

Bilde av Tarjei Skræi i Seljord Varmeservice
Tarjei Skræi driver Seljord Varmeservice og er ekspert på ovner, peiser og piper

 

Problematiske gamle piper

I boliger med eldre piper kan det for eksempel ha oppstått lekkasjer og utettheter. Det skjer typisk ved feieluker, fuger, skjøter og røykrørsinnføringer Har det blitt brukt oljefyr, har som regel det også tæ-ret på fugene. Når det siver luft inn i pipen vil ikke pipen fungere optimalt. Har du en gammel tegl-steinspipe er det typisk at innsiden er ujevn på grunn av slitte fuger og generell slitasje. Det gir mer motstand til luftstrømmen i pipa og derfor mindre trekk. Typisk for denne typer piper er også at de er uisolerte. Dermed bruker pipa lenger tid på å bli varm og røykgassen får større problemer med å stige oppover og skape trekk. I tillegg vil ofte montering av en ny, rentbrennende ovn i en gammel teglsteinspipe innebære at pipen er overdimensjonert for valgt ovn eller peis. Det påvirker også trekken i pipa.

- Har du slike problemer med pipen kan det være nødvendig å rehabilitere, eller i verste fall bytte den ut med eksempelvis en stålpipe, ifølge Skræi.

Viktige momenter å tenke på ved ny stålpipe

Skal du ha ny pipe er det mye å velge blant. Hvilken pipe du skal kjøpe, avhenger blant annet av valgt ovn eller peis, ønsket utseende, boligens konstruksjon og type tak, samt avstander til brennbart materiale der pipen skal monteres.

-Det første du må tenke på når du skal velge stålpipe, er om pipen skal gå utvendig på vegg, opp gjennom takstol/rett innertak eller gjennom åpen himling da dette påvirker hva slags tilbehør du trenger for å gjøre monteringen, understreker Tarjei og fortsetter.

- I de fleste tilfeller bruker en samme diameter som utgangen på ildstedet, men en bruker ofte overgang eksempelvis fra Ø125 til Ø150, og samme fra Ø175 til Ø200

-Deretter må du se hvor nærme brennbart materiale pipen skal stå. Har du en brannvegg eller 30 cm. avstand til brennbart materiale kan du bruke et uisolert rør ut fra ovnen/peisen. Har du en ovn som kan plasseres nærmere brennbart materiale enn 15 cm. og ikke har brannvegg, må du bruke en helisolert pipe, forklarer han.

Før du velger sistnevnte løsning er det imidlertid viktig å sjekke at ovnen er tilpasset helisolert pipe.

Flytt peiskosen ut

Mange ønsker seg en uteplass med muligheten for å nyte lange sommerkvelder foran varmen fra et bål. Og grilling over ordentlige glør gir en helt annen stemning enn å tenne blusset på en gassgrill. Det finnes flere løsninger for å lage drømmeplassen ute.

I det ganske land finnes det mange oljefat som er kappet i to og utstyrt med en grillrist. Det fungerer jo, men kan ikke sies å være den mest elegante eller smakfulle detaljen i hagen. Ved å undersøke markedet finner du fort at det er mange ovner og griller som er langt mer elegante. Hos Seljord Varmeservice har de god kunnskap om hvilke løsninger som finnes.

-Den siste nyheten på markedet for utepeiser, er en flyttbar utepeis og grill i ett. Disse peisene produsere i rustfritt stål og har et tidløst og klassisk design, ifølge Tarjei Skræi hos Seljord Varmeservice.

Bilde av Firestar utepeis på terrasse med sofa og stoler
En Firestar utepeis tar seg godt ut på terrassen og kan brukes til både hygge og nytte. Foto: seljordvarme.no


Har du tak over terrassen der du skal ha utepeisen, kan peisene stå fastmontert og kobles til pipe, men ettersom pipen er teleskopisk og peisen har hjul kan den enkelt flyttes til et annet sted i hagen om det skulle være behov for det. Det er også mulig å få tilbehør til matlaging, eksempelvis grillrister, gryter og panner. Ønsker du en vedfyrt pizzaovn i rustfritt stål, kan den monteres på samme måte.

- Det finnes også enklere og litt rimeligere løsninger, blant annet en utepeis fra Heta som er formet som en tipi. Den er både praktisk som terrassevarmer, grill og ildsted, samt at den er litt av en hagekunst, sier Skræi.

Pipepakker til alle formål

Hos Seljord Varmeservice har de bygget opp et stort sortiment av ovner, peiser og tilbehør og kan blant annet tilby over 70 ulike pipepakker til alle typer boliger og ovner. Dermed kan det fort bli vanskelig å orientere seg i utvalget, og nettopp derfor har de laget en egen pipeguide.

- I pipeguiden fyller du inn informasjon om din bolig og får anbefalte produkter i retur. På den måten blir det enkelt å velge pipen som passer til ditt behov, sier Skræi.

For at pipen skal passe best mulig inn i din bolig, kan pipepakkene leveres i sort, grå og blank finish. Det er også mulig å få pipen pulverlakkert i andre farger om det er du vil det. Ønsker du et enda mer eksklusivt og annerledes uttrykk, finnes også isolerte pipepakker i kobber.

Montering av pipe og ovn

I Norge stilles det ingen formelle krav til den som skal montere et ildsted eller en pipe. Det betyr at du kan gjøre jobben selv, men det er viktig å huske på at jobben må gjøres korrekt for å ivareta alle sikkerhetskrav forbundet med et ildsted. Det innebærer blant annet at du må følge monteringsanvising-er til punkt og prikke, at pipen må være dimensjonert til ildstedet og at du må bruke produkter som har CE merking, EN godkjenning og med noen unntak Norsk utslippstest NS 3059. Det er ikke nødvendig med søknad for å montere ildsted, men du må sende melding til kommunen eller brann-/feiervesen når du er ferdig.

- Skal du imidlertid oppføre ny eller gjøre endringer på en eksisterende pipe/skorstein, må du erklære ansvarsrett ovenfor ansvarlige myndigheter. Dette fordi slikt arbeid faller inn under plan- og bygningslovens bestemmelser om oppføring, endring eller reparasjon av bygningstekniske installasjoner, forteller Tarjei i seljordvarme.no.

Selv om du har anledning til å gjøre jobben selv, er det ikke gitt at du bør gjøre det. For å være sikker på at alle sikkerhetsmessige hensyn ivaretas, er det lurt å sette jobben bort til proffer.

- Våre montører er blant annet sertifisert gjennom kurs og opplæring fra bransjeforeningen Norsk Varme- og Brannvernforening og har i tillegg mange års erfaring med mur- og betongarbeid. Dermed kan vi påta oss alle oppdrag knyttet til ovn/peis og pipe, forteller Skræi.

Landsdekkende monteringsskole

Seljord Varmeservice er også i gang med å etablere en monteringsskole for montører over hele landet. Da kan du kjøpe produktene på nett og få lokale aktører til å bistå med monteringen. De har allerede hatt 2 kurs, i samarbeid med Norsk brannvernforening, og har over 20 firma/samarbeidspartnere over hele landet som kan montere i sitt geografiske område.

Skal du kjøpe nye peis, ovn eller pipe eller du har spørsmål angående disse tingene, tar du enkelt kontakt med Seljord Varmeservice på nettsidene deres.