#11
 221     0
Her r det 4 meter for bolighus, men kun 1 m for garasje, bod, uthus osv.
Her hadde det også vært knapt med garasjer om 4 m grense gjaldt. Det er også bare bolighus som må brannisoleres ekstra om man søker om dips til å sette nærmere enn 4m Smile

   #12
 10,486     Akershus     0

Alt nærmere enn 4 meter må naboen godkjenne (deg i dette tilfelle). Ser noen skriver helt ned til 1 meter men dette er situasjonsavhengig. Hvis du og naboen din blir enige om 0 meter fra grensa er dette helt lovlig så sant brannforskriftene blir fulgt (må seff godkjennes av kommunen).

Arne


Gjelder det brannkrav ved bygging nærmere enn 4 meter uansett? Naboen skal bygge garasjerekke for 4 biler (4 naboer som har parkering langsmed ene grensen på tomta mi). Det er tidligere prosjektert 2 dobbelgarasjer under 50 kvm, 1 meter fra min grense, men nå har de bestemt å bygge alt i én rekke. Da blir det over 50 kvm, og jeg fikk en ekstra lapp de ville jeg skulle skrive under på der jeg godtar bygget innenfor 1 meter. Jeg har jo i grunn godtatt de to doble tidligere, så det gjør ikke noen stor forskjell for meg, men etter å ha lest dette her, så sitter jeg og lurer på om det å ha garasjene så nære vil skape noe problemer. Jeg har et vedskjul helt i tomtegrensen nå. Det er noe jeg bare smalt opp av litt paller og sånt for 7 år sida. Det er ikke søkt om, men ingen har klaget heller. Kan jeg få noe pålegg om at dette må brannisoleres eller noe sånt pga. garasjene som kommer 1 meter unna? Kan jeg få pålegg om å rive det? Kan jeg ha noen forhåpning om noen gang å kunne bygge et litt bedre vedskjul lovlig uten å måtte flytte det langt inn på tomta? Burde jeg kanskje sjekke at naboen brannisolerer garasjene mot min side, eller går det automatikk i at det er krav om det når hun bygger så nære tomtegrensa?
Signatur
   #13
 41     0
Generelt er det 4 m fra grensen som er byggegrensen. Dette for å ivareta prinsippet om at det skal være minst 8 meter mellom hus med boligrom. Kompenserende tiltak i form av brannbarrierer kan være grunnlag for dispensasjon. Bygg uten rom beregnet for varig opphold(p-rom, boligrom, kontor osv) som er mindre enn 50 kvm tillates som regel satt opp 1 meter fra nabogrensen, også om naboen protesterer vilt.
Tom
   #14
 1,545     Sørlandet     0

Bygg uten rom beregnet for varig opphold(p-rom, boligrom, kontor osv) som er mindre enn 50 kvm tillates som regel satt opp 1 meter fra nabogrensen, også om naboen protesterer vilt.

Det finnes en tråd på dette forum som omhandler kvaliteten på innlegg, eller rettere sagt kvaliteten på de svar som gis. Tar man mange av disse svarene på alvor, kan man gå på en kjempesmell. Spesielt gjelder dette svar som beveger seg rundt i jussens verden.

La det være helt klart: Plan- og bygningsloven setter en byggegrense som er 4 meter fra nabogrensen.
Dispensasjonslovgivningen i PBL gir grunnlag for dispensasjon, men da skal det finnes det som i jussens verden kallessærlige grunner. Finnes det ikke bestemmelser i reguleringsplanen som spesifikt gjør unntak fra reglene i PBL, er det PBL som gjelder.

Tiltakshaver må kunne påvise relevante, klare og positive «særlige grunner» som taler for dispensasjon fra avstandsbestemmelsen. Det holder ikke å påpeke at naboen i liten grad blir påvirket av tiltaket. Dette er kun et moment i avveiningen når det ellers finnes såkalte særlige grunner for å kunne gi dispensasjon.

Et forbud i loven mot bygging nærmere enn 4 meter fra nabogrensen innebærer at lovgiver allerede har foretatt en avveining av interesser. Det må da utvises tilbakeholdenhet med å dispensere fra dette. Når ingen mothensyn gjør seg gjeldende og det heller ikke foreligger forhold som taler for dispensasjon, bør det legges avgjørende vekt på at det er tale om dispensasjon fra et lovbestemt forbud. Skal det gis dispensasjon fra plbl. § 70 nr. 2, er det ikke tilstrekkelig at hensynene bak bestemmelsen ikke blir skadelidende. Søkeren må i tillegg påvise positive grunner for dispensasjon. En slik grunn må være tilstrekkelig spesifisert og klart angitt, og den må ligge innenfor de rammene plan- og bygningsloven setter.

Eksempelvis er det ingen særlig grunn at garasjen ikke tar utsyn eller er til sjenanse. Om det så bare var en levegg som skulle føres opp, er det ingen særlig grunn at leveggen hindrer innsyn eller utsyn i en viss grad. Det er gjerne hensikten med en levegg og hadde innsyn/utsyn vært eneste kriterium, ville f.eks. levegger vært unntatt fra avstandskravet i PBL. Det er de faktisk ikke. Spørsmålet blir da om hva det er viktig å hindre innsyn eller utsyn til og om dette etter lovens bokstav skal kunne karakteriseres som en særlig grunn.

Det stopper imidlertid ikke her. Selv om man faktisk skulle ha en særlig grunn til å sette opp sin levegg, garasje, veranda eller hva det måtte være, kreves det også at den eller de særlige grunnene veies opp mot den ulempe som påføres naboen:
«Uttrykket «særlige grunner» må ses i forhold til offentlige hensyn planlovgivningen skal ivareta. De særlige grunner som kan begrunne en dispensasjon er i første rekke knyttet til areal- og ressursdisponeringshensyn. (sakset fra forarbeidet til dispensasjonslovverket)


Foreligger det en klar overvekt av hensyn som taler for dispensasjon vil lovens krav være oppfylt og dispensasjon kan gis. I motsatt fall er lovens krav ikke oppfylt og dispensasjon kan ikke gis. De særlige grunner som taler for dispensasjon må naturligvis ligge innenfor rammen av loven.


Så enkelt og så vanskelig er det faktisk. Problemet er at en ikke veldig godt betalt byggesaksbehandler i en kommunal bygge- eller planavdeling ofte ikke har juridisk kompetanse i særlig grad og derav heller ikke forstår viktigheten av at dispensasjonsregelverket følges til punkt og prikke. De klarer rett og slett ikke å foreta en riktig lovanvendelse og det hele blir kun et subjektivt spørsmål om i hvor stor grad tiltaket plager naboen. Dette i sterk kontrast til at tiltaket ofte skulle vært avslått selv om det faktisk ikke plager naboen over hode. Igjen: Finnes det ikke "særlige grunner" SKAL tiltaket avslås selv om ulempen for motparten ikke er til særlig plage over hode. Kjernen er at  lovgiver allerede har foretatt en avveining av interesser når de har satt 4 meters grensen i PBL.


Disse synspunktene er selvsagt ikke mine egne, men baserer seg på det Høyesterett har uttalt om saken og det Sivilombudsmannen har uttalt med avgjørelser i  Høyesterett som referanse.

De som er godt over middels interessert, kan lese mer om dispensasjonsregelverket i PBL her:
http://www.sivilombudsmannen.no/bygningers-hoeyde-plassering-paa-byggetomta-og-avstand-til-nabogrense-utnyttelsesgrad/81-dispensasjon-fra-reglene-om-minste-avstand-til-nabogrense-article1285-476.html
Signatur
   #15
 10,486     Akershus     1

Det finnes en tråd på dette forum som omhandler kvaliteten på innlegg, eller rettere sagt kvaliteten på de svar som gis. Tar man mange av disse svarene på alvor, kan man gå på en kjempesmell. Spesielt gjelder dette svar som beveger seg rundt i jussens verden.

La det være helt klart: Plan- og bygningsloven setter en byggegrense som er 4 meter fra nabogrensen.
Dispensasjonslovgivningen i PBL gir grunnlag for dispensasjon, men da skal det finnes det som i jussens verden kallessærlige grunner. Finnes det ikke bestemmelser i reguleringsplanen som spesifikt gjør unntak fra reglene i PBL, er det PBL som gjelder.


Snippet litt.

Betyr det du sier at naboen min må ha søkt om disp for å sette garasjen nærmere enn 4 meter uansett størrelse? Det er flere år siden anbovarslet kom, og jeg må inrømme jeg ikke leste det så nøye. Strengt tatt trodde jeg det kun gjaldt huset som skal presses inn på den andre siden av samme tomta. Må garasjene brannsikres mot meg?

og... betyr det at jeg i praksis kan glemme å noen gang bygge vedskjul 1 meter fra grensa, altså 2 meter fra garasjene? Kan jeg risikere å få påbud om å rive vedskjulet som nå står inntil tomtegrensen uten at det er søkt om? (12 kvm)

Signatur
   #16
 1,043     Akershus     0
Tja, på tross av en svært grundig og tilsynelatende lærd betenkning fra en tidligere poster, så er nok den praktiske regelen i mange kommuner 1 meter fra grense. I min kommune:

"Garasje – inntil 50 m² – nærmere nabogrense enn 4 meter
Garasje med et samlet bruttoareal og bebygd areal på inntil 50 m² kan tillates plassert inntil 1 meter fra nabogrense."

(http://www.skedsmo.kommune.no/Hovedtema/Bolig-og-Eiendom/Byggesak/Soknad-om-tiltak-uten-ansvarsrett/Garasje/)

Denne var lett å finne i Google, by the way...

Det er selvsagt mulig å vinne frem med at dette ikke kan/bør tillates i et konkret tilfelle. Generelt sett må nok en slik dispensasjon aksepteres av naboen så lenge dette er en konsekvent praksis i vedkommende kommune.
Tom
   #17
 1,545     Sørlandet     0
Når man har egne normer nedfelt i reguleringsplan, slik som tilfellet er for denne kommunen, ja da har man alleredelaget en unntaksbestemmelse fra Plan- og bygningsloven. Uten denne bestemmelsen vil det være PBL som gjelder. Som jeg sa tidligere:

Finnes det ikke bestemmelser i reguleringsplanen som spesifikt gjør unntak fra reglene i PBL, er det PBL som gjelder.


Så dette har intet med praktisering av reglene i PBL å gjøre, kun at man har en annen regel som spesifikt angir hva som kan tillates. Skedsmo kommune har særskilte byggegrenser for garasjer inntil 50 m2 og maks 1 etasje.
Signatur

   #18
 974     0

Når man har egne normer nedfelt i reguleringsplan, slik som tilfellet er for denne kommunen, ja da har man alleredelaget en unntaksbestemmelse fra Plan- og bygningsloven. Uten denne bestemmelsen vil det være PBL som gjelder.
Som ja sa tidligere:
Finnes det ikke bestemmelser i reguleringsplanen som spesifikt gjør unntak fra reglene i PBL, er det PBL som gjelder.


Så dette har intet med den praktiske reglen å gjøre, kun at man har en annen regel som spesifikt angir hva som kan tillates.


Eg har bygd dobbelgarasje ein halvmeter frå grensa til ein iltert protesterande nabo. Det er ein del år sidan (ca. 15-20), men sagt utan å grave i gamle papir: Eg meiner var ein skriftfesta regel (eller kombinasjon av reglar) om at med areal under ei viss grense var det ok å bygge inntil nabogrensa (takdryppet på rett side). Altså meir enn berre lokal "praksis". Trippelgarasje vart for stort areal til å få lov - eller kvar plass vart for liten.
Det kan godt vere at det er endra no - men det kan forklare at mange er sikre på "svaret" framleis. Det var heilt sikkert ikkje noko som stod i reguleringsplanen.

Det vi veit er at kommunene - iallfall i pressområde - gjerne ser at busetnaden vert fortetta. Det gjer at "praksis" vert slik at dei tillet det meste.
Tom
   #19
 1,545     Sørlandet     0
Spiller ingen rolle. Ikke engang fortetning er et argument for å fravike avstandskravet i PBL når det ikke finnes andre regler som spesifikt angir en annen byggegrense:

Sivilombudsmannen skriver følgende om akkurat dette:
At man må påregne en viss utvikling i boligområder slik at utsikt og solforhold endres, kan være et greit utgangspunkt når det gjelder fortetning innenfor de rammene som er stilt opp i lov og plan. Utgangspunktet blir imidlertid det motsatte når det gjelder bygging i strid med et lovfestet forbud. Da er det klare utgangspunkt at borgerne skal kunne innrette seg i tiltro til byggeforbudet som fremgår av loven.
Signatur
   #20
 1,749     Norge     0

Alt nærmere enn 4 meter må naboen godkjenne (deg i dette tilfelle). Ser noen skriver helt ned til 1 meter men dette er situasjonsavhengig. Hvis du og naboen din blir enige om 0 meter fra grensa er dette helt lovlig så sant brannforskriftene blir fulgt (må seff godkjennes av kommunen).

Arne

Bare delvis riktig for det er nok kommunen som bestemmer. Her er loven rundt dette:

§ 29-4. Byggverkets plassering, høyde og avstand fra nabogrense

      Byggverkets plassering, herunder høydeplassering, og byggverkets høyde skal godkjennes av kommunen. Kommunen skal påse at veglovas bestemmelser om byggegrense og frisikt blir fulgt. Bygning med gesimshøyde over 8 meter og mønehøyde over 9 meter kan bare føres opp hvor det har hjemmel i plan etter kapittel 11 eller 12.

      Hvis ikke annet er bestemt i plan etter kapittel 11 eller 12, skal byggverk ha en avstand fra nabogrense som minst svarer til byggverkets halve høyde og ikke under 4 meter.

      Kommunen kan godkjenne at byggverk plasseres nærmere nabogrense enn nevnt i andre ledd eller i nabogrense: a) når eier (fester) av naboeiendommen har gitt skriftlig samtykke eller
b) ved oppføring av garasje, uthus og lignende mindre tiltak.[/i]

MVH Bluesman