526    19    8  

Problem med oso 120l VVB i kjellerleilighet

RTv
 918     0
Jeg har en ca.5år gammel 120L OSO super standard S VVB i kjellerleiligheten. Denne skal ifølge hun som leier der plutselig ha sluttet å levere så mye varmt vann som tidligere. No er det visst bare nok til en dusj på 11 min før det er kaldt vann. Da skal den på førehand ha full temp på vannet. Tildligere skal dette ikke vært ett problem.
Jeg har vore nede å stilt termostaten opp til rett under 80grader, men det skal ikke ha hjelpt. Noen som vet hva dette kan være? Har ikke vore med henne i dusjen, så kjenner ikke til hvor varmt vann hun bruker.. 

   #1
 1,454     Oslo     0
Først ville jeg målt på varmeelementet og sett om dette var i orden. Er dette OK, så ville jeg undersøkt blandeventilen, som kan stilles fra 45 gr. til 80 gr.
Signatur
   #2
 24,668     Akershus     0
Varmeelementmåling gir vel begrenset info? Dersom de klarer å varme vannet til 80 grader i stillstand, så er det dette vannet en har å gå på. Varmeelementet på full spiker har begrenset mulighet for å ettervarme. De er trolig på 2kW mens en kontinuerlig dusj forbruker ca 18kW.

Ideelt skulle en målt vanntemperaturen ved utløpet. Heller ikke så enkelt da det normalt står en blandeventil på utløpet.

Kanskje en kan lure inn en tempsensor under isolasjonen i luka til varmeelement/termostat? Alternativt sette blandeventilen til max og måle tappetemp?
Signatur
   #3
 1,728     0
Hei,
Her er vel mengde og ikke temperatur som er problemet. Det første jeg ville sjekket var om røret fra blandeventilen som går ned i tanken var intakt. Dette røret kan bli spist opp ved surt eller alkalisk vann.
Vann lekkasje på et varmtvannsrør kan også være en årsak.
Lykke til !
   #4
 24,668     Akershus     0
Mestertomas kan være inne på noe her. Andre har rapportert at om dette røret "brenner av", så får en typisk varmt vann, men en kort stund. Kaldvann tar snarveien og en får raskt lunka vann til blandeventilen fra tanken.

Kan en vente slik korrosjon på en 5 år gammel tank?

(Tar en ut blandeventilen, så fører et kaldvannsrør ned til bunnen av tanken. En trenger mao ca tankens doble høyde for å trekke blandeventilen ut for sjekk)

Kanskje kan en sjekke teorien ved å dusje til kald dusj. Deretter åpne sikkerhetsventilen nær bunnen av tanken. Kommer det nå varmt vann her, kan en mistenke "kortslutning" i tanken.
Signatur
   #5
 194     Søgne     0
Man kan forvente litt av hvert på disse Oso-berederne etter min erfaring. Jeg har hus fra 2006, med en 200L Oso-bereder. Den har vært byttet to ganger pga lekkasje i toppen (rust rundt blandeventilen). Det skyldes ikke vannkvaliteten...

Gikk heldigvis på garanti begge gangene...
Signatur
   #6
 1,728     2
Er vannkvaliteten veldig surt eller alkalisk, vil dette røret bli spist opp ganske raskt. Glemte å undersøke dette hos en kunde som hadde brønnvann. Måtte tilbake etter ett år å bytte ut røret med anoderør.
Siste redigering: Wednesday, January 4, 2017 2:10:00 PM av Mestertomas
RTv
  (trådstarter)
   #7
 918     0
Ved en lekkasje så hadde en vell merket det raskt på strømregningen? Strømforbruket er relativt likt som den var for 5 år siden (da med andre leieboere). Jeg får få tak i en rørlegger som kan se på det. Er ikke problem at vannet ikke blir varmt nok, men mengden varmt vann.
Vannet her i området skal være bra.

   #8
 24,668     Akershus     2
Nei du merker ingenting på strømregningen om dette er problemet.

Tanken funger slik: Kaldt vann ledes direkte fra kaldvannsrøret inn på tanken og ned til bunnen av tanken via dette røret. Varmt vann tas ut på toppen og det blandes inn en viss mengde kaldvann for å redusere til under skoldetemp.

Dersom det oppstår hull eller dette stigerøret brekker helt av, vil kaldt vann ledes inn i tanken høyt oppe/ved bruddet. Dermed vil det fort komme ut kaldt vann fra tanken mens store deler av nedre del i tanken fortsatt er varm.
Signatur
   #9
 911     Hordaland     2
Kan det tenkes at hun har byttet fra sparedusjhode til noe som pøser ut mye mer vann?
   #10
 5,336     Tromsø     0
Kan det tenkes at hun har byttet fra sparedusjhode til noe som pøser ut mye mer vann?

Ja, det er det første som bør sjekkes: Hvor mange liter vann kommer det ut av dusjhodet i minuttet (sjekkes lett med sekundviser på klokka og ei tiliters bøtte) og hvor stor andel av vannet er varmvann?

La oss si at man har en moderat sparedusj som gir 9-10 liter i minuttet, og dusjvannet består av 50/50 varmt og kaldt vann. En 120 l tank bør holde til omlag 25 minutter dusjing. Bytter man til en sløsedusj som gir 20 liter i minuttet, holder tanken til ca. 12 minutter dusjing, kanskje man merker det blir kjøligere etter 11. minutter.

En 120 l tank er rikelig for sånne som meg som dusjer 1-2 minutter, skrur av vannet og såper meg inn, og så dusjer 1-2 minutter til for å få av såpa, men sannsynligvis litt for lite for enkelte som dusjer i 11 minutter og ennå klager på at det ikke er lenge nok...
Signatur