5,779    3    0  

Bygge ut på uregulert tomt

 12     Hedmark     0
Vurderer å komme i gang med påbygg til et allerede eksisterende hus bygd i 2006. Tomten er uregulert, så hvordan skal man gå frem?

Tomteareal er 1700kvm.

Forsøkte å sende mail til kommunen for å finne ut om bl.a. utnyttelsesgrad, og fikk det meget utfyllende svaret "Område er uregulert, slik at noen utnyttelsesgrad finnes ikke."

Er det håp, siden det allerede er oppført et bygg i "nyere" tid?

   #1
 878     Sokna, Ringerike     0
Om du allerede har fått sette opp et hus der, så å vel tomten være regulert for bolig.
Ta en telefon og avtal et møte med en saksbehandler. Fortell ham hva du har tenkt. De må jo kunne svare på om det er muligheter eller om det er helt uaktuelt.
Signatur
   #2
 15     Tønsberg     0
Så vidt kan jeg forstå skal svaret på ditt spørsmål fremgå av kommuneplanens arealdel med tilhørende bestemmelser. Her er hele kommunens areal avsatt til et ulike, bestemte arealformål. Kommuneplanen med tilhørende arealdel utarbeides av kommunen etter litt andre regler enn en reguleringsplan. Kommuneplanens arealdel kan være en noe "grovere" inndeling av arealformålene enn ved en reguleringsplan.

Kjernen i spørsmålet er: Hvilket arealformål er området avsatt til i kommuneplanens arealdel. Uten å foregripe formoder jeg det er avsatt til LNF-formål eller Byggeområde bolig. Er det avsatt til LNF-formål, kan det være begrensninger på hva du kan gjøre, men en rekke kommuner har bestemmelser som åpner for "normal" utvikling/utnytting av bebygde eiendommer i LNF-områder. Er området avsatt til byggeområde bolig, kan det knytte seg andre bestemmelser til dette.

Jeg formoder du ikke er alene om å bygge på et påbygg og evt tilbygg i kommunen, slik at kommunene har praksis/presedens på dette.

Jeg har derfor to råd:

1. Skal du bygge et påbygg (oppe på eksisterende), er det uansett søknadspliktig med krav til ansvarlig foretak, og du kan du like gjerne ta kontakt med en bygningskyndig først som sist. Vedkommende kan bistå med kart, skjemaer, tegninger osv. Mener du et tilbygg (inntil eksisterende), er det en nedre grense på 50m2 BRA, da er det ikke krav til bruk av ansvarlig foretak.

2. Kommuneplanens arealdel ligger normalt ute et eller annet sted på kommunens nettsider. Det fleste kommuner har en innsynsløsning for kart. Denne kan også innholde informasjon om kommuneplanens arealdel. Kommunen skal på begjæring fra deg skaffe til veie et elektronisk kart (pdf-format/åpent dataformat) eller en papirversjon som gir deg den samme informasjonen. Dette kan koste noen kroner.

Uansett om du ønsker å gå med videre med byggingen må du avklare hva som er gjeldende planstatus og hvilke regler som gjelder. Husk at plan- og bygningsloven er en ”ja-lov” i den forstand at om det ikke finnes et forbud - skal du få lov å bygge hva du vil.

Lykke til og hold oss gjerne orientert.
  (trådstarter)
   #3
 12     Hedmark     0
Tusen takk for fyldig og bra svar Nijiron. Vi skal gå videre med dette i bakhodet.

Jeg skal holde dere informert ettersom prosessen forhåpentligvis går fremover. Kommer sikkert til å legge ut noen tegninger etterhvert også, og muligens opprette en egen blogg med byggeprosessen.