339    10    1  

Vannbåren varme

 5     0
Hei, 
Vi bygger nytt hus (Buskerud), og er usikker på om vi skal ha vannbåren varme i både 1. og 2. etg eller kun i 1.

Vi skal ha bergvarme.

Det er mange meninger ute. Noen mener det må være vbv i begge,  andre mener det er nok varme i 2.etg dersom det kun er vbv i 1. etg.

Til dere som har bodd i nye hus (tek10/17) med vbv, hva hadde dere?

Dere som kun hadde i 1.etg, ble det gulvkaldt i 2.etg?

Hva hadde dere som alternativ i 2.etg?

På forhånd takk.

TSt
   #1
 14,509     0
Du må jo ha noe varmekilde i 2 etg. Hva skal det være hvis det ikke er gulvvarme ? Du kan jo ikke sette opp el panelovn når du har bergvarme.
  (trådstarter)
   #2
 5     0
Ja, det skal være vbv på badet og vaskerommet, og så har vi hørt at convektor (?) vifte vil spre varmen godt nok. Hver etasje er på ca 140 m2.

Hvorfor kan vi ikke ha panelovn i den etasjen?
   #3
 126     0
Vi har bygget med vannbåren gulvvarme støpt i kjeller, 1 etasje og bare på badet i 2 etasje (tek10) . Varme spres i tillegg via balansert ventilasjon. I 2 etasje har vi i tillegg stue og 4 soverom. Vi gjorde samme overveielser som dere.

350 dager i året holder dette i massevis, men på de kaldeste dagene var det noe kaldt i vinter - ca 18 grader i 2 etasje, så vi skal installere en vedovn i stua oppe i tillegg (dette har vært planlagt fra starten, så pipa er på rett plass). Anbefaler å lage opplegg til varmekilde også i 2 etasje, om det så er rør til radiator, varmelister eller til en viftekonvektor eller to (som også kan kjøle) eller alternativt plass til vedovn. Kommer nok litt an på romløsningen hvor mye varmen spres, men hos oss synes jeg det ikke er helt nok med bare gulvvarmen nedenfra og på badet. Iaf ikke i stua og på soverommene til barna - gjesterom og vårt soverom er rikelig varme.

Må få med at det ikke er gulvkaldt noe sted altså - huset er jo tett. Vi har laminatgulv, men dette er ikke kaldt i 2 etasje heller, så det trenger du ikke å planlegge etter.
  (trådstarter)
   #4
 5     0
Mange valgt ta...
romløsningen er ganske tett da trappetrinnet kommer opp i hjørnet på huset.

Varmelister har jeg ikke hørt om. Det må jeg undersøke.
   #5
 3,876     Asker     0
Poenget er vel at bervarme er så dyr installasjon, at det å ikke legge tør i andre etasje, hvor du da må ha andre ovner, blir ganske tåpelig. Man har da veldig billig varme fra bergvarme (etter installasjon), men kjører heller dyr elektrisk. Det henger ikke sammen.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 5     0
Det er klart, samtidig som vi har et budsjett og må gjøre noen valg...

Så da er spørsmålet om slike viftekonvektorer vil være nok til å spre varmen i 2.etg.?
Vil varmen vil stige opp gjennom tak/gulv eller er hus idag er for godt isolert rett og slett, slik at vi vil oppleve kalde gulv oppe.

Noen som har erfaring fra det ene eller begge løsningene?
   #7
 1,724     Trondheim     0
Peacock skrev jo om akkurat dette nettopp. Det blir ikke"kalt" og ikke gulvkalt.
Jeg har et hus fra -49, etterisolert og vannbåren varme.
Jeg har gulvvarme kun i kjeller og 1:e etg, i 2:e etg er det radiatorer i oppholdsrom. I 2019 har ikke radiatorer vært i drift en eneste dag annet en på et kontor der døren står åpen til gangen hele tiden. Det er vvb på badet i 2:etg.
Nå har jeg ikke stua oppekun soverom kontor og bad liten oppholdskrok med sofa og gang 80kvm, det er generellt veldig lite behov for egen varme oppe. Det radiatorn på kontorrommet og badet som er varmekildene.

Om romløsningen er lukket der varmen ikke sprer seg fritt så kan du vurdere gulvvarme f.eks på loftsstua.
Man må huske at radiatorer er også "vbv" og vesentlig billigere å etablere enn gulvvarme. Du trenger bare å trekke rørkurser til hver radiator.

Mvh
Sakke

   #8
 3,587     0
Viftekonvektorer er ikke gratis, de heller!

Når du bygger nytt, er ikke mer-kostnaden ved å legge undergolv med spalter istedetfor enkle sponplater, pluss varmefordelingsplater, pex-rør og en fuktsperre noe som velter byggebudsjettet ditt. Hvis du skal "spare" (småpenger) her, og planlegger å spise opp en vesentlig andel av besparelsen ved å kjøpe varmelister eller viftekonvektorer, da tror jeg du bommer ganske grovt.

Mange hus har primært soverom ovenpå, og ønsker ikke at de skal være for varme. Men å kunne sette føttene ned på et lunt golv når du våkner om morgenen, er helt fantastisk deilig. Den opplevelsen får du ikke med annet enn golvvarme. Alt som har "vifte" eller "ventilasjon" i betegnelsen blåser opp støv, har et visst støynivå, og gir trekk.

På barnerom der ungene krabber og sitter og leker på golvet er også golvvarme suverent. Selv om moderne el-ovner (varmelister, panelovner) skal være barnesikre, har de betydelig varmere flater - og kan være gjenstand for "fikling".

Og som andre skriver: Når du har billig varme, hvorfor vil du sette den til side og bruke dyr varme?
  (trådstarter)
   #9
 5     0
Ja det du sier er logisk i mine ører, men min andre halvdel tenker ikke slike om jeg gjør.
   #10
 147     1
Det finnes budsjetthensyn, og det finnes dårlige valg. Å velge bort vannbåren varme i 2 etg. når du legger 350 000 i anlegget fra før er et dårlig valg. Prisforskjellen blir marginal. Spar penger på noe annet. Det er sinnsykt mye jobb å ombestemme seg her. Gulv kan byttes, kjøkken kan byttes. Å legge gulvvarme i ettertid er veldig mye jobb, huset blir ubeboelig og prisen blir mange ganger høyere.

Ikke se på pris mot hvor mye du vil ha det hver gang, se på hvor mye det koster å ombestemme seg om 5 år.