349    6    0  

Bruk for mere end 2300W

 3     0
Hei! Jeg har en stor ambisjon om at lave mit eget brygganlæg. Jeg har tenkt meg at innsette 3000W varmeelementer i to kedler. Med Solid State Relays vil jeg med lav jevnsspenning kunne styre hvor mange volt tilføres varmeelementerne.

Men som I nok kan gætte er jeg i tvivl om hvordan jeg kan gjøre dette på en lovlig måte.

Første mulighet: Jeg skaffer en stikdåse som jeg kan sætte i bag komfyret - stikdåsen vil derefter give strøm til komfyret og, når jeg trænger det, til brygganlægget. Komfyret er på en 20A sikring. Dermed kommer jeg op på at kunne varme med eksempelvis 3000W i den ene keddel og 1600W på den anden. Dette er mere end jeg trenger og helt optimalt Smile

Anden mulighet: Jeg bruker vanlig strømtilførsel fra 10A sikring. Det er ikke en optimal løsning, men jeg har hørt at man kan få mere end 10A fra en 10A sikring i korte perioder, og eksempelvis 15A i blot 20 minutter kunne være tilstrekkelig for mit formål. Men dette vil være en mye ustabil og problematisk løsning.

Jeg lurer både på om jeg selv har lov at tilføye en to-udgangs stikdåse på utgangen bag komfyret samt om der er grenser for hvor kraftige varmeelementer jeg har lov at installere og kontrollere i mine kedler og kontrollpulter.

Om der er nogen som har innsikt til at hjelpe meg med gode råd vil jeg være mye taknemmelig Smile

   #1
 4,110     Akershus (Follo)     0
Hei, og velkommen til Byggebolig.no!

Du sier du skal styre dette med SSR. De regulerer ikke spenningen, men skrur lasten på/av. En sikring vil som du sier ikke løse ut umiddelbart på merkestrøm, men noe høyere. Bryggekjelen vil typisk stå med strøm konstant til du har kommet opp i ønsket temperatur. Deretter på/av i et forhold (tidsmessig) som holder rett temperatur. Om 3KW løser ut sikringen din så sett ned effekten. Det gjør du i kontrolleren ved å skru av f.eks. 10 sekunder hvert minutt. Eller 2 sekunder hvert 12. sekund. Begge gir en snitteffekt på 5/6 av full effekt.

Når du kommer opp i ønsket temperatur er det ikke noe problem lenger, da vil kontrolleren gjøre omtrent som jeg skrev, bare i et forhold som holder instilt temperatur. Ellers har jeg brygget i 30l batch med manuell styring og 2400W element på 10A sikring uten problem.

Skal du lage et større anlegg så blir det vel ikke på kjøkkenet? I annet rom kan det være mer aktuellt å få installert en kraftigere kurs. F.eks. 16A 3-fas.

Forøvrig har du ikke lov til å koble på fast anlegg. Så om det du mener er å installere en kontakt så kan du ikke det.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 3     0
Så fint med input fra en person med praktisk erfaring med brygging Smile

Det jeg tenkte var ikke at installere ny kontakt men at sætte en forlængerledning med to utgangen i stykket til komfyret. Jeg har en fornemmelse af at der kan være begrensninger på hvad man har liv at sætte i en kontalt med 20A sikring, Selvom en forlængerledning neppe er at regne for fast anleg. Og jeg har også en fornemmelse af at der kan være en øvre grense for hvor mange watt en keddel har lov at trøkke om man selv konstruerer den.
   #3
 4,110     Akershus (Follo)     0
Det du planlegger ser ut til å være en hjemmelaget skjøteledning?
Om det er lov å lage en skjøteledning selv vet jeg ikke sikkert, men jeg tror det er lov. Det bør våre herværende elektrikere kunne svare på med autoritet.

Hva du enn gjør, pass på at kjelene/varmeelement er godt jordet! Et bryggeanlegg er jo ikke dobbeltisolert, og at varmeelementer kan gi jordfeil har jeg erfaring med. Heldigvis slår alt seg av ved slike tilfeller om de er riktig koblet og du har jordfeilvern.
Signatur
   #5
 32     0
Om man har lov er usikkert, men det er ikke vanskelig å få tak i et solide grenuttak og sette på en komfyrstikk. Jeg ville dog sørget for å kun ha denne tilkoblet når det brygges aktivt i rommet, og ledningen mellom stikk og grenuttak bør da være dimensjonert etter sikringen som brukes. Dette må gjøres solide, for å motvirke varmgang.

Et lite søk på nettsiden til Biltema gir bl.a. følgende føringer om hva som er lov:


"Du kan selv skifte ut elmateriell slik som ledninger, lampeholdere, støpsler (maks 25 A) og skjøtekontakt (maks 16 A) i flyttbare elektriske apparater og lamper. Du må imidlertid med sikkerhet vite hvordan du skal gjøre dette. Feilmontering kan innebære livsfare og brannrisiko."

"Hva kan du gjøre?
Ikke-faglærte kan bare utføre mindre arbeider i forbindelse med elektriske anlegg i egen bolig og fritidsbolig, dersom slikt arbeid utføres sikkerhetsmessig forsvarlig.
Med mindre arbeid menes:
- Skifte dekselet for koblingsbokser, brytere og stikkontakter, men ikke selve den veggfaste delen
- Montere og skifte varmeovner dersom de har bevegelig ledning og støpsel
- Koble eller skifte topolede støpsler i bevegelig ledning til og med 25 A, med og uten jording
- Koble til eller skifte topolede skjøtekontakter, apparatkontakter og montere ledningsbrytere
- Koble til lampetter, bordlamper etc. med bevegelig ledning og montere ledningsbrytere
- Koble til og skifte lamper som henger i takkrok eller lignende, tilkoblet med støpsel/stikkontakt, kronklemme eller ”sukkerbit”, dersom ikke lampene er å betrakte som en del av den faste installasjonen. Det må være strekkavlastning på selve ledningen slik at ledningene ikke belastes fysisk"