15,567    24    4  

Kranselag

Uno
 282     Os     2
Nærmer seg tett hus her,så no lurer eg på dette med kranselag. Blir det fremdeles praktisert? Og hva gav dere?

   #1
 409     0
Mange som sluntrer unna dette, men jeg syns det er en god skikk og gir god stemning Smile
Å ha et godt forhold til håndverkerne betaler seg gjerne bra.

Behøver ikke være noen stor fest, men kan f.eks være smørbrød, kake og kaffe i en litt utvidet lunsj. Er også noen som gir vin/konjakk og lignende.

Så det er vel litt opptil hva du ønsker selv. Jeg som håndverker setter igrunn vel så god pris på en flaske med noe godt i og en godt lunsj/kake enn en fest
   #2
 183     Bergen     0
Egentlig en god tradisjon som burde børstes støv av igjen!
Signatur
Uno
  (trådstarter)
   #3
 282     Os     0
Ok,takk for svar. Smile Føler eg må gi de en oppmerksomhet ja,noen tradisjoner bør en ta vare på. Smile
   #4
 817     Haugesund     0
Kan ikke si hva som blir praktisert nå, men kan fortelle hvordan det skjedde da jeg holdt kranselag for snekkerene i 1975.
Gav beskjed en stund før at på fredag ble det kranselag. Måtte fritte frampå forsiktig om de var avholdsfolk, men det var de ikke. Jeg hadde en gjeng på 4 stk. som alltid kom i samme bil, så en av dem var sjåfør.
Tok ut en fridag på jobb og hentet forhåndsbestilte smørbrød, kjøpte en kasse pils og en flaske brennevin, dekket et provisorisk bord på krakker med en hvit papirduk i kjelleren. Kl. 12 ropte jeg på dem at nå var det kranselag.
Og det ble helt perfekt. Maten var god, hadde selvfølgelig også med en kanne kaffe, og ølet gikk innpå litt forsiktig og brennevinet smakte de ikke.  Men jeg sendte med dem resten av smørbrødene hjem + ølet og brennevinsflaska.

Alt var salighet og glede etter dette, eller forøvrig også i hele byggeperioden.
   #5
 1,307     Hardanger     0
Når er det kranselag skal holdes? Hvilken del av byggeprosessen "utløser" kranselag?
Signatur
   #7
 817     Haugesund     0

Når bygget er tett :)


Når du skriver dette, så må jeg tilføye at det under kranselaget mitt, se ovenfor, så pøsregnet det, og svære dråper kom klaskende ned på mitt pent pyntede bord gjennom 2 - 3 etasjer.  Stemningen var litt trykket til å begynne med, men så måtte vi jo alle begynne å skrattle.

HBS
   #8
 190     Akershus     0
Har hørt at hvis man ikke holder kranselag, skal snekkerne spikre en filledukke på huset, i stedet for juletreet. Slik at alle kan se at huseier er en fattigfrans... Så skikken praktisert når kommunen vår bygget på skolen ;)

Synes man skal ta vare på gamle tradisjoner. Er sikkert litt overtro forbundet med dette, i likhet med mynten i veggen... Tar ingen sjanser når det gjelder det nye hjemmet mitt. Og så har vi hatt verdens beste snekkere, som vi ønsket å gjøre stas på. Vi ble tipset av byggeleder om at snekkere liker konjakk (og det gjaldt for byggeledere også).
   #9
 3,258     Akershus     1
Kjørte kranselag for våre lithauiske snekkere. Bestilte pizza, serverte øl og akkevitt etter endt arbeidsdag. Leder for arbeidslaget ble straks pekt ut som sjåfør. Alt gikk ned på høykant og god stemning.

De var først litt tilbakeholdne på Opplands akevitt, men etter et par små så rant resten av flaska ned på kort tid. Jeg bidro godt selv for å ikke fremstå som "stiv" og klønete, dessuten virket det som jeg måtte drikke før de drakk, hele tiden.

Det hele gikk fort og de dro hjemover i åttetiden på kvelden. Jeg stod igjen med god summetone og godt humør.

Kranselaget lettet litt på stemningen og jeg syns ting gikk litt lettere og enklere etterpå fordi humøret og humoren gikk opp et par hakk. Det er nå rart med det, men det å skjenke seg litt og få løs latterkulene sammen med folk er jo bare fint.
Signatur