2,929    3    0  

Rett til bruk av privat vei ved fradeling av tomt?

 3     Norge     0
Vi bor i et etablert nabolag i et sentralt strøk med store tomter. Adkomstveien er privat og eies av velforeningen. Jeg har planer om å fradele en tomt, og er i dialog med velforeningen for å få veirett til den nye tomta. Regulering, u-grad og lignende er helt kurant, og kommunen er positivt innstillt. Naboen er ikke positivt innstilt til dette og kjører et løp for å hindre fradeling ved å få med seg de andre i nabolaget. Som en tilleggsopplysning blir ingen berørt i nevneverdig grad av fremtidig bygging.

Så til jussen i dette: Har jeg rett til å bruke veien, dvs få veirett til tomta, eller kan det nektes bruk av veien og dermed hindre fradeling?

Noen som kjenner til lignende saker? Finnes det noen presedens?

   #3
 3,258     Akershus     0
Antar at du mener at veien er privat  og administrert av et veilag, som igjen har valgt et veistyre.

Etter veiloven er det veilaget som gir/tar veirett om det skal nyetableres, men i praksis er det ofte kommunen som har gjort det.

Du må sjekke hva som er vanlig for området.

Om veilaget tidligere har gitt/tatt veiretter så vil det være naturlig om de også må avgjøre din søknad. Da vil det igjen være natrulig at det skjer gjennom årsmøte, som skjer en gang i året. Om du vil ha fortgang må det da innkalles til et ekstraordinært årsmøte. For at det skal være gyldig må innkallelse sendes til alle medlemmer lenge nok i forveien osv.

I det hele tatt, du har litt å gjøre.

Signatur