#11
 1,749     Norge     1
Hele poenget med å bygge seg ett hus, er vel at du og dere skal trives inne i det? Da bør dere bygge det slik.
Jeg har selv ett "funkis hus"men inne er det slik jeg vil ha det, da trives man jo best.

Tak spotter er bedre da de kan lyse på ting malerier og vegg istedenfor rett ned

  (trådstarter)
   #12
 219     Vestlandet     0
at jeg linket til ELBY er kun tilfeldig, dvs det var de som var første linken jeg så. De linkene var bare for å illustrere forskjellen på "Downlights" og "Spotlights" (som fremdeles noen ikke vet forskjellen på tydeligvis... Wink )


Jeg står fremdeles veldig fritt i valget av leverandør på lyskilden min.


ENESTE jeg lurte på var om det er et "MUST" å ha Downlights i en ny bolig i 2016?? Grin
Signatur
   #13
 277     Hjemme     0
Det er ikke et must, men de har sin funksjon i likhet med andre typer belysning. Alt hva du er ute etter. Generelle utsagn som at det ene eller andre er best eller bedre er unødvendige og gir lite mening.
   #14
 16     1
Jeg er i akkurat samme situasjon som dere hvor jeg bygger og veier for og imot downlight. På den ene siden liker jeg ikke den klassiske downlight belysningen som er relativt konsentrert og vinklet mer eller mindre rett ned, men når det er sagt får man downlights i utrolig mange forskjelle utførelser nå hvor de kan vinkles, hvor lyskilden er inntrukket eller fast. osv.

Slik jeg har tenkt er at man trenger ikke å gå 100% for en løsning, men heller finne en kombinasjon som passer ditt behov. Det er jo lettere sagt enn gjort når man jobber på det teoretiske planet.

Slik vi løste det var å velge downlight med stor diameter (15-20cm diameter),diffuser for a dempe blending og bred lysspredningsvinkel til bad, gang, kjøkken og stue.

Fordelene med de større typene er at man trenger færre for å ha behagelig og jevn belysning som er dekkende. Det koster ca. det samme pr. punkt ( og mindre totalt).

I mitt hode lar de seg letter blande med annen belysning også uten at noen av delene blir for dominerende.

Syntes de mindre spottene passer bedre til å belyse "features" i huset som en bildevegg ol. enn til generell belysning.


   #15
 285     0
jeg går for en god del downlights som grunnbelysning, men går for inntrukket lyskilde, ikke lavtbyggende, og har de aller fleste ut mot vegg for å lyse opp vegger og dermed gi indirekte belysning. Liker også at de er så små som mulig. De jeg vurderer har smal ring og 70-76mm hullmål. Jeg kunne godt tenkt meg de var svarte inni og med hvit ring slik at det ikke oppfattes så godt hvor lyset kommer fra og de blender enda mindre, men fruen vil ha hvit/hvit.
Hvordan resultatet blir vet jeg ikke før om et par måneder da Smile
   #16
 1,355     0
Jeg er en av de som "peprer" takene med downlights i jevn avstand, men det er fordi vi ønsker å ha tilgang på godt arbeidslys i alle rom. F.eks om man skal støvsuge vinterstid, er jo aldri hjemme når det er lyst ute. Blir ikke bra gulvvask eller støvsuging når man ikke ser gulvet Wink Eller kanskje man skal montere en IKEA-kommode Wink

Men vi har mye annen belysning også. Taklamper over bord, pendler i strømskinne, vinklede ekstra downlights som lyser opp bilder, lampetter osv. Alt er på forskjellige dimmekurser og styres med scener. Så ofte er det bare et svakt lys i mange av downlightene, men de gir alikevel grei grunnbelysning. Standard lys i spisestua vår er f.eks normalt sterkt lys i to store Herstal pendler som henger i strømskinne over spiseborder samt i to små Herstal-pendler i vinduet. Ganske sterkt lys i to SG Jupiter Exclusive 10W Dali downlights som belyser hvert sitt bilde, og relativt svakt lys i 8 stk. SG Gyro 8W Dali downlights som dekker hele rommet. Dette rommet er forøvrig på rundt 15m2.

Vi skal renovere hytta nå, her blir det også downlights. Skal bli deilig, har bare to taklamper og en lampett i stua nå og det er plagsomt mørkt i mange kroker. Vi hever taket, og går for nedlekting 48x48 med lavtbyggende downlights under plasten. Null problem å lekte ned, vi bare hever taket 5cm ekstra for å kompensere. Antar man velger samme løsning i nye hus, for å få riktig takhøyde?

Spotter i skinner ser jeg på som en god løsning der man har stor takhøyde, 280cm eller mer. Med vanlig 240cm takhøyde tror jeg spottene fort kommer for lavt og vil blende.
   #17
 1,806     Trondheim     1
Tenkte jeg skulle være litt forsiktig med å kommentere denne tråden siden vi ble nevnt
av trådstarter...

For det første synes jeg det er rart at 2rgeir, som jeg har ekstrem respekt for, anbefaler
deg å kjøpe fra leverandører som ikke er representert i Norge..

Hei Jan.. vet jeg var litt bråkjekk i min kommentar, beklager at dette kom litt skjevt ut.
Poenget mitt var at, skal man gå bort ifra standard Downlights og søke luksus segmentet så er tilgangen relativt snever i Norge. Sjeldent at privatpersoner får kjøpe fra de kjente kanalene.
Personlig sparte jeg ca 20000,- ved å kjøpe Bega fra dmlight enn AKB med "installatørpris"

  (trådstarter)
   #18
 219     Vestlandet     0
Avgjørelsen er tatt hos oss Grin Smile


Det blir SPOT PÅ SKINNER, altså "SPOTSKINNER" !! (vanlig 220V, "GU10" LED-pærer)


....pga den fantastiske frie fleksibiliteten etterpå / for alltid lett å endre på Smile (og at det er rimeligere i pris er også bra)


Se bilde Smile


må jeg ha Downlights i ny "funkisbolig" ???    (jeg liker bedre Spotlights i taket)  - spotskinner.JPG - VestlandBygger
må jeg ha Downlights i ny "funkisbolig" ???    (jeg liker bedre Spotlights i taket) - spotskinner.JPG - VestlandBygger
Signatur
  (trådstarter)
   #20
 219     Vestlandet     0
hei "KreativBelysning.no"


Nei her skal ingenting være fast løsning... Wink Det skal være flyttbare/utskiftsbare spotter i skinner. Skinnene monterer jeg i hele husets lengde (15m), og så tar vi 4 slike parallelle skinner, for da å dekke muligheten til full fleksibilitet fremover. (Huset er ca 17m x 7,5m)
Signatur