8 018    17    0  

Einsteinn: Innspill på hustype og løsninger til skråtomt

 122     Bergen     0
Vi er en famile på 5 som ønsker nytt hus. Er en skråtomt til salgs for tiden, den er stor og flott(1600m2). I høydemeter er den 175 ved avkjørsel fra veien, neste nivå er 173-171 meter. Lengre ute og nede er det 163 m. tomten er 27 meter bred ved veien og sprer seg ut til 44 bred 7 meter ute fra veien.

Trenger litt impulser til utnyttelse.

Drømmehuset er beregnet for flat tomt, da må en bygge opp en høy mur i framkant og sprenge seg ned i bakkant. Høres dyrt ut. Vi ønsker en hageflekk foran huset.
Bak huset tenker entrepetøren at vi kan lage vei og parkeringsareal i en halv "S" form. Inngangsdør bak.

Dersom huset blir tegnet om til skråtomt, der en går inn i andre etg og en tar 1 etg en etg ned, sparer en på mur fremme samtidig som baksiden blir det samme opparbeidingen. Er dette bedre løsning? Hvor mye mur trenger en da i 1.etg? Holder det i bakkant og 1 meter frem?

Håper noen kan gi meg litt impulser på hva som koster penger og hva er best.

sender tegninger dersom behov.

   #1
 5 157     0
Hei!

Regner med det er fjell, og ikke løsmasser, som definerer disse høydekotene...? Eller kan du grave (og ikke sprenge) og løse noe den veien?

Jeg er oppvokst på "bygda" på Vestlandet, her har man perfeksjonert konseptet "skrå tomt" siden det knapt nok finnes en eneste gård på flat tomt. Det bøndene har gjort i alle år, er å bygge opp skrå områder i avsatser. Steinen ble hentet fra selve tomten. Mye arbeid, men så står man igjen med en tomt uten stein - og en rekke avsatser. Jeg kan tenke meg at en slik hage kan være kjempefin. Kanskje ikke egnet til fotballbane, men estetisk vakker med flere nivåer.

Det løser jo ikke problemet med huset, selvsagt, men som du sier så kan det vel tegnes om til skrå tomt uten at det behøves for høy mur i forkant (som ikke er spesielt fint)?
  (trådstarter)
   #3
 122     Bergen     0
Tusen takk for svar.

Tomten består av fjell med litt vekst på toppen. Endel trær og busker. Ønsket er å få et platå som huset kan stå på med fylling inn mot muren i bakvegg i kjelleretg(som jeg kalte 1.etg i forrige innlegg) Ut fra denne etg kommer hagen foran.

Etg over blir da 1.etg(som jeg kalte 2.etg) med inngang fra veien som kommer inn bak huset.

Vårt ønske er 2 hele etg for å utnytte plassen best.

Har sett på tipset fra FLOW, gode tips der.

Men hovedspørsmålet mitt er:

Går det an at en bruker endel fjell for å fylle opp i bakkant av kjelleren slik at en slipper mye sprenging. Eller må en sprenge seg mye ned får så å fylle på med løsmasser alle steder. Jeg tenker der innkjørselen og vei/parkering/gangvei (merket rødt)

Legger ved et kart som forsøker å forklare hva jeg tenker ovenfra.

ps, unnskyld for dårlige forklaringer, er førstereisegutt når det gjelder bygging av nytt hus.
gode og billige løsninger til SKRÅtomt - grovskisse over tomt.jpg - Einstein
   #4
 1 943     0
Eg er faktisk ikkje sikker på om eg forstår heilt kva du meiner, men du kan ta ein kikk på min blog for å sjå eit planlagt hus for skråtomt. Eg syns dette er det heilt ideelle. Kunne aldri tenke meg flat tomt. Inngang i toppetasjen med alle viktige rom her (slepp å gå opp ein etasje for å komme til kjøkkenet). Underetasje med soverom og utgang til hage.

Vi sprenger litt ned for å lage undertasjen, men ikkje så mykje. Massen frå sprenginga antar eg blir lagt på baksida, der inngang og garage er, samt tilkomst til tomta. Meir masse blir nok dytta framover for å bygge ut eit flatt nivå like i front av huset. Vidare blir hagen på to nivå; ein mindre flate like utanfor soverom og tv-stove nede, og ein lågare nivå nederst på tomta med plass til bær og buskar, frukttre og kanskje ei sittegruppe i sola.

Kunne aldri tenke meg flat plen, men det er nå min personlige smak.
  (trådstarter)
   #5
 122     Bergen     0
Hei igjen.

Ikke så lett å få frem det jeg mener, bra dere har tålmodighet med meg.

Jeg ser helt klart det en tjener med hus for skråtomt med alt på en etg.

Hovedspørsmålet mitt er fremdeles om jeg tjener på å bygge hus tilpasset skråtomt på denne tomten, kontra mer grunnarbeid???? dersom jeg skal lage platå til et hus tilpasset flattomt med inngang i 1 etg.

Siste redigering: 8. juni 2010 09:33:55 av Einstein
   #6
 1 943     0
Eg trur ikkje eg har svaret, enten eg forstår deg riktig eller ei - berekning av kostander når det gjeld sprengning kontra ikkje sprengning har eg ikkje peil på :)

Men forstår eg det riktig at det her er snakk om ein av to:

a) Sprenge ned for full undertasje med front i det fri, for å få eit hus tilpassa skrå tomt
b) Sprenge/fylle ut ut for å få ei stor flate (med støttemur i front), for å få plass til eit hus for flat tomt (utan kjellar).

(den siste er i alle fallt eit langt større inngrep i landskapet, og estetisk langt meir uheldig, men det pleier ikkje bety så mykje for folk dessverre. Eg nevner det nå berre Smile )

GFE
   #7
 112     0
Hei,

Nå er det omtalt i tråden allerede og jeg er enig i de som sier at du må la tomten bestemme hus type og ikke omvent. Det blir skjelden velykket å prøve å tilpasse et hus som er beregnet for en flat tomt på en skrå tomt.
Fordel med en skrå tomt er jo at man i de aller fleste tilfeller lager huset slik at man nesten uten "trapper" går rett inn i hovedetasje.
I underetasje bak der det blir mest sprenging og ikke vinduer beregner man boder, det må man jo ha så dette er en god plassering for dette.
Selv så ville jeg nesten tatt kontakt med en som kan tegne og så får du nok til "drømmehuset", regner med at tomten du refererer til er "privat" slik at du kan velge slik du vil, og med den størrelsen på tomten så kan man vel nesten bygge hva man vil uten at det er en stor utnyttelsegrad på tomten.
Før man kjøper tomten så sjekk gjerne reguleringen også for dette området, dette er viktig å vite, det er mange som tror man nesten kan bygge hva man vil som blir overasket senere når de har lest reguleringen.

Uansett det viktigeste for et fint resulutat er at tomten bestemmer hvilken hus som passer og ikke et hus du har sett i en katalog eller lignende før du har kjøpt tomten.

mvh

  (trådstarter)
   #8
 122     Bergen     0
Da er jeg forstått, er som du Kjersti skriver de to mulighetene som jeg ser.

Jeg tror alt A er det mest rimelige og blir som du beskriver mer tilpasset naturen.

Tusen takk for godt svar.
  (trådstarter)
   #9
 122     Bergen     0
Hei GFE

Er helt enig med deg i alt du skriver, vi har bare sett en enebolig tilsalgs i Bergen der de har laget vei nedover og trapp ned før de kommer til et platå der en har plassert 2 etg hus med inngang i 1 etg. (http://www.finn.no/finn/realestate/homes/object?finnkode=22091054&sid=xz8F2B5C395764149)
Så da ville vi også prøve det.

Enig med gevinstene med at en kan gå rett inn i hovedetg.

Er heldig med reg.planen, gir oss endel spillerom.

Tusen takk for godt svar.
Siste redigering: 8. juni 2010 11:01:43 av Einstein
   #10
 2 061     Hordaland     0
Hei Einsteinn!

Et par spørsmål:
Den flotte skissen din over tomta, med mål og flotte fargede linjer, kan du føre opp hvilken retning som er nord, sør, øst og vest?

Vil du legge ut skisser av drømme boligen din, slik at vi får litt inntrykk av hva som er drømmebolig for deg og dine? Smile Kanskje det finnes noe tilsvarende som kan tilpasses skå tomt, eller kanskje drømmeboligen din kan tilpasses skrå tomt med noen grep.