HSt
   #11
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Innvendig isolering flytter kondens/frostspregningspunktet innover i muren. Isolerer du mye så får du til å med kondensen på innsiden av muren.

  (trådstarter)
   #12
 22     0
Ja, ser at dem fleste fabrikanter av innvendig knotteplast,(Pergo, Platon) og isolasjonsfabrikanter ikke anbefaler mere enn 5 cm isolasjon. Samtidig påpeker dem at isolasjonen må ligge uten diffusjonmembran inn mot innvendig kledning/panel.
   #13
 349     Vestlandet     0
I utlandet leverer Rockwool hulromsisolering for innblåsing:




Jeg ville trodd isolering av hulrommet gjorde den ytre teglmuren mindre i stand til å kvitte seg med fuktighet, og at det ville være en fordel å kombinere med utvendig isolasjon.
Er det noen som har tilgang til byggforsk-artikkelen på etterisolering av hulmur?
HSt
   #14
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Kan dette være på steder med lite/ingen frost ?

Ved normal markmatte isolasjon i teglvegger så trodde jeg de fortsatt lagde luftspalte på utsiden av isolasjonen.
  (trådstarter)
   #15
 22     0
Jeg har ikke tilgang til bilder fra jobben med skifte av drenering ble gjort på huset, men jeg har gravd opp lysgraver til tre 1x1 vinduer, og der ligger det 10cm isolasjon mot knotteplasten, så jeg har noe isolasjon der. Men jeg tror også at muren vil holde seg tørr og fin med isolasjon i hulrommet også...hvordan skal fukten oppstå der ved isolering? Blir hverken mere eller mindre lufting enn det er idag..selv om jeg kan lage ekstra lufting etter isolering.
HSt
   #16
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Når det er lite isolasjon i veggen så varmes veggen opp av varmetap og fukt fordamper/ går ut av muren. Når det isoleres blir muren kald og fukt kondenserer/akumuleres i mur.
  (trådstarter)
   #17
 22     0
Den fukten som da oppstår, må jo nødvendigvis være der allerede idag, bare lengre ute i muren, slik jeg forstår deg!? Hvor forsvinner denne fukten idag?

HSt
   #18
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Som jeg skriver så er duggpunktet i muren lenger ut fordi du varmer opp muren med varmetapet. Duggpunkt er temperaturen der vann i dampform går over i vann i dråpeform, vann vil kondensere hvis muren har temperatur under dette. Skjer dette lenger inn i muren så vil den ikke tørke opp, er det lenger ut så vil den lettere tørke over tid. (Så svinger temperatur og dette punktet vil gå innover og utover, men i snitt vil muren være veldig mye kaldere med isolasjon inne.)

Du kan også få massive frostskader i ytre teglsteinsvange. Vet om et hus i Oslo der teglsteinen skallet av.

Se på et hos med trepanel : Høst/vinterstid kan en se stendere i veggen i rim som dannes på kledningen i områder der det ikke er stender bak. Stenderen leder mer varme ut fra huset og holder kledningen varmere i området utenfor stenderen.

Tilsvarende effekt får du hvis en isolerer mye på innsiden og muren ute blir kald, det "dugger" på veggen slik det dannes dugg og rim på bilvindu. Og hvor langt inn i veggen dette vil bli et problem, settes av isolasjonstykkelsen inne.
  (trådstarter)
   #19
 22     0
Hei
Tar opp denne tråden, da jeg har funnet ut hvordan jeg skal gjøre dette.

Ingen isolering av hulrommet, tvert om..skal åpne opp og ventilere dette hulrommet.

Ved naturlig ventilasjon med åpninger i den utvendige muren!
Samt å legge knotteplast på vegg innvendig, og isolere med 5 cm vanlig isolasjon med lufting mot gulv (gulvlister med spaltehull i) og åpent opp mot etasjeskillere.

Noen som har gjort tilsvarende?
HSt
   #20
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Tør ikke spå resultat ser bare at dugg/frysepunkt fortsatt må flytte seg innover i muren slik jeg beskrev over.