32,852
97
0
Styring av kjøkkenventilator via knx
3,674
Hordaland
0
Skal ha takintigrert ventilator på kjøkkenet, de fleste leveres med trådløs fjernkontroll. Når man er i butikken så finner ikke betjeningen fjernkontrollen og dette frykter jeg også blir scenarie hjemme. Hadde vert like greit om man kunne styrt ventilatoren ved hjelp av knx veggbryter, eller enda bedre ved hjelp av knx panel.
For å vurdere om dette lar seg gjøre lurer jeg på hva slags deler som kunne brukes, ABB er å foretrekke i skapet, ser de har to aktuatorer beregnet for å styre ventilasjon, kan disse brukes tro? På sikt hadde det vert morro om ventilatoren startet av seg selv på laveste hastighet når platetoppen trekker strøm. Hvordan skal jeg få lest av strømmen? Finnes jo flere binære utgangsaktuatorer som leser strømtrekk, men kan de lese den høye strømmen som en platetopp krever? Står 7200w på den men regner med 25A sikring holder.
For å vurdere om dette lar seg gjøre lurer jeg på hva slags deler som kunne brukes, ABB er å foretrekke i skapet, ser de har to aktuatorer beregnet for å styre ventilasjon, kan disse brukes tro? På sikt hadde det vert morro om ventilatoren startet av seg selv på laveste hastighet når platetoppen trekker strøm. Hvordan skal jeg få lest av strømmen? Finnes jo flere binære utgangsaktuatorer som leser strømtrekk, men kan de lese den høye strømmen som en platetopp krever? Står 7200w på den men regner med 25A sikring holder.
Bestillte også motor fra Witt (sem8).
Så nå gjenstår det å finne en passende knx aktuator som kan styre motoren, lys ordner jeg utenom, det blir nok som på resten av kjøkkenet SG Led lamper der også.
Mener å ha lest at man kan sette disse ventilasjonsaktuatoerne til manuell instilling og da er tanken at man i første omgang kan velge hastighet ved hjelp av panelbryter.
Sitter i samme båt selv, og vurderer sterkt ventilator fra Eico: Ceiling Stripe 120 W SM
Usikker på dette med elektronikk og styring; men styrer gjerne fra KNX direkte. En eventuell IR-fjernkontroll er uaktuelt som eneste betjeningsorgan...
http://www.witt.no/Witt2/Witt_ventilatorer/WITT_KITCHEN/Tak_himlingsventilatorer/WS956
Finnes i 2 utgaver, en rektangulær og en firkantet med to buede sider. Disse er så delt inn i 3 utførelser, en med neon lys, en med stål og den siste uten plate i midten, den siste er ment for å feller inn gipsplate i midten som kan males etter ønske.
Den som heter Basic kommer med fjernkontroll og styringsdelen, mens option utgaven har ikke dette. Motor kjøpes separat.
Alle modellene kan bestilles fra Elkjøp, Lefal og andre.
Jeg har bestillt to option utgaver og motor, så må jeg finne en aktuator som kan styre motoren. Aner ikke hva slags motor det sitter i disse...
Så kommer aktuator og røropplegg, motor er 200mm inn og ut mens modulene er 150mm om jeg ikke husker feil. Har ikke bestilt noe av rør opplegg og forgrening, satser på å få tak i dette lokalt.
Eller finnes det knx "vipper" som fysisk vipper ned sikringen?
Leste noe om at man kunne ha avvik ifht komfyrvakt om det ikke finnes produkt som passer. Har sett dem opp til 150cm avstand forsåvidt.
Hvilke komfyrvakter takler 150cm?
http://www.efpnordic.no/c-201-Komfyrvakt.aspx
Vurderer ICSG-1+IIR selv, men ser at avstand kan være et problem. Uten at dette står veldig godt spesifisert noe sted, ser det ut til at 80 cm er maks på denne.
Det blir vel som hos de fleste: Komfyrvakten ender med å ligge i en skuff. Dette er stort sett produkter som ikke holder hva de lover, ut fra erfaringene fra folk jeg har snakket med. I og med at det er et krav i NEK400:2010, så må det på plass - så dette blir nok en nøtt å knekke.
Aktuator? Er dette en hev/senk sak?
Hvordan tenker du å styre motor - vurdert å bruke en liten frekvensomformer?
Har du tenkt noe videre på hvordan kjøkkenvifte skal slå ut på/styre balansert ventilasjon?
Når det gjelder balansert ventilasjon så er jeg ikke kommet lenger i planleggingen enn at jeg sørger for rør der veggene åpnes. Selve anlegget får jeg se på etterhvert. Det kan godt tenkes at jeg modifiserer ett anlegg og bruker ventilasjonsaktuatorer til dette også, da kan man eksempelvis øke viftehastighet hvis en co2 sensor ikke er fornøyd med luftkvaliteten. Har desverre ikke sett aktuatorer som kan styre komplette balanserte anlegg med to motorer. Her kunne jeg også for eksempel stanset utluftingsmotoren om kjøkkenventilatoren starter. Det beste er jo om noen produserer aktuatorer som er ment for ett slikt anlegg.
Er det ikke en mer fornuftig tanke å styre hastigheten på viftemotoren, i stedet for å strupe den? Eller det jeg som misforstår noe her?
Grunnen til at jeg spør mht balansert ventilasjon: Har selv sett for meg en løsning der jeg kjører avtrekksmotor ned til minimum, samt tilluft til maks - når kjøkkenavtrekk går. Eventuelt i flere steg, alt etter hastighet. Ser derfor for meg at det enkleste er å styre kjøkkenvifte direkte fra en KNX bryter...
I tillegg kommer det CO2 og fuktsensorer; det er greit å slippe å måtte "skru opp anlegget" hver gang det kommer gjester. Samtidig ser jeg for meg å kjøre ned anlegget til minumum når ingen er hjemme...
Joda, vi tenker likt angående ventilasjon og ventilator. Jeg klarer ikke å designe hver eneste funksjon på papiret, det vil alltid være forskjell på teori og praksis så jeg ønsker en fleksibel løsning som kan tunes senere. På ventilasjonsanlegg er det vel noen som har inngang for kjøkkenventilator eller at man fyrer i peisen slik at anlegget gir mer luft inn enn det drar ut. Om man skal overlate denne styringen til ventilasjonsanlegget eller forsøke å styre det med knx vet jeg ikke. Håpet er å finne en aktuator som kan styre begge motorene i ett balansert annlegg, så langt finner jeg bare de som styrer en enkelt motor og ventiler for varmt og kaldt.
Analoge eller digitale, inn og utganger er det jeg bruker i dagligtalen; hva som er formelt riktig er jeg usikker på. "Aktuatorer" kan nok helt sikkert brukes! :D
Mitt ventilasjonsanlegg fra Systemair, Villavent VSR500, har tre-steg styring for hver av viftemotorene. Dette kan enten styre vha relér/digitale utganger/aktuatorer eller vha Modbus. Jeg tror jeg skal forsøke meg på sistnevnte når jeg kommer så langt. Så blir det en utfordring å få dette til å samkjøre med avtrekksvifter og diverse.
Å koble kjøkkenavtrekk inn på balansert ventilasjon er en løsning jeg har blitt frarådet; så jeg kjører separate kjøkkenvifter (hybel + hovedjøkken.) På hovedkjøkken blir det en takmontert modell med ekstern motor - er imidlertid usikker på hvilken styring viftene kommer med, og om det er mulig å gå utenom denne.
Peis får egen tilluft, og påvirker således ikke/har ikke behov for tilluft fra rommet den står i. Dette er jo også mer økonomisk; da man slipper å suge ut den luften man nettopp har varmet opp. Typisk i gamle hus, når man fyrer, er jo at man drar inn enorme mengder med kald luft (kaldras) - som i tur må varmes opp igjen. Det blir vanskelig å få lønnsomhet i dette, vil jeg tro...
Kan du tvangskjøre disse motorene helt på ventilasjonsanlegget ditt? Jeg har ikke ofret dette så mange tanker enda, kun rørene er med i planleggingen på dette tidspunktet.
Slik vil ventilasjonsanlegget regulere seg selv ifht avtrekket på kjøkkenet og du slipper undertrykk;)
Jeg tenker å bruke en slik koblet mot en bryter på bad/ eventuelt fuktsensor, for å guffe litt etter en god og varm dusj;)
Har kun lest litt i manualen på anlegget vi skal ha så er slik jeg har forstått det. Systemair save vtr 500.
Har du fått dette til å fungere?
Var innom hos en Eico forhandler i går, og det var lite vettugt å få ut av vedkommede mht hvordan elektronikken i ventilatoren styrer den eksterne motoren. Vurderer om jeg skal kjøpe en motor på eBay, bruke en liten frekvensomformer og styre vha Loxone/KNX - samt rive ut all jallaelektronikken som står i selve vifta. Må gjøre en liten hack på den innebygde belysningen evt...
Ventilatorene jeg ar bestillt er helt uten elektronikk og lys. Skal ha vanlige led lys i taket og kun styre selve motoren som er ekstern. Regner med dette er grei skuring. Witt har heller ikke oppgitt hva slags type motor som sitter i den eksterne kassen så jeg må åpne den å finne ut av det når det kommer, først da kan jeg velge aktuator, jeg er ikke bekymret for å ikke få dette til å fungere
Har så langt holdt meg til ABB produkter i skapet men finner ikke vifteaktuatorer som takler mer enn 3 hastigheter. Ser gira har en model som tar 6 hastigheter, må sjekke om man kan legge inn 4 som ett alternativ. Hadde vert bedre om man kunne brukt Abb produkter da men får se litt an. Noen med forslag?
Edit: Ser forresten at ABB LFA/S 2.1 har muligheten for 5 trinns vifte, kanskje den kan brukes. Finner også flere limit parametre som kan settes til off-1-2-3-4 for eksempel så dette begynner å ligne noe.
Jeg vurderer å bruke en såkalt "EC-motor" fra en av ventilasjonsleverandørene. Et eksempel er denne fra Østberg: http://products.ostberg.com/Item/Details/1090
Motoren testkjørte jeg i går rett i stikkontakten, kortet som følger med er er bare å fjerne om man skal styre den med egne kontrollere. På laveste hastighet var tok det litt tid før jeg registrerte at motoren faktisk var startet, den var svært stille av seg. Noe annet ble det når man koblet inn de andre trinnene. Den blåser godt og trekker luft fra begge sider av motoren inn i viften. Sem8 som jeg har kjøpt er på 500w, en bør ikke ha en liten motor når man skal ha avtrekket helt opp i taket.
På abb sin aktuator finner jeg også en funksjon som gjør at man kan sette motoren til å for eksempel starte på trinn 3 i to sekunder selv om man valgte trinn 1. Blir interresant å teste dette når alt blir koblet.
Det er ett lite stykke til jeg kommer så langt siden jeg ikke engang har sikringskap ;D
Lurer på å gå for de samme her når vi kommer så langt.
Funnet en grei "bryter" e.l. som du skal bruke til å styre denne med via knx anlegget?
Greit med noe enkelt og lett forståelig.
Det jeg har vektlagt med slike enkle brytere er at det er enkelt, logisk og at man kun trenger ett tastetrykk for å utføre det man ønsker. Da vil alle forstå hvordan det fungerer. For eksempel at to av bryterene styrer kjøkkenventilatoren med en av/på funksjon og en hastighetendringsfunksjon.
Senere når man begynner med knx logikk kunne man for eksempel startet viften automatisk når strømmen detekteres, eller at vifte slår seg av selv 10 minutter etter at strømtrekket stanser. Eller kanskje LED lyset alltid går til full styrke når platetoppen trekker strøm. Det er nettopp dette som gjør knx interresant, mulighetene til å skreddersy smarte funksjoner! Målet er å ferdigstille kjøkkenet til jul så ikke forvent ferdigrapport rett rundt hjørnet
Kom over denne på gårsdagens nattskift: https://www.youtube.com/watch?v=hRlNcExhAac
Overrasker meg ikke. Hovedforhandleren i Danmark hadde ikke monteringsveiledning og kunne ikke svare på noe som helst vedr en innbygningskomfyr! Forsiktig med det firmaet.
Finnes det gode alternativer? Witt har jo en interessant løsning som KE har gått for - andre?
Jeg har vurdert slike sensorer ja, men ikke i forbindelse med kjøkkenventilator. Har vurdert å ha det slike i oppholdsrom og kanskje soverom for å regulere ventilasjonen. Jeg var ikke klar over at de skulle monteres i taket, det er vel mindre viktig mht. ventilasjon.
Når det gjelder takventilator har jeg lest at mange mener de helst bør slås på før man starter koketoppen, kanskje en co2 måler ikke hjelper her, eller at den vil slå inn så sent at automatikken blir en vits? Da er jeg mer interresert i å la annet ventilasjon hjelpe til å få luft inn i boligen og gjerne begrense utluften slik at kjøkkenventilatoren ikke må slåss om luften.
Viften får styres vha KNX panel, like ved steketopp, og ventilasjonssystem likeså. Men jeg tror ikke SAVE500 klarer å skuffe inn tilstrekkelig med tilluft, så funderer på å finne en løsning med tilluftventil også et sted.
CO2 måler kan jeg alltids ettermontere, men man velger jo gjerne takmontert ventilator når det ikke er vegg bak platetoppen. Da tror jeg det er for sent å starte ventilator når CO2 måler reagerer.
Jeg er litt varsom med å handle inn masse sensorer i startfasen, man risikerer å installere sensorer som måler ting man ikke har brukt for eller ting man har brukt for måles på feilt sted.
Uansett luftmengden som teller her. 1200m3/t skulle vel være akkurat det en bør ha for takmontert vifte.
Har ikke noen bilder av arbeidet vel?
Trekker du n+jord+4L, altså 6lederer fra viftemotor til skap du da?
Jeg har også registrert at Witt oppgir andra data enn det som står påført. SEM8 er 500W og yter 1500m3/t. Det står forøvrig også 500W på boksen og det bekreftes på databladet til motoren.
Jeg har montert luftespaltene men ikke ferdig sparklet enda. Har også kjøpt inn endel spirorør, har brukt en 150-160mm overgang og 160mm t-stykke. Skal over på 200mm før jeg kobler til motoren.
Planen er å sette inn k-rør feste i motorboksen og trekke rør ned til sikringskapet. Her vil jeg trekke som du skriver 5 ledere + jord, kun en av L-lederene skal være aktive om gangen. Jeg vil forsøke å holde meg de orginale fargene, vil tro vanlig PN 1,5mm2 holder i massevis.
Når det gjelder monteringen er det meningen at man skal skru noen medfølgende selvborrende skruer gjennom gipstaket og treffe noen små huller i ventilatoren, dette for å presse tak og ventilator sammen. For å få dette til er det med en mal for å finne hullene etter at gipsen er montert. Har du derimot tilgang til loftet er det enklest å gå opp å stikke noen små huller med en liten borr gjennom hullene slik at man treffer de når man sette i skruen. Jeg opplevde også at det under selvborringen at man også freste bort endel gips, dette resulterte noen ganger at skruen ikke fikk feste i gipsen. Jeg ønsket meg dessuten flere slike skruer da jeg synes avstanden mellom skruene var for stor. Jeg borret derfor ett hull midt mellom alle skruene slik at avstanden ble halvvert. Dette ble gjort fra undersiden med en 2-3mm borr. Satte deretter inn ordinære gipsskruer som såvidt gikk gjennom stålet. Sitter ganske fast nå.
Det fine med disse enhetene er at man kan sette en på hver side av takbjelkene, i tillegg kan man spre de litt slik at man får større "trakt" i taket, eller om man velger som meg å sette inn lys mellom spalteåpningene. Det blir nok nærmere jul før dette skal settes i drift.
Tenker å montere motor på høyloftet over øverste etasje så jeg har god tilkomst senere. Her oppe skal også ventilasjonsanlegg stå.
Blir vel 4m rør til motor så at den yter mer enn oppgitt er jo bare supert.
De klarte å levere en spalteåpning med "falsk tak", altså den som man monterer inn gips i midten på, sammen med den andre i stål og fjernkontrol. To ulike utseender og fjernkontroll som jeg ikke ønsket å betale for. Jeg tok derfor med kun den med "falsk tak". Neste runde kom de med en med "falsk tak" og fjernkontroll. Det endte med at jeg tok med denne også uten å betale for fjernkontrollen, den vil jo heller ikke bli brukt.
De hadde endret på bestillingen uten å høre med meg først, så det er en god ide å spesifisere på bestillingen at kjøper må kontaktes om det skulle være behov for endringer. De har vel antatt at bestillingen uten fjernkontroll var feil, greit nok, men de trengte nå ikke å sende to forskjellige utseendemessig :P
Jeg bestilte mine under en 20% kampanje på ventilatorer.
5990kr per enhet. Dette for option med falsk himling.
Syns det koster mer enn det smaker for en passiv boks i taket da :p
Ser nå på muligheten for kombinere en Eico ventilator med en ekstern EC-motor fra Østberg/Systemair, som styres vha 0-10V. Så river jeg bare ut den simple elektronikken + fjernkontrollen som Eico limer inn. Designet til Eico er jo bra, men mekanikken har jeg ingen formening om. Men det er Italiensk, på godt og vondt - mest vondt er jeg redd.
Kan jo kombinere den med witt sin motor skulle en tro. Men nå vet ikke jeg om prisen på witt sin er høy eller lav. 8990 mener jeg det var for sem8?
På side 12 i denne brosjyren finner du veilprisene på disse ventilatorene: https://www.dropbox.com/s/gl1q8q4js9dr75e/Witt_kampanje_2013_reduced.pdf
Som du ser har du fått veiledende pris av Lefdal. SEM8 er ikke så dyr som du skissere i ditt neste innlegg, men likevel dyr.
Selv ventet jeg med å kjøpe ventilatoren til Lefdal hadde 20% på ventilatorer så da er vi like under 15 lapper, i tillegg kommer det noe spirodeler på litt over tusenlappen som det uansett gjør uansett ventilator, tror jeg skrev litt lengre oppe hva jeg brukte av spiro mellom de forskjellige delene. Jeg har også valgt å sette inn ett spjeld så det ikke trekker når ventilatoren ikke er i bruk.
Du kan også kjøpe motor fra en annen produsent, SEM8 har ett unødvendig kort som man sikkert har betalt for. Bruk gjerne en fra en ventilasjonsprodusent.
-tenker det vil jo gå "all over the place" så blir litt sugd inn i ventilatoren?
-mye mat lukt i huset?
-Fett på ting i nærheten(øy, skap etc)?
Ser reklame filmer så er jo dette HELT fantastisk... Men teori , praksis og det der...
Ska suge godt for at det skal gå rett opp, eller med de som kommer opp da skal det suges fra kanskje 30-40cent RETT bortover.. reelt ?
Gira sine rele med strømmåler er kun 16A så ser ikke helt hvordan du har planer om å bruke denne til platetoppen?
Var inne på tanken selv, (har også gira all over), men finner ikke strømmåler som takler effekten..
- separat strømmåler, for større kurser.
- 3 fasefordele det, då kommer kan det sikkert takle 16a.
- eller via kontaktor.
å styre det med rele er ikke noe problem.. Men hvordan får du strømmåling via en kontaktor på knx anlegget?
En bryter som heter komfyr løser ikke dette automatisk
Har snakket med en kollega som jobber kun på knx, han sier at det blir brukt to rele utg. På samme kurs, då tåler rele 32a.
Fornuftig å la platetoppen gå gjennom knx, da kan logikken si at ved tørrkoking fra komfyrvakta, så blir platetoppen strømløse, brannvarslinga kan starte, lys kan gå på fullt, ventilasjon kan stoppe. Osv
Så da blir det hos meg å bruke to rele utg. som har strømmålere.
Paralellkobling går heller ikke, da effektfordelingen ikke blir lik.
Jobber selv som elektriker og paralellkobling er noe nytt for meg i en elektrisk installasjon. Dette er ikke elektronikk, men store effekter.
Hvordan kan du vite at effekten fordeles likt over releene? Er en slik kobling i det hele tatt lovlig?
Vil jo bli det samme som å koble platetoppen til 2 stk schuko kontakter å si at det fordeles jevnt det.
Vil det funke? Ja helt sikkert.
Er det trygt over tid? Ikke vet jeg, men det hørtes tvilsomt ut.
Mener ikke å krangle, meb ikke gjør noe før du er 100% sikker på at det er trygt.
Strømavlesning har jeg som sagt ikke funnet noen som takler mer enn 16A
Du sa i tidligere innlegg at du ville starte vifta med å måle strømtrekk på platetoppen.
Det kunne jeg og tenkt meg, men finner ikke noen modul til å lese så stor strøm.
Platetoppen ønsker jeg ikke å styre annet en en releutgang som styrer en kontaktor ved å benytte "Borte" knappen ved utgangsdøra.
Abb aktuatorene som jeg har skal tåle 20A så jeg vil gjerne sikre med 3x20A. De jeg har snakket med så langt er kun privatpersoner med og uten gruppe L, de mener at 3 fase går fint.
Er selv på jakt etter løsninger for dette...
Slike ventilatorer anbefalles å startes før man koker opp noe, dette for at luftstrømmene skal få tilpasse seg det nye avtrekket. Induksjonsplater er så hurtige også at jeg tenker den eneste fornuftige automatikken er å la strømtrekket styre ventilatoren, gjerne med en forsinket nedjustering av hastigheten.
ABB sine binærutganger har så langt jeg har lest meg opp på 2 justerbare terskler for å trigge kommandoer, jeg ser for meg at disse to tersklene brukes for å styre ventilator i av/trinn 1/trinn 2 eller tilsvarende.
Når det er sagt, så vil vel ikke en kombinasjon av begge skade? Hvis strømtrekk oppnås, så vil jo ventilator startes uannsett, umiddelbart. Dermed får du ikke problemet med damp før den er startet. Fuktsensoren vil jo gi utslag, om du stiller den inn, lenge før vi snakker duggnivå rundt ventilatoren. Den vil dermed gi bånn gass i god tid?
Eller er jeg helt på sykkeltur her?
En CO2 sensor vil nok kunne være med å holde ventilatoren igang slik at den ikke stopper før luften er ren igjen. Jeg vil i første omgang styre denne manuellt med knx aktuator, automatikken vil jeg ta siden når jeg får mer erfaring med hvordan avtrekket bør fungere.
Du får som det nevnes over mange knx målere med clamp on spoler for større effekter og mange koketopper kan kobles trefas for å måle effekten via 16 a rele. Men er det alltid nødvendig å starte ventilatoren fordi om? Det er mange kubikk luft 500- 1000m3/t som kastes ut uten gjenvinning spesielt i takventilatorer.
har vært innom tanken men kommer til å ha manuell betjening. Tenning av arbeidslys derimot det kunne dere automatisk gjort med denne strømmålingen:)
www.passivpluss.no
Oppføringen og tiden etterpå i vårt passivhus
Beklager sen tilbakemelding, det er en stund siden dette ble montert, sparklet og malt og nå er jeg såvidt igang med lyssetting. Foreløpig er motoren kun testet rett i stikkontakten og den trekker bra med luft. Hvordan dette blir i praksis gjenstår å se. Aktuatoren jeg skulle bestille hadde 5 trinn på viftehastighet hvor man kunne deaktivere ene hastigheten. Desverre er den gått ut av produksjon og jeg har handlet en ny aktuator fra ABB, denne har kun 3 trinn. Jeg planlegger å trekke kabel til alle 4 trinnene uansett også får heller tiden vise hvilken hastighet jeg skal velge bort. Jeg tipper det blir trinn 2 som ikke blir benyttet.
Her er ett bilde tatt mot taket, de fleste som er på besøk lurer på hva det er for noe, ingen har verken sett eller hørt om en slik ventilator så det er nå litt morro. Personlig synes jeg det ble knalltøft og diskre på en gang, jeg har sentrert luftespaltene i taket så det er litt på skrå i forhold til platetoppen men det tviler jeg på at kommer til å få noen ulemper.
(bildet er tatt med vidvinkel så vinklene er litt rare når man fotograferer på skrått)
Har lagt inn gips i ventilatoren ja og litt sparkel rundt før maling kom på.
Jeg har såvidt programert litt i ETS og lagt inn 4 knapper på veggpanelet, disse setter viftehastigheten manuellt i 3 trinn pluss av. Det er endel støy fra ventilatoren, luftstøy etter hva jeg kan bedømme. Jeg har ikke forsøkt å bruke avtrekket over dampende kjeler enda da jeg mangler strøm på platetoppen.
Det er to utfordringer jeg nå vurderer:
-det ene er om denne støyen er normal eller mer enn vanlig, muligens er det luftmengden som gir denne støyen. Støyen er liten før viften er kommet godt i gang. Vet ikke om det lar seg gjøre å dempe slik viftesus, luften skal jo inn i luftespalter så det begrenser kanskje seg selv?
-det andre er programeringen av det hele, jeg ønsker naturligvis ikke å dedikere 4 brytere til å styre ventilatoren, maks to tenker jeg. Det beste ville kanskje vert å kun bruke en bryter hvor kort trykk betyr endring av hastighet mens lag trykk betyr ventilator av. Gira Tastsensor 3 har en toogle mode, men det er desverre ikke mulig å toggle mellom annet enn on/off. Det burde vere mulig å toggle mellom flere modus. Vifteaktuatoren har en automatikkmodus som tar i mot 0-100% og man setter da terskelen for når viften skal endre hastighet. Jeg har så langt ikke klart å finne en måte å la Gira Tastsensor gi varierende 0-100% signal til dette. Jeg har ikke brukt all verdens tid på dette heller da, men det er jo disse småfinnessene som gjør smarthus interresant.
Svært interessant tråd
Hva ble løsningen til slutt, kan du spesifisere nærmere. Det er litt vanskelig å forstå når en må lese alle 89 innlegg for å få sammenhengen;)
Nå er vann og elektriske tilkoblet og jeg kan straks ta i bruk kjøkkenet, jeg har testet å fosskoke noe vann og det ser ut til at dampen går der den skal, iallefall merker jeg stor forskjell på dampen med å uten ventilatoren i gang, selv på trinn 1.
Jeg planlegger også å la ventilatoren starte å stoppe automatisk alt etter om platetoppen trekker strøm, for eksempel at ventilatoren stopper hvis platetoppen har vert strømløs i 10 minutter eller noe. Det finnes også mulighet for å la ventilator styres proposjonalt med strømtrekket i 3 trinn men dette tror jeg blir mer til irritasjon enn ikke. Automatisk start trinn 1 og automatisk forsinket stopp tror jeg holder lenge.
Lurer litt på å legge opp en knx ir emitter jeg til styring..
Det finnes motorstyringsreleer som styres av 0 - 10 Volt eller 1 - 10 volt. (0 eller 1 spiller ingen rolle) Alle smarthussystemer har minst en type aktuator som gir ut 0/1 - 10 volt.
Xcomfort heter CAAE 01/02. og.........det Finnes to typer
Motorstyringen fikk jeg hos Vifter og Miljø
Den her duger til det meste:
http://www.vifter.no/nettbutikk.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=155&category_id=187
Vips så kan jeg styre kjøkkenventilatoren trinnløst via iPad eller Smartphone.
(ca 1500,- billigere enn fjernkontrollen som Eico leverer med tre trinn og ingen Ipad.
Jeg kan til og med fjernstyre, automatisk på ved varm komfyr eller dårlig/fuktig luft, eller AV når TV'en går på eller.(jeg ble visst revet litt med i mine fantasier
Joda
... i en stor og klumpete boks med middels komponenter for 17,25 kr.
Kan enkelt loddes selv både smekrere og rimeligere enn de ca 1500 jeg tror jeg gav.
Jeg fikk tipset av Sensio. Æres den som æres bør.
Men nå summer vifte på redusert turtall, spesielt nå den går veeeldig langsomt.
Jeg tror vel at det egentlig sitter i ventilatormotoren, for det er noe italiensk skrammel, de sikkert har fått fra Kina.
Har du tips til hvordan bli kvitt summing.
Motorregulering.pdf
1) enten somm du slev foreslår KNX / Sensio IR emitter
2) Kople fra all originalelektronikk så du til slutt bare har to ledere.
Lederne kopler du så til en eller annen 3.parts motorregulator/frekvensomformer med styring via 1 -10 volt, som du igjen kopler til KNX/xComfort 1 -10 Volt aktuator.
3) Eller mekker alt fra bunnen med Euroboard, mye loddetinn og en porsjon tålmodighet
Når jeg programerte dette først så lot jeg viften starte på laveste hastighet når man satte den på, problemet da var at på laveste hastighet så bruker motoren tid på å komme opp i fart, lang nok tid til at man lurer på om den er startet. Da var løsningen å la aktuatoren gå rett til maks i 1 sekund for så å redusere til trinn 1. Da får viften en kickstart og lyd høres umiddelbart før den girer ned. Dette fungerer som en akustisk bekreftelse på at viften er i gang noe som jeg synes er mer praktisk enn en lydløs vifte. Jeg skrev endel tidligere om at jeg synes det var litt for mye viftestøy men jeg må trekke tilbake det, jeg synes etter ett halvt år med løsningen at det fungerer utmerket. Trinn 2 og 3 brukes sjeldent, det må være om man slenger på en biff eller noe annet snadder.
Med andre ord ville jeg ikke lagt penger i trinnløs regulering av hastighet, man ønsker faktisk å vite at viften er i gang.
Det som derimot fortsatt gjenstår er å ha automatisk umiddelbar start og forsinket stopp av ventilatoren basert på strømtrekket til platetoppen. Jeg ønsker også å redusere bruken av trykknapper, for eksempel kunne en knapp styrt alle hastighetene. Kort trykk kunne togglet mellom av og laveste hastighet mens langt trykk kunne togglet mellom trinn 1, 2 og 3. Man trenger knappene til andre ting også vet dere, sånn som for eksempel å justere volumet på stereoanlegget hehe.
Skal forskelitt mere på denne kina-motoren fra Italia, levert med et dansk kjøkken, montert av en svensk montør
1. Det første viser hvordan disse ligger på kaldtloftet, jeg skar hull i dampsperren, monterte ventilatorene og satte på en 48mm lekte på festene. Deretter bygget jeg opp langs takstolene slik at jeg fikk samme høyde. La på ny dampsperre og monterte deretter to lekter på tvers av de to endene slik at ventilatorene henger i denne. Ventilatoren står greit i gipsen under monteringen men den må festes godt før den tas i bruk.
Det neste bildet viser hvordan den er festet på undersiden, jeg skrur man skruer akkurat som vanlig når man monterer gipsplater og sparkler det hele igjen, det stikker en fals ned i spalteåpningen i rustfristål mens resten av innmaten er lakkert sort.
De to dekslene fylles av en gipsplate og skrus på samme måte, deretter sparkles det hele etterfulgt av takmaling. Jeg har brukt dette i cirka ett år og har ingen synlige fettflekker noe sted.
Siste bildet viser sluttresultatet sett fra kjøkkenet.