7,040    6    0  

Byggetilatelse for EarthShips/Jordhus & Hytte på hustomt

 11     Gulen     0
Hei,
har to hvidt forskjellige spørsmål her.

-jeg har hustomt,kan jeg bygge en hytte som helårsbolig på denne tomta.
Dette er på landsbygda hvor hytter og hus ligger om hverandre,hvordan går man fram??

-jeg er veldig nyskjerrig på "earthships/jordhus",hvordan går man frem for å få
byggetillatelse ???

   #1
 171     0
Det hadde vert interessant om du fekk til. Hold oss oppdatert! Og håper noken andre her på forumet har tips?

Sjølv leker er med tankene om å bygge et kuppelhus, men er nok redd for at dette og kan bli vanskelig å få lov til. (Geodesic dome, f.eks. http://www.domehome.com/)
RAM
   #2
 930     Romerike     0
Har ikke skjønt logikken med å fortelle mennesker at det går med 30% mindre energi for å varme opp
en halvdome, kontra et hus med kvadratisk byggeform, dette er for dumt, plassen blir jo bare mindre.
uansett en dyr byggemåte, med spesielle konstruksjoner som ikke er almuen forundt  Sad
Signatur
T2T
   #3
 156     0

Har ikke skjønt logikken med å fortelle mennesker at det går med 30% mindre energi for å varme opp
en halvdome, kontra et hus med kvadratisk byggeform, dette er for dumt, plassen blir jo bare mindre.
uansett en dyr byggemåte, med spesielle konstruksjoner som ikke er almuen forundt   :(


1:Hvorfor blir det mindre plass i en geodome? Mindre plass i forhold til hva? Grunnflate? Trodde teorien bak en geodome var at du maksimerte brukbart volum i forhold til grunnflate.

2: 30% lavere energibehov trodde jeg kom av bedre sirkulasjon inne i en geodome sammenlignet med rektangulære volum.

3: Hvorfor er byggemåten dyr? Trodde at geodome optimaliserte materialbruken.

Masse spørsmål og få svar fra meg. Er det noe problem i å få godkjenning på et slikt bygg?
   #4
 15     Tønsberg     0
God dag Renate

Det som avgjør om du kan bygge og hva du kan bygge er Kommunens arealplaner. For "alle" arealer i Norge er det utarbeidet en kommuneplan med en arealdel (Kommuneplanens arealdel=KA). Denne avsetter arealet til en eller flere typer arealformål, og angir muligheter og begrensninger. Denne er utarbeidet av kommunen i samarbeid med statlige og regionale myndigheter. En slik KA danner grunnlaget for den overnordnete arealbruken i kommunen. Du finner mer om KA på http://www.regjeringen.no/nb/dep/md/tema/planlegging_plan-_og_bygningsloven/kommuneplanlegging.html?id=1236

For å styre detlajene rundt hva som kan bygges på et avgrenset område i kommunen lar kommunen utarbeide en reguleringsplan for det aktuelle området. Ved utarbeidelse av reguleringsplan reguleres området til ett eller flere arealformål som i større detalj og med sterkere rettsgrunnlag fastsetter bruken av området.

Jeg vil derfor minne på at Plan- og bygningsloven egentlig er en "ja-lov" i den forstand at om det ikke finnes et forbud skal kommunen i prinsippet tillate deg å bygge det du ønsker.

Jeg vet ikke om det er utarbeidet en reguleringsplan eller ikke for det aktuelle området som i detalj regulerer hva du kan bygge, eller om KA på noen måte begrenser det.

Jeg ser for meg følgende forhold som må avklares i forbindelse med en byggesak:
- Arealformålet (er det avsatt/regulert til bolig?)
- Estetikk (er det spesielle regler for det aktuelle området)
- Grad av utnytting (Er tomta stor nok)
- TEK (vil en slik bolig (som kanskje har sitt opphav fra Danmark, Storbritannia eller Tyskland) tilfredsstille alle de norske tekniske krav til produktdokumentasjon tetthet og isolasjon mv)

Jeg ser faktisk ikke på dette som umulig, om arealformålet tillater det. Du bør innledningsvis ta rede på hva som er arealformålet (kommunens nettsider)  på eiendommen, og deretter ta kontakt med en aktuell importør/leverandør som kan henvise deg til den rette formen for bistand. Det er kjernen her; du trenger bistand av en bygningskyndig i prosessen frem til byggetillatelse og videre til ferdigattest.

Lykke til med prosjektet.
   #5
 2     0
Jeg også lurer på hvordan man skal gå frem for å bygge jordhus. Min drøm er earthbag eller eco-domes av arkitekt Nader Kahlili.

Jeg spurte en arkitekt som har drevet endel med alternative hus, særlig halmhus, om hvordan sjansene er for å få byggetillatelse for et earthbag-hus. Han svarte:

"Godkjenning vil nok avhenge av størrelse og hva slags bygning. En mindre bygning er lettere å få godkjent. En bolig f.eks. vil gi noen utfordringer i forhold til energiberegning, statisk beregning osv. En må nok samle dokumentasjon på disse forhold for å kunne ha håp om godkjenning for et mer permanent bygg, som f.eks. en bolig."
   #6
 2     0
Btw.

Forskrift om saksbehandling og kontroll i byggesaker § 7 Tiltak som verken krever søknad eller melding , sier at Mindre frittliggende bygning (bod, veksthus, søppelskur, sykkelskur el.) på inntil 15 m2 bruttoareal på bebygd eiendom. Bygningen kan ikke brukes til varig opphold for personer. Mønehøyden må ikke være over 3,0 m, og gesimshøyde må ikke overstige 2,5 m. Avstand til annen bygning på eiendommen må ikke være mindre enn 1,0 m.

Problemet her er kanskje at "Øvrige regler i plan- og bygningsloven og teknisk byggeforskrift skal ivaretas av tiltakshaver." Jeg vet ikke. Jeg ønsker deg lykke til i saken, og vær så snill å oppdater oss! Jeg tror dette er upløyd mark.