#11
 3,109     Norge     1
Kjære vene, kvifor er dykk så gjerrige?
Å feste steinen kostar en brøkdel av det som mange her brukar på design-duppedittar.
Minimum stormklips på heile taket og spikar i randsonene, gjerne spikar over heile i tilegg.

   #12
 65     UHDBY     0
Moderne dobbeltkrum betongtakstein er laget slik at de låser hverandre meget godt. Toleransene er gode og det gir meget god tilpasning mellom steinene. I randsonen er det vindski slik at vinden ikke får tak.

Noen her som har prøvd å vippe opp nederste takstein og oppdaget at det er tungt som rakker'n og at man løfter på nærmere en kvadratmeter stein? Ikke det? Da anbefales det at man prøver. Du ender garantert opp med å skyve takstein til siden hvis du ikke er aktiv i det lokale treningsstudioet.

Enkelkrum er litt dårligere, men langt bedre enn gammeldagse enkelkrum teglstein der toleranser og tilpasning var så som så.

Selv har jeg dobbeltkrum betongstein, i tillegg har jeg gradrenner der halvkuttet stein ligger åpent til for vær og vind. Takvinkel 38 grader. Har aldri mistet en stein.

På hytta her jeg gammeldagse teglstein og omtrent samme takvinkel. Storm er ikke uvanlig om høsten. Steina ligger der likevel.

Er det nå slik at man lager byggeforskrifter tilpasset sære værfenomen som lokale skypumper? I så fall holder neppe stormklipsene heller. Hva er egentlig vitsen med å lage ekstremt overkill forskrifter når takene det gjelder har klart seg bra de siste 100 år og sikkert årene før der også? Man lager vel ikke regler bare for å lage regler?

At 18 m/s vindkast skal få taksteinene til å blåse av taket, slik det er oppgitt hos produsenten av stormklips, må være det reneste tøv.  Det innebærer at i sterk kuling, som er 17-20 m/s, så ville taksteine blåse av taket om de ikke er festet.  Hva da med liten storm? Det er i grunnen merkelig at taksteinene holder seg på taket i det hele tatt i dette landet. I følge forskriftene skulle dette være en umulighet.
   #13
 3,109     Norge     0
Med stormklips kan du ikkje løfte steinen en "einaste" millimeter
HSt
   #14
 36,650     Lillestrøm kommune     0
Hører at folk som har spikret takstein i Trøndelag hører romlelyder når steinene løfter seg og deretter detter ned rad for rad.  Uten feste burde det være mulig å få de til å blåse av og med stormklips burde de ligge i ro (som vel burde være meningen).  Det er litt ekstra jobb så det er vel grunnen til at en kunne vuerdere om en innpå taket kunne redusere litt hvis en ikke har en for værutsatt plass.  For meg virket ikke hverken spikring eller skruing så kurrant (vanskelig å få de helt ned uten å risikere å få spenn mot steinen), stormklipsene så greiere ut og fester steinen lenger ut, derfor blir steine liggene i ro.
   #15
 3,109     Norge     0
Stormklips tar 1 ekstra time for eit helt tak, så kjøper ikkje argumentet med at det er litt ekstrarbeid.
   #16
 5,188     Østlandet     0

Med stormklips kan du ikkje løfte steinen en "einaste" millimeter
Nemlig! Så hvordan skifter du sprukket stein på taket? Det må da bli en helsikes jobb!
Signatur
   #17
 44     0
Ikke noe problem å skifte stein som er festet med stormklips.
Bare å dytte steinen bakover med skaftet på hammeren el. da drar du ut stormklipsen.
Verre hvis den er festet med spiker.

   #18
 3,109     Norge     0
Helt korrekt slik som Znik forklarar.
I tilleg kan man slipe "festeknasten" litt skrå, slik at den glir lettare over lekta