10,284    1    0  

Accoya kledning og Alvdal Royal - noen som har erfaring

 142     Oslo     0
Skal bygge hus og ønsker så vedlikehodsfri kledning som mulig. Valget har stått mellom Møre Royal og ubehandlet kledning av malmfuru. Men i dag fikk vi presentert Accoya som et alternativ. Noen som har erfaring meddem?
Fikk også informasjon om at AlvdalSkurlag har en Royal type, Alvdal Royal. Noen som har erfaring med AlvdalSkurlag.

Kona til Jacks :)


   #1
 1     Stavanger     0
Accoya er et rent "naturprodukt", det vil si at det ikke benyttes giftstoffer i behandlingen av radiatafuruen fra New Zealand. I modifiseringen benyttes kun varme, vakuum og eddik. Behandlingen gjør at en styrker celleveggene, mens cellene er åpne (til motsetning fra kebony som fyller cellene med biomasse). Den åpenbare fordelen i Accoya er at modifiseringen skjer tvers igjennom planken. Det betyr at virket i praksis er "dødt" mtp. kuving og svelling.  Når en plank beveger seg så lite som Accoya gjør, slipper en problemstillinger knyttet til sprekking/flising. -Accoya er en gammel teknologi fra 1928, som først ble kommersiell på 2000-tallet, det gjør at Accsys som eier teknologien visstnok har prøver som er over 70 år gamle, og kan gi en uforbeholden garanti på henholdsvis 25 år i vann/jordkontakt og 50 år over bakken.

Type kledning, og krav til hvilken grad du ønsker å utøve vedlikehold bør være avgjørende i valget av kledning.

Etter mitt skjønn så er det kun Accoya, Kebony (SYP og Furu) og 100% kjerne av norsk furu det eneste som er vedlikeholdsfritt.

Accoya (ca. 740kr pr m2) og Kebony (furu 390 kr pr m2 og syp 750kr) koster jo en hel del. Kebony furu har en stor andel av kjerne som sitt "svake" punkt, og jeg ville derfor heller valgt 100% kjernefuru (eller malm som du sier) som er en del  billigere (ca. 290 kr pr m2).  Hvor villedene prisene er vet ikke jeg, men det var prisene jeg fikk av aktørene her i området for ca. 1 år siden.

NB: ved valg av varmebehandlet tre (accoya, kebony eller andre) pass på å bruke rustfritt og ikke galvanisert eller lignende.


Er selv økonom, men er blitt interressert i tre og har brukt en del tid på undersøkelser av valg av tre for uterom og funnet ut at det finnes mange svar der ute.



mvh