1,640    5    1  

Downlights på barnerom?

 14     0
Tanker? Noen som har hørt om det? Erfaringer? Antall/ m2??

Var egentlig "nesten" i mål, men så var det noen som fikk en ny idé sånn rett før..!

Takker for alle tanker!!

   #2
 3,412     Akershus     0
Har hatt downlights på barnerom i 12 år. Ikke noe galt i det.

Jeg synes downlights er sikrere enn gulv- og vegglamper på barnerom. Man slipper løse ledninger som kan føre til litt av hvert, det er ikke mulig for barnet å brenne seg på en varm pære, og det er ikke mulig å velte eller rive ned downlights.

Pass på, som alltid, at de kan tiltes. De skal ikke lyse rett i fjeset på de som prøver å legge seg på senga, men i stedet peke mot vegger.

Og husk at de må kunne dimmes. På et soverom er det mer enn bare Av og På som kan være nyttig.

En bryter som kan nås fra senga er praktisk. På endel typer dimmere er det mulig å ha to brytere med samme funksjon; typisk en ved døra og en ved senga.

Jeg synes personlig at downlights gir bedre lys enn vanlige taklamper. Man kan styre lyset bedre, og rommet virker større ved at man lyser opp utkantene av rommet i stedet for å ha en sentral lys plass og mørkere vegger. Men her er det rom for ulik smak Smile

Antall/ m2??


Jeg ville ikke tenkt så mye på antall lamper per kvadratmeter (underforstått gulv), men heller på antall lamper per meter (dvs. løpemeter vegg). Det er veggene man lyser opp. Rundt en meter mellom hver downlight er passe. Skal det passe med c/c 60 cm i takkonstruksjonen er både 60 og 120 cm mellom hver downlight mulig; selv ville jeg da foretrekke 120 cm hvis det ikke er et rom som krever spesielt mye lys, for eksempel på grunn av mørke vegger.
Signatur
   #3
 584     Midt-Norge     0
Min mening er at down-lights passer best der det er behov/greit med godt lys. Det er for eks på vaskerom, bad, hall, ved arbeidsbenk på kjøkkenet og lignende. I stue, spisestue, soverom og andre slike rom passer det best med vanlige taklamper. Jeg mener det er lettere å skape riktig lysstemning slik. Likevel har jeg sett gode løsninger med down-lights i disse rommene også.

På soverom ville jeg begrenset antall down-lights. Kanskje en rekke der skrivepult er tiltenkt til nød.
   #4
 1,151     Akershus     0
OBS. på barnerom med små spebarn brude du absolutt ikke sette inn LED downlights.
Se for deg at du blir lagt på ryggen i senga og kikker rett opp i en led downlights, med øyne som ikke justerer seg for lysstyrken og du klarer ikke å snu deg. Det er en reel fare for at de kan få skade på øynene.
   #5
 6     Oslo     1
Jeg støtter opp om KarstenBeates argumenter om tilting mot vegg slik at det ikke lyser rett i øynene, og er helt enig i at du bør ha mullighet for å kunne dimme. Jeg deler også Homecast sin bekymring om potensielle skader på øyne ved direkte eksponering for sterke lyskilder over tid.

Alle lyskilder vil blende når man ser rett på dem, men noen er mer konsentrert enn andre, og dermed også farligere ved direkte eksponering.

Heldigvis er det mange produsenter som har forstått risikoen, og som har tatt gode grep i selve designet av lampene sine for å redusere risikoen for blending. Noen eksempler er tilbaketrukne lyskilder, matte linser, og spesielle prisme-teknologier. Spør selger eller elektriker om dette før du bestemmer deg for downlight.

Det finnes også alternativer til downlights i tak for å lyse opp et barnerom, for eksempel vegglamper (noen lyser også oppover slik at belyser taket), innfelte lamper med LED i kantene i stedet for diode i midten, og ikke minst mange gode løsninger på indirekte belysning. Ta deg en titt på Pinterest.com

Men til syvende og sist er det andre faktorer som er viktigst, og de er helt gratis; fysisk plassering av personen i forhold til lyskilden (for eksempel barneseng i dette tilfellet), skjerme innsyn mot lyskilding slik KarstenBeate foreslår og ikke minst; styrke på bakgrunnsbelysningen (jo større forskjell, jo større er risikoen for blending).


Nerdefakta:
International Commission on Illumination bruker "unified glare rating" som parameter for å sammenligne forskjellige lyskilder på disse tingene, men det er sjelden produsenter merker med UGR på eskene. Det er heller ikke så rart, for den eneste måten man virkelig kan sammenligne er ved målinger i en lab som gjenskapes i lysberegningsprogrammer.

Lykke til Smile
Signatur