16 221    24    1  

Manuell/ikke elektrisk kapp og gjærsag

 4     Norge     0
Hei - jeg er på utkikk etter en manuell kappsag (ikke elektrisk) og lurte på hvilke løsninger som finnes på markedet? Skal kappe en del terrassebord og evt bordkledning. Også muligens noen lister etc.

   #1
 3 224     Vestfold     0
Noen spesiell grunn til at den ikke må være elektrisk? Er utrolig mye her blant de manuelle listesagene. Bordkledning kan du bare kappe med ei vanlig håndsag, samme med terrassebord.
   #2
 1 265     Aust-Agder     1
Kappsag? Du mener en gjærsag eller gjærkasse?

Vet ikke helt om jeg ser poenget? Du får helt ok billige gjærsager til tusenlappen som gir bedre gjæring til listverket enn den typiske manuelle gjør (bilde).
Manuell/ikke elektrisk kapp og gjærsag - 30-8682.jpg - CmdrKeen
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 4     Norge     0
Hei! Takk for svar. For å være helt ærlig så har jeg hetta for å bruke el.sager da jeg er redd for at fingrene skal gå..

Sliter litt med å få fine/rette kutt med vanlig håndsag - men finnes det noen triks her?? F.eks en "stor gjærkasse" til håndsag e.l??
   #5
 1 519     Oslo     0

Hei! Takk for svar. For å være helt ærlig så har jeg hetta for å bruke el.sager da jeg er redd for at fingrene skal gå..


Fair enough - selv synest jeg det er et under at noen kan jobbe et langt yrkesliv som tømrer uten å ta en finger på sirkelsagen. Men om man ikke har det travelt går det som regel bra;) Kapp/gjeresag er nok ikke det skumleste du kan jobbe med - bladet løper ingen steder, sagen vil ikke plutselig endre posisjon og du ser bladet hele tiden. Skal du kappe panel/lister/parkett jobber du med ganske lange emner og kan holde fingrene laaangt unna. Det har også blitt ganske vanlig med en liten tvinge på sagene til å holde materialene, da kan du ha begge hendene på håndtaket om du vil. Da burde det være umulig å skade seg.

Så jeg ville kjøpe en elektrisk sag med sagbord slik at du trenger å holde minst mulig. Ta det med ro og tenk over hvor du har hendene dine, så går det nok bra.

Kapp/gjeresager kan være skumle om du skal sage sære vinkler og små emner, men du bør kunne klare å kappe kledning, lister og terassebord uten å komme i den situasjonen.

Alternativt: Inveter en kompis på dugnad og la han stå for sagingen.
   #6
 1 320     Tromsø     0
Når man har levd lenge nok ser man at mange trender går i pendel, opp og ned eller frem og tilbake. Kanskje blir det moderne med manuell kapp- og gjærsag igjen. Billige er de også.
Jeg har brukt håndsager av ymse slag før el-sagene ble allemannseie. Det går godt an å sage manuelt, men det tar mye lenger tid og blir ikke så nøyaktig. Sager du en mm for langt, er det ganske plundrete å få rettet det.
Jeg vil anbefale å ha en liten båndsliper ved siden av, den forenkler de siste tilpasningene.

Saga du ønsker finnes i hvert fall i Biltemakatalogen, og ellers finnes sikkert noen brukte å få kjøpt.

All respekt for risikoen med en elektrisk sag.

   #7
 3 224     Vestfold     0

Kappsag? Du mener en gjærsag eller gjærkasse?

Vet ikke helt om jeg ser poenget? Du får helt ok billige gjærsager til tusenlappen som gir bedre gjæring til listverket enn den typiske manuelle gjør (bilde).Kappe lister med en slik er nærmest håpløst (iallefall med de jeg har prøvd) Innen man er igjennom har man flyttet emnet så mye at det blir helt skeivt, bedre å gjøre det på frihånd.

Det er godt å ha respekt for verktøy. Det er når man har det at det går bra. Fester man emnet på en slik behover man ikke å hendene annet enn på håndtaket(ene).
   #8
 670     Bergen     0
Hei, du kan få min (kjøpt for 200 på Clas Ohlson). Fikk til OK listing med denne, men det tok alt for lang tid, så har kjøpt meg elektrisk. Brukte tvinger til å feste på begge sider av kuttet, og da går det å få bra resultat med en slik.
   #9
 2 236     0
Jeg prøvde å liste med en slik manuell gjærsag, men ga fort opp og kasta saga på dynga.
Ofrer lett en finger for å slippe å bruke den Smile
   #10
 1 003     Hosle     0
En manuell gjærsag i stativ kan brukes til små lister, men ikke terrassebord og kledning. Det går alt for sakte.

Det finnes forskjellige sagholdere til vanlig snekkersag som kan brukes. Men jeg synes resultatet blir like bra/dårlig ved å sage på frihånd etter en strek.

Endebord på terrasse og kledning blir penest hvis du først grovskjærer så bordene er litt for lange, og så  skjærer over alle på en gang til slutt med sirkelsag etter at de er montert - med et bord som anlegg eller skinne.

Men jeg har aldri angret på at jeg kjøpte elektrisk kapp- og gjærsag - nå har jeg 2.