2,270    4    0  

Tre ting du bør sjekke før vinteren

If
 47     0
Hei igjen!

Noen liker det, andre liker det ikke: Vinteren nærmer seg.

At bladene faller av trærne og frostnettene kommer, betyr at vi som er huseiere bør huske på noen enkle ting for å forberede boligen på vinter, snø og - brrrr - kuldegrader.

Jeg synes de tre aller viktigste forberedelsene for å unngå skader i løpet av vinteren og vårløsningen er:

1. Rense takrenner og nedløpsrør for løv før frosten gjør det umulig. Jeg har sett en del ødelagte takrenner og frostsprengte nedløpsrør gjennom årenes løp, og i verste fall kan det lekke vann inn i tak og yttervegger. Du kan lese litt mer om løvrydding her.

2. Stopp vanntilførselen til hagekrana. Vannrør fram til utekrana må være i et frostfritt rom. Fjern hageslangen.

3. Ta et blikk over taket for å se om det er helt, og at det ikke finnes skadede taksteiner. Dersom du har en eller annen form for takbelegg, sjekk tilstanden til det og vær litt kritisk. Tommelfingerregelen er at takshingel har en levetid på rundt 30 år, gi og ta noen år. Noen erfarer at shingel er OK lenger enn dette.

Jeg regner med å komme med noen flere tips om vinterforberedelser de nærmeste dagene, når jeg ikke er ute i felten på skadebefaring hos noen av kundene våre i If.

Jeg er imponert over det høye faglige nivået hos brukerne i forumene på byggebolig.no, og har plukket opp mye interessant i diskusjonene. Så derfor:

Hva er dine beste tips til vinterforberedelser av boligen?

Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Signatur

   #1
 24,675     Akershus     0

Hva er dine beste tips til vinterforberedelser av boligen?


For hytte: Steng hovedkran, tøm alt helt for vann, steng 3-veis utevendig frostfri utekran.
Signatur
   #2
 21     Vestby     0
Heisann - fin tråd!

Hytte
Stengte hytta i helgen etter oppskriften som dere beskriver og inkluderte også det som KjellG beskriver over.  I tillegg leste vi av vann- og strømmåler - tungvint å dra dit senere i år når alt er lukket ned???

Har utfordringer med skader fra musebesøk om vinteren (sommerhytte). Har derfor lagt ut muse gift men erfarer at musene likevel lager "fest". Finnes det middel som er mer effektivt enn annet?

Hus
Har bolig med tak fra 1985 og - ser at det er blitt noe mose på betong taksteinene. Tok bort det  som var mest synlig med en enkel skrape for å minimalisere muligheten for fremtidig vannskade - ganske arbeidskrevende. Finnes der noen enklere måte som kan fjerne mosen.
Signatur
HSt
   #3
 36,615     Lillestrøm kommune     0
Fjerne mose fra tak:
Du er trolig for sent ute for i år, men det finnes produkter som "Takrent" o.l. som en sprayer på. Det bør være litt temperatur og ikke regn de første dagene (derfor kommentar om at du er for sent ute). Det finnes også en variant du setter på hageslangen, jeg har ikke prøvd denne selv enda.

Du kan trenge en ekstra behandling etter noen uker også for å få god effekt.
If
  (trådstarter)
   #4
 47     0
Takk for kjempegode innspill!

Jeg legger til et par punkter til i lista mi:

4. Drenering. Er dreneringen eldre enn rundt 40 år, så vær ekstra nøye med å sjekke kjeller/underetasje for fukt. Har du innredet kjeller, kjenn etter om det er «kjellerlukt». Se bak store møbler nede ved gulvlist om det er fuktflekker/svarte muggflekker. Dette punktet er jo strengt tatt ikke bare knyttet til høsten, men jeg tar det med fordi det er viktig.

5. Ta en sjekk på tomta og i området hva som kan skje ved store nedbørsmengder eller ved en eventuell vårflom i bekken eller elva, hvis du har noe slikt i nærheten. Det er dessverre en del som får seg en svært ubehagelig overraskelse på høsten eller våren. Er du ny på stedet eller i tvil, er et av mitt kanskje beste tips å snakke med med noen eldre folk der du bor. De har ofte veldig god greie på historikken med flom og overvann. Slik blir gjerne overlevert muntlig fra generasjon til generasjon.

Folkens, andre nyttige tips for å foreberede huset på vinter? Noe man bør sjekke eller gjøre?

Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Signatur