6,017    9    0  

Luft i vannet

 74     Troms     0
Hei. Vi har privat vann fra egen brønn, det er ikke fall fra brønn til huset derfor har vi vannpumpe installert i huset.. Vi er veldig plaget med at det er luft i vannsystemet, det kommer mest sannsynlig fra brønnområdet da det er noen litt diffuse koblinger der fra gammelt av samt at naboen som er koblet til samme brønn har samme problemet..Har gått greit til nå men jeg har kjøpt meg høytrykkspyler som ikke likte luft i vannet... Den hoster og harker og bygger ikke trykk i det hele tatt lenger. Fins det noe slags enkel patent på å skille ut luft i anlegget inni huset? Tenker da montere noe før pumpa... Eller bare en superenkel patent å koble til vannuttaket ute på veggen før høytrykkspyleren?

   #1
 5,432     Akershus     0
Det behøver ikke nødvendigvis være luft via koblinger. Jeg la 3/4 slange fra utekran ned til høytrykkspyler, tenkte det var bra og fikk akkurat samme symptomer, går mye bedre med 1/2" slange.

Antagelig er det ikke trykk nok i systemet mitt til å etterfylle 3/4" slangen med tilstrekkelige mengder vann etterhvert som høytrykkspyleren forbruker dette og det blir symptomer som luft i anlegget.
  (trådstarter)
   #2
 74     Troms     0
Vi har det problemet i hele huset, ikke bare til høytrykksspyleren. Tenkte bare å få en rask og enkel måte å bli kvitt luft som kan gjøres inni huset da det er endel jobb forbundet med å legge nytt i brønnen og det er jo masse snø og kaldt ute... Forøvrig målte jeg mengden vann som kommer ut av utekran igår og den leverte mer enn det dobbelte av det maskinen krever og jeg bruker 1/2" slange.... Men det nytter lite når det kommer luft som gjør at maskinen ikke trives..
   #3
 417     Troms     0
Er du helt sikker på at det er i brønnen problemet oppstår ? Jeg heller mot å tro at det er selve pumpen eller noe rundt den løsningen som "knuser" vannet og lager luftbobler.
Noen jeg kjenner "suger" også vann fra en brønn som ligger noen få meter lavere i terrenget enn hytta. Vannet i krana der er nesten helt hvitt av mikrobobler med luft, men klarner jo fort i glasset når det står stille. Ikkennoe luft i vannet når det står i brønnen, og slangen suger ikke luft, så det må være trykkpumpen som skaper det his dem.
Jeg ville umiddelbart tenkt på en løsning med å ha en noe større tank i vannløpet, etter pumpen. F. eks en 300 liters vvb-tank, men da selvfølgelig ikke tilkoblet strøm. Da ville vannet få en plass å "stå i ro" og la luftboblene stige opp til toppen. Og koble vannstrømmen "motsatt vei". Inn på toppen, og ut i bunnen.
Hvor stor er tanken som er tilkyttet pumpen nå ? Det er kanskje bare en sånn standard trykktank på rundt 40 liter som bare skal gjøre at pumpen ikke skal starte bare man tapper ett lite glass vann ?
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 74     Troms     0
Det kan jo selvfølgelig være pumpa, men dette startet nå i vinter etter at brønnen var tom for vann en periode. de som bygde opp den brønnen har koblet en T-stykke på den slangen som går fra brønnen og til huset(dette er koblet nedi brønnen) og strekt en slange langt oppover fjellet for og hjelpe på og fylle kummen eller noe sånt, den slangen bli i vinter kappet av rett utenfor kummen og blindet med noe jeg frykter ikke er helt tett. jeg tror det er der pumpen suger luft inn. Har aldri hatt sånne problemer på di 4 årene vi har bodd i huset før nå i vinter.

Høres forresten ikke dum ut den ideen med en ekstra stooor tank...ville jo eliminert lufta vil jeg tro men det er vel en hel del jobb og koble opp noe sånt.
   #5
 417     Troms     0
Som i alle typer feilsøking, når noe ikke fungerer som før, så må man prøve finne ut om noe er blitt endret. Og som du skriver er det gjort en endring. Forslag. Ta opp t-stykket som ligger i brønen og koble fra den stussen som bare kommer opp og er blitt blindet, og slipp t-stykket ned igjen. Eller egentlig trenger du jo ikke den T'en da, så ta den bare bort, og bytt ut med en ny tilbakeslagsventil på slangen til huset. Da blir nok tingene slik de var før. (selv om du må ut i kulda og snøen en tur Smile )
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 74     Troms     0
har planer om å ordne nedi brønnen til sommern. brønnen må tømmes i den forbindelse da t-stykket ligger 1,5-2 m under vann nå og det frister ikke å bynne uti snø og frost og vase med pumper og vann og styr nå.

tenkte bare å høre om det fantes noe billig og enkelt system som omså kunne kobles på utekran for og hjelpe på å skille ut lufta fra vannet.... meeeen så masse flaks har man vel ikke :'(
   #7
 417     Troms     0
Mange høytrykkspylere kan "suge" vann og er dermed ikke avhengig av trykk på vannet inn. Dersom din spyler kan, Skaff til veie ett stort fat, og tapp vann opp i det, og la spyleren suge luftfritt vann fra bunnen av karet.
Mange som faktisk forer høytrykksvaskeren med oppsamlet regnvann fra taknedløpet.

Eller:
Da kan du jo få tak i en gammel VV tank. Koble vannet fra krana inn på "varmvann ut" på tanken, og så fra "Kaldvann inn" videre ut til Høytrykkspylern. Da kommer vannet inn (med luft i) på toppen av tanken og du tar vannet ut i bunnen, og forhåpentligvis vil luftboblene forbli i toppen av tanken. Får du tak i en avdanka tank gratis, så trengs det bare noen skrukoblinger fra Biltema, og litt PEX slange. småpenger i utlegg. Quick-fix ala Reodor Felgen.
Tanken kan jo også monteres inn på same måte, men før utekrana.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 74     Troms     0
Det må jeg sjekke imårra om spyleren kan suge vann. Har jo selvfølgelig ikke lest hele bruksanvisninga... ;D er forresten en Foma 825 i tilfelle noen som leser her har peiling på akkurat den maskinen...
   #9
 417     Troms     0
Og hvis den ikke kan suge op vann, så fikser du likevel ett stort kar, og drar på Biltema og kjøper denne: http://www.biltema.no/no/Fritid/Hage/Vanning-og-Pumper/Boremaskinpumpe-20904/
Slange fra karet til pumpen, og så videre til spylern.
Juster hastigheten på boremaskinen slik at pumpen leverer mellom 9 og 10 liter i minuttet. Pumpen skal klare opp til 40 liter i miuttet skryter BT av, så det burde gå bra.
Spyleren har krav til vannmenge på 550 liter i timen (9,16 l. i minuttet) men det er ikke noe krav til noe spesielt trykk.
Signatur