#21
 5,569     0
Takk for svar. Vi har ikke momsfritak, det vet jeg. Såvidt meg bekjent er vi heller ikke registrert i enhetsregisteret.

Såvidt jeg finner er vi et "BA" (Begrenset Ansvar) foretak.

   #22
 7,685     Bærum     0
Det er ingen som har fritak for moms. Det er gartneren som fakturerer dere for moms og den må dere betale om dere er næringsdrivende eller forbrukere. Næringsdrivende kan trekke fra inngående moms på varer som videreselges. Det betyr at de betaler inn differansen mellom utgående- og inngående moms.
hro
   #23
 1,574     Trondheim     0

Jeg er uenig i det hro skriver over. Sameiet er et eget rettsjubjekt, og annet rettsubjekt enn en andelseier. Entrprenør må forholde seg til styret i sameiet. For å følge opp resturant eksemplet blir det som om nabobordet bestiller på din regning.

Tilbøyelig for å nesten være enig, men om vedkommende opptrer som om vedkommende har fullmakt - er det et internt anliggende i foretaket (i denne sammenhengen sameiet). Innen min tidligere jobb var dette et utstrakt problem, da mange agere på vegne av bedriften uten at de hadde fullmakt ex offico. Leverandør har her et begrenset undersøkelsesansvar - om det ikke er skrevet skriftlig i kontrakt at endringer skal avtales med person x eller y. Uansett ikke tilfellet her i denne tråden (her er det snakk om stein)


Så ja, det er mulig å hevde at et (mindre) sameie er forbruker i denne sammenheng. Er man registrert i Enhetsregisteret er nok løpet kjørt, da gjelder nok ikke håndverkertjenesteloven.


Altså - om sameiet faller for fristelsen til å registere seg i Brønnøysundsregisteret for å få en felles konto, tar det også steget inn i den profesjonelle verden. En ikke intendert konsekvens for mange små sameier vil jeg tro.
Signatur
   #24
 5,569     0

Altså - om sameiet faller for fristelsen til å registere seg i Brønnøysundsregisteret for å få en felles konto, tar det også steget inn i den profesjonelle verden. En ikke intendert konsekvens for mange små sameier vil jeg tro.


Interessant! Vi er registert i breg, og har konto tilhørende sameiet. Ergo kan jeg konkludere med at vi er å regne som en profesjonell byggherre i dette spørsmålet, og at vi dermed ikke kan klage om regningen så hadde blitt fem ganger pristilbudet?
   #25
 7,685     Bærum     0
Dette blir litt feil. Du er ikke rettsløs selv om du ikke er forbruker. Det kommer selvfølgelig an på hva han har skrevet i tilbudet. Har du fått et ordinært tilbud uten reservasjoner er leverandøren bundet av dette når du har akseptert. Når du aksepterer tilbudet har dere en avtale han må overholde. Har han tatt forbehold om uforutsette situasjoner som f.eks store stener forholder det seg annerledes. Da burde han imidlertid gjort oppmerksom på dette når han oppdaget det.
   #26
 5,569     0
Her er kontrakt og pristilbud, anonymisert.
Som det fremgår av pristilbudet skal "masser avregnes ved arbeidets slutt".

Jeg mener at vi burde fått melding når arbeidet ble så omfattende at sluttsummen bommer med rundt 25%.

Pristilbudet er på 75.000 inkl mva. Regning kom på nærmere 100.000 inkl mva.
   #27
 114     0
Hei

Lagmannsrettavgjørelsen som Torango viser til er for et sameie med mindre enn 5 enheter.
Det er derimot også en lagmannsrettavgjørelse ved 8 enheter at man da er en juridisk person, og ikke en fysisk person. Ergo 8 enheter eller mer tilsier profosjonell byggherre.

Er dessverre ikke så mange som vet om dette, det medfører jo en god del krav å være juridisk enhet. Også utenfor byggeprosjekter.

Det betyr blant annet at styret i et slikt sameie er ansvarlig for å drive systematisk helse, sikkerhet og miljø arbeid i boligselskapet etter internkontrollforskriften, som igjen betyr at styret ved styreleder er ansvarlig for at det finnes godkjente og fungerende røykvarslere og slokkeutstyr i den enkelte leilighet. Helt greit for styret da å ha en ansvarsforsikring, hvis det er noen som dør i en leilighet uten godkjent slokkeutstyr. Det beste er jo selvsagt at alt er i orden.

I et byggeprosjekt betyr det blant annet at styret skal sørge for at byggherreforskriften blir oppfylt, og da må de blant annet lage en SHA- plan (HMS- plan.).

Men til psv021s spørsmål:
Alt kommer ann på hva som er skrevet av og i kontrakt
Er det laget kontrakt basert på NS3431 eller NS8405? er det avtalt frister for massekontroll? er det skriftlig avtalt låsing av masser summer eller delsummer? er det avtalt at uforutsette ting i grunnen skal dekkes av entreprenør?

Har vært med på både at entreprenør må dekke ALT av uforutsett og INGENTING av uforutsett. Alt kommer ann på hva som er skriftlig avtalt.

Og nei det underminerer ikke hele anbudsprosessen, men det er mye større krav til en profosjonell byggherre. Ikke bare i anbuds/tilbudspapirene, men også alt rundt.

Hvis det er snakk om mye summer her ville jeg tatt kontakt med feks et boligbyggelag eller et annet konsulentselskap som er vant med å utføre rehabiliteringer for boligselskaper for å gå igjennom papirene, men det vil jo igjen ikke være gratis å få en gjennomgang av de. (Ofte er det vel verdt pengene å engasjere de litt på forhånd og spesielt når kontrakt og SHA- plan skal lages.)


Redigert:
psvs innlegg kom likt som svaret mitt

Her har entreprenøren tatt et helt klart forbehold om masseberegning ved arbeidsslutt, entreprenøren har da antagligvis og dessverre sitt på det tørre i denne saken.

   #28
 7,685     Bærum     0
Jeg henviser ikke til noen rettsavgjørelse. Det jeg skriver er generell kontraktsrett. Nå hadde han, som jeg tok med, forbehold om nettopp fjerning av stener så da er vi enige i konklusjonen.
   #30
 5,569     0
Ja, forbeholdet er der - men det jeg reagerer på er at det ikke er varslet oss. Vi kunne gjort mange grep for å holde kostandene innenfor budsjett, hadde vi bare visst om det...

Uansett, takk for nyttige svar!