(trådstarter)
   #11
 272     0
Her er en liten oppdatering: jeg har nå målt noen dager rett under kjellerluka på kjøkkenet og den viser 200(Bq/m 3). Litt overrasket at det ikke var høyere med tanke på at oppholdsrom var på 130 (Bq/m 3). Men når det er sagt så er det en "god" trekk opp fra kjelleren både langs lister og ved luka. Jeg har nå troen på å få ned verdiene betraktlig i oppholdsrom ved riktig ventilering av kjelleren.

  (trådstarter)
   #12
 272     0
Da har vi fått foretatt en måling/innspeksjon av RadonLab. Verdiene ved inspeskjon var noe høyere enn hva jeg hadde målt, men ikke alarmerende. Høyest verdi ble målt i kjeller ved gulv ut mot vegg (litt i underkant av 400(Bq/m 3)). Vi får rapporten om noen uker, men i følge samtale vil det være godt nok å skape et undertrykk i kjelleren. Enten med enkel kanalvifte eller et system som har sensor og justerer i forhold til luftrykk inne og ute. Målingene indikerer også at det er grunnen i råkjelleren som er kilden.
  (trådstarter)
   #13
 272     0
Jeg kommer til å gå for en løsning hvor jeg kombinerer en avfukter med egen vifte for å skape undertrykk i kjelleren. Hvor kraftig tror dere viften må være for kunne skape undertrykk? Problemet er at kjelleren ikke er tett pga sprekker mellom granittsteinene, og den vil nok hente ut luft fra omliggende nybygget (arealet som er fyllt opp med leca og betongdekke). Det hjelper nok en del at kjelleren er midt i bygget. Videre er det også utett opp mot stuen vi tømmerkassa.

En løsning jeg ser på har opptil 150 kubikk i timen, mens den andre har opptil 450 kubikk timen.
TSt
   #14
 15,070     0
Det finnes turtallsregulatorer slik at en kan stille ned hastighet på vifte etterpå. 150m2 har holdt hos noen som bar beskrevet at det er benyttet rimelig vifte og med større har de benyttet regulator. Den miste finnes for et drøyt par hundrelapper på Biltema selv om den kanskje ikke varer for alltid, men kan jo være en mate å se om det holder på I det minste.
  (trådstarter)
   #15
 272     0
Ok, skjønner. Det kan være en god ide å eksperimentere med en rimelig kanalvifte for å se hva som må til.

Her er de to løsningene jeg ser for meg: http://www.lfs-web.se/avfuktare-undertryck.htm

Den første, evodry + kanalvifte, har seperat kanalvifte (opptil 450 kubikk, regulerbar), mens den andre Corroventa har egen innebygget undertrykksvifte (35-150 kubikk, regulerbar).
HSt
   #16
 37,738     Lillestrøm kommune     0
Jeg har fortalt før at jeg bruker en billig 100m kanalvifte fra Biltema på fullt fart, den suger omtrent like godt som en godt nedtrimmet Easy125 vifte som jeg lånte bort når jeg satte inn Biltema viften. Siden den bare har gått og gått så har jeg ikke byttet tibake. Flexit Easy vifter kjøpes billigst på Megaflis så langt jeg har brakt i erfaring. Jeg tettet ledningsinnføringen med Tec7 på de Easy125 viftene jeg har vært med å hjelpe til med, det er vel 3-4 stykker.
  (trådstarter)
   #17
 272     0
Jeg har fortalt før at jeg bruker en billig 100m kanalvifte fra Biltema på fullt fart, den suger omtrent like godt som en godt nedtrimmet Easy125 vifte som jeg lånte bort når jeg satte inn Biltema viften.

Hvor mange kubikk tar Biltema vifta?

HSt
   #18
 37,738     Lillestrøm kommune     0
Vet ikke, lite, luftmengden føltes ganske lik når Easy125 viften var skrudd ned til ca 1/10 (igjen litt gjetting) av max vha Clas O. turtallsregulator, i praksis det laveste turtallet en kunne sette på Easy125 viften med denne regulatoren.   Planen var at jeg skulle ha denne viften gående kun til min bekjente hadde funnet ut om viften Easy125 viften var egnet for seg men siden den gjør jobben har den aldri blitt byttet.

På Svenske nettsider advares det mot at mer enn 50m3/t vil medføre stor risiko for at frost går under fundamentet. Jeg fant dette etter at jeg kjøpte min første Easy125, den kan normalt aldri brukes på full fart, men den er bedre på å lage understrykk/dytte luften ut.

Edit: utseende ligner på denne :
https://megaflis.no/kanalvifte-100-dfm.html?gclid=EAIaIQobChMIjcKB4Pfe2QIVSuAZCh2qkgGMEAYYAiABEgLN6PD_BwE
  (trådstarter)
   #19
 272     0
På Svenske nettsider advares det mot at mer enn 50m3/t vil medføre stor risiko for at frost går under fundamentet.

Skjønner, det er jo et veldig viktig poeng. Har du link til den svenske nettsiden? Kunne tenke meg å lest meg opp litt.
HSt
   #20
 37,738     Lillestrøm kommune     0
Jeg kan prøve å lete på gamle link samlinger, men det var mange år siden jeg startet å se på dette, så ikke sikkert jeg finner den.